Dostupni linkovi

Jeremić: Podržavamo vlasti RS ali je regionu potrebna stabilnost


Vuk Jeremić i Milorad Dodik u Banjaluci, 15. aprila 2011
Vuk Jeremić i Milorad Dodik u Banjaluci, 15. aprila 2011
Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je nakon sastanka sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom u petak navečer je da situacija nastala u BiH nakon odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH zabrinjava ne samo Srbiju nego i svijet, te je to i bio razlog njegovog iznenadnog dolaska u petak u Banja Luku.

„Odluke NS RS su demokratske ali mislim da je važno je da se smire strasti i stane na loptu“, ocjenio je Jeremić. On je istakao da nema nikakve potrebe da se dolijeva ulje na vatru, te da je ovo momenat da se svemu pristupi racionalno i odmjereno.

Srbijnski šef diplomatije dodao je da dolazak u Banja Luku koristi i da“ uputi apel da se smiri ratno-huškačka retorika poput one koju je danas koristio bivši visoki predstanik Pedi Ešdaun, koji je izjavio da bi provođenje referenduma u RS moglo da izazove novi oružani sukob u BiH, jer ona može samo da pogorša situaciju na ovom prostoru“.

„Republika Srbija podržava demokratsku vlasti u RS-u i odluke te vlasti ali želimo da uputimo apel svim predstavnicima relevantnih institucija kako u RS tako i u BiH da je nama u celom regionu potrebna stabilnost za nastavak strateških evropskih poteza,“ naglasio je Jeremić.
Jeremić: Politika Srbije prema BiH je nepromjenljiva i ona podržava celovitost BiH i privrženost slovu, a ne duhu Daytona


On je ponovio da su „prosperitet i stabilnost RS kao i cele BiH važan interes Srbije“ i prirodno je da su on i Dodik imali o mnogo čemu da razgovaraju.

„Politika Srbije prema BiH je nepromjenljiva i ona podržava celovitost BiH i privrženost slovu, a ne duhu Daytona“, zaključio je Jeremić.

„Mi sa Srbijom dijelimo određene vrijednosti, što znači da Srbija ka potpisnica Dejtonskog sporazuma razumije odnose u BiH na način da su to unutrašnje stvari dva entiteta i tri naroda“, izjavio je Dodik.

Referedum će biti održan

On je kazao da je Jeremića upoznao s činjenicom da su zaključci koje je donijela Narodna skupština zakonsko pravo RS i da su u skladu sa Deytonskim sporazumom, Ustavom RS i Ustavom BIH.

“Mi smo u okviru toga donijeli i zaključak da RS ne može da pristane na legalizaciju vlasti u FBiH jer je to nametnuto odlukom viskog predstavnika i mi ne možemo surađivati s tako izabranom vlašću“, rekao je Dodik

Prema njegovim riječima i odluka o referendumu je „ustavno pravo RS i to nije referendum koji želi utvrđivanje statusa RS, niti se njime namjerava podrivanje Dejtonskog sporazuma.
Dodik: Naša namjera nije da destabilizujemo situaciju, ali jeste da ojačamo RS.


„Srbija uporno ponavlja da poštuje Dejtonski sporazum a time i teritorijalni integritet BiH, i mi ne osporavamo teritorijalni integritet BiH, mi osporavamo političko nasilje u BiH, a ne njen teritorijani intgritet“, dodao je Dodik.

I pored novih upozorenja Savjeta za implementaciju mira koji je u petak u Sarajevu rekao da neće dozvoliti pokušaje koji dovode do podrivanja ili dovođenje u pitanje legitimnosti državnih pravosudnih institucija, Dodik je rekao da RS neće odustati od zaključaka i referenduma .

„Dio tih ambasadora generiše probleme u BiH i navodi visokog predstavnika da djeluje kao što je djelovao i u FBiH, namećući odluke o formiranju vlasti," rekao je Dodik.

"Njihovo je pravo da navodno oštro osuđuju odluke Narodne skupštine RS, i to je njihova stvar, naš je stav da zaključci NSRS važe i referendum će biti proveden čim se za to stvore zakonski uslovi. Naša namjera nije da destabilizujemo situaciju, ali jeste da ojačamo RS. Poslanici u Parlamentu BiH su od strane Pedija Ešdauna prislom i prijetnjama natjerani da glasaju za Sud i Tužilaštvo BIH i to je za nas neprihvatljivo“, zaključio je Dodik.
XS
SM
MD
LG