Dostupni linkovi

Dodik poručio Zapadu da RS ne odustaje od referenduma


Predsjednik RS Milorad Dodik i visoki predstavnik Valentin Inzko u Banjaluci, 2009.
Predsjednik RS Milorad Dodik i visoki predstavnik Valentin Inzko u Banjaluci, 2009.
Razgovori visokog predstavnika u BiH Valentina Incka (Inzko) sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom u srijedu nisu rezultirali približavanjem stavova o održavanju referenduma u tom entitetu.

Vlasti Republike Srpske i dalje smatraju da se referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH treba provesti, a odgovor međunarodne zajednice očekuje u narednim danima.

Visoki predstavnik nakon sastanka sa predsjednikom RS-a nije bio raspoložen da daje izjave medijima, ali je u kratkom obraćanju ipak stavio do znanja da razgovorom o referendumu nije zadovoljan.

Svi izabrani i imenovani funkcioneri iz Republike Srpske napustiće institucije BiH ukoliko visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) uvede sankcije protiv političara iz ovog bh. entiteta zbog odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Da se jedna ovakva mjera ozbiljno razmatra, potvrdila nam je i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Dušanka Majkić.

„A to znači za sve njene predastavnike koji rade u institucijama BiH tražiće se da se nazad. Ako na izvjestan način gospodin Incko kvari odnose, onda nema razloga da mi posebno čuvamo BiH. Zaista bi bilo neobično da srpski predstavnici trebaju da čuvaju BiH“
, kaže Majkićeva.

Visoki predstavnik nedavno je izjavio kako će poništiti skupštinsku odluku o referendumu u Republici Srpskoj ne učini li to sama Narodna skupština, ne isključujući i mogućnost sankcionisanja pojedinih funkcionera.

Da podsjetimo: predsjednik RS Milorad Dodik, 29. aprila, nakon razgovora sa direktorom za Balkan i centralnu Aziju u Zajedničkoj službi vanjskih poslova Evropske unije Miroslavom Lajčakom, najavio je moguće kontramjere na eventualne sankcije.

„Mi ne odlučujemo o tome, ali i mi imamo neke odgovore na ta pitanja, ali o tom-potom. I to sigurno nije način na koji bismo mi mogli da revidiramo našu odluku"
, rekao je Dodik.

Loš potez


Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić ne vjeruje da će bilo kakve najave kontramjera iz RS moći uticati na odluku međunarodne zajednice.

„Međutim, povlačenje, ukoliko bi do toga došlo, mislim da bi to bio loš potez i prvenstveno na štetu RS, jer institucije BiH će nastaviti raditi u skladu sa Ustavom, u skladu sa važećim propisima i eventualno, ukoliko to bude bilo potrebno, i uz intervenciju i pomoć međunarodne zajednice“
, smatra Tihić.

Za RS ne bi bilo dobro povlačenje njenih predstavnika iz institucija BiH, smatra predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.

„SNSD će i ovaj put požar gasiti kerozinom. Ja samo postravljam pitanje šta je sljedeći korak. Povlačenje iz zajedničkih institucija, dakle inistitucija BiH na svim nivoima, ukoliko ta odluka bude, a ja se nadam da neće biti, imaće svoj rok trajanja. Da li je to trajno i definitivno? Ako je trajno i definitivno, onda je to novi stepen krize u kome RS ne može dobro proći“
, kaže Čavić.

Patrick Moon
Stav Sjedinjenih Američkih Država oko referenduma predsjedniku Dodiku prenio je u srijedu u Banjaluci američki ambasador u BiH Patrik Mun (Patrick Moon).

„Smatramo da je referendum nelegalan i da je suprotan Dejtonskom mirovnom sporazumu. Razumijemo da postoje pitanja koja bi RS željela rješavati, kao što je i pitanje pravosudnih institucija u BiH, ali smatramo da je najbolji način za to dijalog“
, rekao je Mun.

Komentarišući najavu povlačenja predstavnika Srba iz državnih institucija, ambasador Mun je kazao:

„Mislim da je isuviše rano za bilo kakve špekulacije, ali kao što sam rekao - najbolje bi bilo da se svi problem rješavaju kroz dijalog.“

Američki ambasador nije želio prejudicirati kakvu bi u četvrtak odluku mogao donijeti Savjet za provođenje mira u BiH i visoki predstavnik ukoliko RS ne odustane od referenduma.

Strah od sankcija


Najave povlačenja predstavnika RS, direktor Centra za huma
Milorad Dodik, ocjenjuje Momir Dejanović, 'provocira međunarodna zajednica i visoki predstavnik koji više nemaju takvu snagu koju su nekada imali'.
nu politiku iz Doboja Momir Dejanović više vidi kao prijetnju zbog straha od mogućih sankcija.

„Jedna vrsta pritiska da ne bi međunarodna zajednica ili visoki predstavnik preduzeli neke radikalne mjere u slučaju provođenja referenduma. Mislim da se ovim i testira snaga, ili provociraju međunarodna zajednica i visoki predstavnik koji više nemaju takvu snagu koju su nekada imali i koji su dosta podijeljeni, čini mi se, što se tiče BiH i mogućih rješenja unutar BiH“, ocjenjuje Dejanović.

Najavljivali su predstavnici SNSD-a posljednjih godina više puta povlačenje iz državnih institucija.

U martu 2010. godine političari iz RS prijetili su povlačenjem zbog odnosa bh. vlasti prema Ejupu Ganiću, kada je uhapšen u Londonu zbog optužbi iz Srbije za slučaj Dobrovoljačka ulica.

I 2009. godine Dodik je prijetio da RS neće prihvatiti nijednu nametnutu odluku visokog predstavnika, najavljujući povlačenje srpskih predstavnika iz institucija BiH. Ali do sada ove prijetnje nisu bile realizovane.

Moon upozorio Dodika na nelegalnost referenduma


Moon upozorio Dodika na nelegalnost referenduma


Milorad Milojević
Ambasador SAD u BiH Patrik Mun (Patrick Moon) rekao je u srijedu u Banjaluci da je predsjedniku RS Miloradu Dodiku prenio jasan stav američke administracije - da je raspisani referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH nelegalan i u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Mun nije želio da daje nikakva predviđanja povodom sjednice Savjeta za provođenje mira u BiH, zakazane za četvrtak, a nije želio da komentariše ni informaciju da će se predstavnici RS u državnim institucijama povući sa svojih funkcija ukoliko visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) ukine odluku Narodne skupštine RS o referendumu.

„Razumijemo da postoje i druga pitanja koja Republika Srpska želi rješavati, kao što je pitanje pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, i smatramo da su najbolji načini za rješavanje tih pitanja ustvari dijalog i konsenzus“
, istakao je Mun.

SNSD, SDP i HDZ

Američki ambasador naveo je kako je sa Dodikom razgovarao i o formiranju vlasti na državnom nivou, te istakao kako smatra da bi najjača koalicija bila ona koja bi uključivala SNSD, SDP i HDZ i koja bi bila sposobna da zemlju vodi ka Evropi.

Patrik Mun obratio se u srijedu u Privrednoj komori RS i poslovnim ljudima tog entiteta rekavši da su SAD posebno zabrinute zbog toga što se političke stvari i konfrontirajuća retorika koriste da bi se pažnja javnosti skrenula za neophodnu reformu u ekonomiji, osvrnuvši se i na raspisani referendum u RS:

„Odbijanje autoriteta državnih pravosudnih institucija i autoriteta visokog predstavnika, koji je utvrđen Dejtonskim sporazumom, ne ohrabruje strane investitore. Baš naprotiv“
, rekao je Mun.

Svoje izlaganje o lošem uticaju konfrontirajuće politike ambasador Mun zaključio je činjenicom da su strane investicije koje su ušle u BiH u posljednje tri godine u padu, te da je danas prisutna tek desetina stranih investicija u odnosu na samo prije tri godine.
XS
SM
MD
LG