Dostupni linkovi

Davidi: Pitanje referenduma je iritantno


Renco Davidi
Renco Davidi
Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU u BiH Renco Davidi nakon sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom izjavio je da je jasno da je BiH trenutno suočena sa nekom vrstom političke krize i nejasnoćama u političkom aspektu.

On je izrazio je očekivanje da će političari u BiH doći do dogovora kako bi zemlja mogla krenuti dalje te naglasio:

"Imao sam dužnost da predsjedniku Dodiku prenesem poruku da je pitanje referenduma vrlo iritantno u ovakvim političkim okolnostima. U isto vrijeme sam izrazio nadu da se o svom pitanjima s ovim u vezi može razgovarati i naći rješenje. EU i moja kancelarija ovdje je spremna da pomogne. Mislim da smo na tragu da kroz dijalog dođemo do rješenja na ova pitanja”,
kazao je Davidi.

Govoreći o tome šta EU očekuje od BiH, Davidi je podsjetio na zaključke Brisela od 21. marta,

“Neophodno je da BiH sprovede promjene Ustava u vezi sa slučajem Sejdić-Finci, zatim pitanje Zakona o državnoj pomoći i djelomično pitanje popisa," rekao je Davidi.

Dodik: NS je donijela odluku

Dodik je ponovio da RS neće odustati od referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.
Milorad Dodik na posebnoj sjednici NS RS kada je podržan prijedlog o referendumu, 13. april 2011.

“Narodna skupština RS je donijela odluku. Mi čekamo da se ta procedura završi što se tiče Vijeća naroda. Ukoliko neki od klubova ne podigne veto 45 dana od dana objavljivanja u službenom glasniku održaće se referendum. Ukoliko neki klub podigne veto čekamo odluku Ustavnog suda RS. U međuvremenu smo spremni da razgovaramo o otvorenim pitanjima i prigovorima koje mi imamo na rad Suda i Tužilaštva BiH i spremni smo da radimo aktivno na rješavanju tih pitanja," kazao je Dodik

Prema riječima Dodika RS je zainteresovana za Evropski put BiH, ali pod uslovom da se uvaži ustavno pravni poredak BiH.

“Mislimo da je potrebno u ovom trenutku provesti odluku suda u Strazburu u vezi predmeta Sejdić-Finci i skinuti problem diskriminacije iz Ustava BiH. Sve druge zahtjeve vezano za ustavne promjene treba ostaviti mimo toga. Kada je u pitanju državna pomoći mislim da imam neki usaglašen model koji sada treba da dobije konsenzus svih u BiH. Mi nismo protiv popisa na nivou BiH, ali smatramo da je član 48 sporan u tom zakonu, ali isto tako razumijemo da su Bošnjaci insistirali na tome i bio bi problem brisanje tog člana iz zakona. Predlažemo jedno kompromisno rješenje da se primjeni popis iz 91 godine do 2015. godine,"
kazao je Dodik

Predsjednik RS naglasio je da je veoma važno pitanje i formiranja vlasti na državnom nivou, rekavši da je on spreman odmah da o ovom pitanju razgovara, pa i sa SDP-om BiH.

"Mi nikoga ne diskvalifikujemo i istog trenutka smo spremni na formiranje vlasti na nivou BiH sa poznatim stavovima. Oni se odnose na formiranje kvalitetne skupštinske većine. Mi ne diskvalifikujemo ni SDP ni bilo koga drugog, ali predstavnici u institucijama BiH moraju biti reprezentativni predstavnici svojih naroda", zaključio je Dodik.
XS
SM
MD
LG