Dostupni linkovi

'Republikanski jastreb', novi Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost


John Bolton služio je u administracijama bivših predsjednika Ronalda Reagana, Georgea H.W. Busha i George W. Busha
John Bolton služio je u administracijama bivših predsjednika Ronalda Reagana, Georgea H.W. Busha i George W. Busha

Američki predsjednik Donald Trump zamjenjuje savjetnika za nacionalnu sigurnost Herberta Raymonda McMastera s bivšim ambasadorom u UN-a Johnom Boltonom, republikanskim "jastrebom“ koji se zalagao za korištenje vojne sile protiv Irana i Sjeverne Koreje.

Po običaju, Trump je smjenu najavio na Twitteru, a bivšem savjetniku je zahvalio riječima da je „obavio izvanredan posao i zauvijek će ostati moj prijatelj“. Bolton stupa na dužnost 9. aprila.

John Bolton je zagovornik američkih intervencija radi "promjene režima" u državama koje su neprijateljske prema SAD. Smatrao je da treba zauzeti oštri stav prema Vladimiru Putinu i ruskoj vladi.

Služio je u administracijama bivših predsjednika Ronalda Reagana, Georgea H.W. Busha i George W. Busha, te je bio osobito jak kritičar iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015.

Bolton je nedavno na svom Twitteru napisao da dogovor s Iranom "treba ukinuti". Kritizirao je Trumpove stavove o NATO-u, kao i moguće otopoljavanje odnosa sa Moskvom. No, nakon što je stigao poziv iz Bijele kuće kazao je da su sve izjave sada prošlost.

„Najvažnije je što predsjednik kaže i savjeti koje ću mu dati“, rekao je.

Kao ambasador u UN je bio glavni zagovornik invazije na Irak 2003. godine tijekom administracije Georgea W. Busha, a kao komentator Fox Newsa zalagao se za preventivne vojne akcije protiv Irana i Sjeverne Koreje.

Smjenjujući McMastera i državnog tajnika Rexa Tillersona, Trump je rekao da traži suradnike koje dijele njegove stavove (Na fotografiji: Trump Tillerson i McMaster)
Smjenjujući McMastera i državnog tajnika Rexa Tillersona, Trump je rekao da traži suradnike koje dijele njegove stavove (Na fotografiji: Trump Tillerson i McMaster)

AP je izvijestio kako se Bolton redovito sastajao s Trumpom u Bijeloj kući.

Smjenjujući McMastera i državnog tajnika Rexa Tillersona, Trump je rekao da traži suradnike koje dijele njegove stavove. Zadnjih par mjeseci se sve više sukobljavao s McMasterom, cijenjenim generalom s tri zvjezdice koji je rekao da planira odlazak iz javnog života ovog ljeta.

Prošlog mjeseca Trump je kritizirao savjetnika za nacionalnu sigurnost koji je ponavljao da su se Rusi miješali u američke izbore.

Na pitanje o Boltonovu imenovanju glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao je da to "nije pitanje za rusku, već za američku administraciju".

Dmitrij Peskov izjavio je kako se Kremlj nada da će u Bijeloj kući biti više ljudi koji se "mogu izdići iznad vala rusofobije" .

Odnosi Rusije i SAD-a ozbiljno su narušeni nakon uplitanje Moskve u Ukrajinu, te zbog ruske ulogu u ratu u Siriji i zbog navodnog okušaja da utječu na američke izbore.

Organizacijaza ljudska prava Amnesty International ocijenila je Boltonovo imenovanje "bezobzirnim".

"Boltonov utjecaj na politiku nacionalne sigurnosti mogao bi rezultirati još većim brojem ljudskih žrtava i potencijalno nezakonitim ubojstvima s obzirom na njegovo preziranje međunarodnog prava i međunarodnih institucija", rekao je Zeke Johnson, direktor programa Amnesty Internationala u SAD-u.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG