Dostupni linkovi

Susret Trumpa i Putina polovicom jula?


Mural sa likovima ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog Donalda Trumpa u Rimu
Mural sa likovima ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog Donalda Trumpa u Rimu

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da razmatra mogućnost sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom tokom idućeg mjeseca. Prema diplomatskim izvorima na koje se poziva CNN, susret bi se mogao održati polovicom jula, prije ili poslije Trumpova posjeta Britaniji i samita NATO u Briselu.

Američka TV kuća CNN, citirajući svoj izvor, tvrdi da predsjednik Trump želi održavanje sastanka u Washingtonu, dok Kremlj govori o nekom neutralnom mjestu, najvjerojatnije u Beču.

Najava je uslijedila nakon što je iz Bijele kuće objavljeno da savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton putuju u Moskvu kako bi razgovarao o mogućem susretu Trump - Putin.

"Od 25. do 27. juna savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton će se sastati s američkim saveznicima u Londonu i Rimu kako bi se razgovaralo o pitanjima nacionalne sigurnosti, a potom putuju u Moskvu kako bi se dogovaralo o mogućem susretu Trumpa i Putina", napisao je Garrett Marquis, specijalni pomoćnik predsjednika na svom Twitteru.

Prethodno je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio da bi John Bolton trebao posjetiti Moskvu.

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov je rekao da je Rusija "spremna na kontakte sa Sjedinjenim Državama".

"Postignemo li dogovor o sastanku na najvišoj razini, to ćemo objaviti", dodao je Lavrov.

Američki predsjednik je još u martu izjavio da bi se sastao s Putinom, no od tada su odnosi Washingtona i Moskve dodatno pogoršani zbog sukoba u Siriji i trovanja bivšeg ruskog špijuna u Britaniji, za što je Zapad optužio Rusiju.

Trump je i tokom svoje predizborne kampanje često ponavljao da želi bolje odnose sa Rusijom, i posebno Putinom, uprkos što se tome protive demokrate, ali i mnogi od njegovih republikanaca.

Kritičari optužuju Trumpa da nije uradio dovoljno kako bi se Rusija kaznila za navodno miješanje u američku predsjedničku kampanju 2016.

Trumpovi stavovi brinu i mnoge u SAD, ali i saveznike koji smatraju da američki predsjednik umanjuje činjenicu da je Rusija nelegalno anektirala ukrajinski poluotok Krim 2014.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG