Dostupni linkovi

OHR i Brisel poslali posljednja upozorenja Dodiku


Valentin Inzko i Miroslav Lajčak, foto:Midhat Poturović
Valentin Inzko i Miroslav Lajčak, foto:Midhat Poturović
U razgovoru za britanski "Guardian", Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH izjavio je da je ova zemlja "suočena s najtežom krizom od okončanja rata zbog secesionističke politike bosanskih Srba koja paralizira zemlju".

Visoki predstavnik u BiH najavio je da će odbaciti izglasanu odluku o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH, ocjenjujući je direktnim napadom na Dejtonski sporazum.

Ukoliko predsjednik RS-a Milorad Dodik, na čiju je inicijativu referendum i raspisan, dalje nastavi prkositi međunarodnoj zajednici, Inzko je najavio i sankcije.

Iz Kancelarije visokog predstavnika je saopšteno da se reakcija može očekivati u narednih nekoliko dana, nakon što se procijene rezultati posjete Miroslava Lajčaka, specijalnog izaslanika EU za Balkan, kaže portparol Kancelarije visokog i specijalnog predstavnika EU u BiH, Jamila Milović Halilović.

„Republika Srpska ima kratak period da reaguje. A poruka međ
RS ima kratak period da reaguje. A poruka međunarodne zajednice je jasna: RS kao entitet ne može provoditi referendum o nadležnostima koje pripadaju državi - poruka je iz OHR-a.
unarodne zajednice je jasna: Republika Srpska kao entitet ne može provoditi referendum o nadležnostima koje pripadaju državi. Postoje dva načina da se ovo riješi. Prvi – da djeluju organi RS-a, i drugi – da djeluje visoki predstavnik. Drugi metod nije preferentni izbor, ali, kao visoki predstavnik, gospodin Inzko ima krajnju odgovornost da osigura poštivanje Dejtonskog sporazuma“
, prenosi Jamila Milović Halilović.

Zeleno svjetlo za intervenciju Inzko je dobio i od EU, čiji je visoki funkcioner Miroslav Lajčak ovih dana u diplomatskoj misiji u BiH.

„Očekujemo od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, gospodina Inzka, da pokaže inicijativu i da predloži svoj plan. Za rješavanje te situacije ima našu snažnu podršku“
, rekao je Lajčak.

Moguća potpuna finasijska blokada BiH


Kako se saznaje, Lajčak iz BiH odlazi zabrinutiji nego li je došao, ne samo zbog referenduma u RS nego i izuzetno složene političke situacije u cijeloj zemlji jer još uvijek nije formirana vlast na nivou države, kaže za naš program jedan od učesnika razgovora u Banja Luci, predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.

Miroslav Lajčak u Sarajevu, 28. aprila 2011
„Lajčak mi je prenio da se, i pored višegodišnjeg iskustva i političkog i diplomatskog rada u regoinu, suočio sa toliko oprečnim stavovima, u kojima i on vidi da je situacija krajnje komplikovana. Izvjesnost formiranja vlasti na nivou Bosne i Hercegovine je i po njegovom mišljenju, u nekom realnom periodu stavljena potpuno van ikakvih opcija očekivanja da je moguće. Ako ne bude formiranja vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, blokada svih finansijskih ulaza u BiH i njene entitete na sve nivoe vlasti, sada je to potpuno izvjesno, je realno očekivanje“, kaže Čavić.

Čavić dodaje da se pitanje referenduma u RS nije moglo zaobići.

„Preneseno mi je da je crvena linija pređena, i to da su pređene dvije crvene linije. Jedna crvena linija je da je referendum, po njihovom mišljenju, 'usmjeren ka rušenju legitimnih institucija Bosne i Hercegovine'. Druga je usmjerena na međunarodnu zajednicu kao legitimne predstavnike ovdje u BiH. Rekli su mi da su krajnje zabrinuti i da oni, jednostavno, moraju preduzeti odgovarajuću akciju i da taj plan za akciju osmišljavaju. U svakom slučaju, to ide u pravcu neke vrste suspenzije“
, smatra Čavić.

Američka podrška


U međunarodnim krugovima od Lajčakove posjete Banja Luci očekuje se puno, a prije svega da Dodika odgovori od provođenja referenduma jer bi se u suprotnom mogao naći pod sankcijama.

Za najavljene odluke Visoki predstavnik dobio je podršku i američkog ambasadora u BiH Patricka Moona koji je za sljedeću sedmicu i sam najavio posjetu Banja Luci. Moon ističe da SAD i EU imaju usaglašene iste stavove o situaciji u BiH, ali i njenom eventualnom rješenju.

„Mi veoma blisko sarađujemo sa EU po pitanju našeg pristupa BiH. Mogu reći da se slažemo sa Lajčakovim ocjenama i nadam se da će njegova posjeta Banja Luci kao i moja naredne sedmice imati isti cilj i rezultat - a to je da se izbjegnu sankcije“, rekao je ambasador.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik, i pored izrečenih upozorenja, za sada je ostao pri stavu da neće pokrenuti proceduru koja bi omogućila povlačenje odluke o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH.

„Odluka o referendumu u Republici Srpskoj je potpuno legalna i legitimna, zasnovana je na Ustavu RS i Zakonu o referendumu, i na političkoj volji dvotrećinske većine u Parlamentu RS. Takva odluka je donešena, ona sa stanovišta mene kao predsjednika je legitimna i ona treba da bude ispoštovana“
, kaže Dodik.

Upravo ovakav Dodikov stav je signal da međunarodna zajednica ipak mora intervenisati u BiH i to je jasno i iz Lajčakovog nastupa, smatra politički analitičar iz Sarajeva Neven Kazazović. Dosadašnja politika Evrope prema BiH nije uspjela i sada je odlučnija akcija neophodna, upozorava Kazazović.

„Očigledno da će biti oštriji stavovi jer se ovo previše oteglo, a jedna strana na neki način zateže konopac sve više i više. Pitanje je gdje će se to završiti. S druge strane, ta dosadašnja politika Evrope da kaže 'Sjednite i dogovorite se, potreban je kompromis' – pa ne može se kompromis praviti ako neko zateže konopac. To je jasno k'o sunce. Očigledno je da Evropa, odnosno Brisel, počinje da diktira neke drugačije stavove
“, zaključuje Kazazović.
XS
SM
MD
LG