Dostupni linkovi

Zapad neće dozvoliti podrivanje pravosuđa BiH


Sa sjednice Vijeća za provedbu mira u martu 2011
Sa sjednice Vijeća za provedbu mira u martu 2011
Vijeće za provođenje mira u Bosni i Hercegovini u petak je zasjedalo u Sarajevu, nakon što je Skupština Republike Srpske prije dva dana izglasala odluku o raspisivanju referenduma na kojem bi građani trebali da se izjasne o radu Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Vijeće za provođenje mira u Bosni i Hercegovi navodi da neće dozvoliti pokušaje koji dovode do podrivanja ili dovođenja u pitanje legitimnosti državnih pravosudnih institucija u BiH. Istovremeno, ambasadori Vijeća podsjećaju kako autoritet visokog predstavnika, uključujući korištenje izvršnih ovlasti, ima čvrsti pravni osnov u Dejtonskom sporazumu i rezolucijama Vijeća sigurnosti.

„Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira odlučno podržavaju pravosudne institucije na državnom nivou BiH. Upravni odbor najoštrije osuđuje pokušaje poput mjere koju je poduzela Narodna skupština RS kako bi se podrile ove institucije. Ovi pokušaji će podriti vladavinu zakona i stoga su u suprotnosti sa Dejtonskim sporazumom“
, navedeno je u saopštenju nakon sjednice Vijeća u petak.

Catherine Ashton i Valentin Inzko, 2010.
Istovremeno, Evropska unija ocjenjuje kako je odluka Skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma korak u pogrešnom pravcu. Visoka predstavnica Unije za vanjsku politiku i sigurnost Ketrin Ešton navodi u saopštenju za javnost kako takvi unilateralni koraci ne pridonose rješenjima u korist napretka.

„EU vjeruje da je samo nezavisno sudstvo onaj element koji je stvarno potreban i koji je ključni da bi BiH mogla da ide u pravcu EU“
, prenosi Maja Kocijančić, predstavnica za medije u Kancelariji Ketrin Ešton.

I SAD osuđuju sve aktivnosti koje dovode u pitanje legitimnost državnih pravosudnih institucija, ili ih na bilo koji način potkopavaju. Iz američke ambasade u Sarajevu je saopšteno da su aktivnosti Skupštine Republike Srpske nezakonite, antidejtonske i izvan nadležnosti te zakonodavne institucije. U saopštenju za javnost se, između ostalog, navodi i sljedeće:

„Ovakvo kontraproduktivno djelovanje, kao i izjave i retorika protiv državnih pravosudnih institucija samo udaljavaju Bosnu i Hercegovi
"Samo teroristi, kriminalci i korumpirani pojedinci imaju razloga da se boje Državnog suda i Ureda državnog tužioca", saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.
nu od tog cilja. Teško je razumjeti motive onih koji bi krenuli u tom pravcu. Samo teroristi, kriminalci i korumpirani pojedinci imaju razloga da se boje Državnog suda i Ureda državnog tužioca. Sjedinjene Države ne mogu biti prijatelj onima koji nastavljaju raditi protiv ovih institucija.“


Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko još u četvrtak je najavio kako će biti ispitane sve mjere koje se odnose na odluku Skupštine Republike Srpske.

„To je potpuno pogrešan način i ja to odbijam, ali još je rano da vam kažem. U svim organima i na državnom nivou ima Srba i ima mogućnosti da se pokrenu procesi“
, rekao je Inzko.

Dodik ne prihvata sankcije


Bosanskohercegovački mediji prenose i izjavu Pedija Ešdauna, bivšeg visokog predstavnika u BiH. On ocjenjuje da se međunarodna zajednica treba “probuditi” i uvidjeti u kom smjeru procesi idu. Na novinarsko pitanje da li je Evropska unija spremna zaprijetiti i vojnom silom ako bude potrebno, Ešdaun je izjavio:

“Ne sumnjam ni trena u to. Ako stvari budu išle ovim tokom, Evropska unija i Zapad u cjelini će morati iskoristiti i tu mogućnost.”

Milorad Dodik u govoru u Narodnoj Skupštini RS pred donošenje odluke o referendumu, 13. april 2011
Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je i uputio inicijativu Skupštini za održavanje referenduma, na novinarsko pitanje šta misli o mogućim sankcijama međunarodne zajednice kaže:

„Nijednu sankciju neću prihvatiti koju izrekne bilo ko. Ako izrekne,– idemo dalje. To sam rekao i prije pet godina, šta me ponovo pitate?“

I dok Dodik tvrdi da ne snosi odgovornost zbog eventualnih sankcija, opozicija u Republici Srpskoj ocjenjuju da je odluka o referendumu bila nepotrebna jer nema jasnog plana i nijednom rječju nije objašnjeno šta poslije referenduma.

"Evidentno je da će se nakon ovakvih odluka stvari ozbiljno pogoršati. Ja hoću da javnost upozorim da se vrlo ozbiljno pogoršavaju prilike, uvjeren sam i bezbjednosne. Nema razloga da RS ulazi u jedno stanje u kome može da dođe do sukoba, pa čak i fizičkih“
, kaže Mladen Ivanić, predsjednik PDP-a.

„Pozivamo sve građane BiH, i Srbe i Hrvate i Bošnjake, da razumom i dobrosusjedskim odnosima, i komšijskim, pokažu da je stoljetna, hiljadugodišnja tradicija suživota u BiH moguća, da ne nasjedaju na provokacije“, poručio je generalni sekretar SDA Amir Zukić.

Kasim Trnka, pravni ekspert, kaže da je u Dejtonskom sporazumu predviđeno da sve ono što je neophodno za provođenje aneksa koji se odnosi na očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti BiH država može dopuniti nadležnostima koje su u Ustavu. Na osnovu toga, ocjenjuje Trnka, Parlament BiH je jednoglasno usvojio Zakon o osnivanju Suda i Tužilaštva BiH.

Na naše pitanje kakve posljedice može imati referendum proveden u Republici Srpskoj na rad državnih pravosudnih institucija, Trnka odgovara:

„Eventualno provedeni referendum ne može proizvesti nikakve pravne posljedice, jer je nenadležna institucija raspisala referendum o pitanju koje nije iz njene nadležnosti.“

Kompletna reakcija UO Vijeća za provedbu mira

Kompletna reakcija UO Vijeća za provedbu mira

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) saopštili su nakon sjednice u petak, kako odlučno podržavaju pravosudne institucije na državnom nivou BiH i najoštrije osuđuju pokušaje poput mjere koju je poduzela Narodna skupština RS 13. aprila kako bi se podrile ove institucije.

"Ovi pokušaji će podriti vladavinu zakona i stoga su u suprotnosti sa Daytonskim sporazumom"
, navodi se u saopštenju PIC-a i naglašava kako je "efikasan, nezavisan i nepristrasan pravosudni sistem od temeljnog značaja za vladavinu zakona, što je suštinski element funkcionalnog demokratskog društva".

"Efikasne i nezavisne državne pravosudne institucije su temeljni uslov za integraciju u EU i euroatlantske integracije. Zvaničnici koji podrivaju pravosudne institucije na državnom nivou nanose štetu potencijalu BiH za pristupanje EU", upozoreno je iz PIC-a.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je "blagovremenu izjavu koju je dala visoka predstavnica baronica Ashton u pogledu ovog pitanja, uključujući i njen poziv političkim liderima da ne podrivaju napredak koji je ostvaren do sada te da svoje bojazni riješe putem odgovarajućih institucionalnih kanala".

Ustavni sud BiH, koji je i sam daytonska institucija, podsjećaju iz Upravnog odbora PIC-a, je eksplicitno i nedvojbeno podržao ustavnost državnog Suda,.

"Parlamentarna skupština BiH usvojila je Zakon o Državnom sudu BiH 2002.god. i Zakon o Tužilaštvu BiH 2003.god.. Nijedan poslanik iz oba entiteta nije glasao protiv ovih zakona u državnom Parlamentu. Podsjećamo da u skladu sa Daytonskim sporazumom entiteti imaju obavezu da u potpunosti poštuju Ustav BiH i odluke institucija BiH", navodi se u saopštenju.

PIC je podsjetio i kako "autoritet visokog predstavnika, uključujući korištenje izvršnih ovlasti, ima čvrst pravni osnov u Daytonskom sporazumu i odgovarajućim rezolucijama Vijeća sigurnosti".

Ambasadori Upravnog odbora PIC-a pozvali su "sve strane da podrže državne institucije Bosne i Hercegovine i da podrže vladavinu prava u interesu građana Bosne i Hercegovine".

"Sve strane bi trebale raditi na jačanju pravosudnih institucija a ne podrivanju efikasnosti i jurisdikcije tih institucija. Oštro osuđujemo svaki pokušaj podrivanja ovih institucija ili dovođenja u pitanje njihove legitimnosti. Nećemo dozvoliti da se takvi pokušaji ostvare"
, zaključuje se u saopštenju.
XS
SM
MD
LG