Dostupni linkovi

Višestruka zarada na antigenskim testovima u BiH


Antigenske testovi (na fotografiji) koji su u ponudi apoteka u Bosni i Hercegovini proizvode, uglavnom, kineske farmaceutske kompanije.
Antigenske testovi (na fotografiji) koji su u ponudi apoteka u Bosni i Hercegovini proizvode, uglavnom, kineske farmaceutske kompanije.

Antigenski testovi na korona virus SARS-CoV-2 u apotekama u Bosni i Hercegovini (BiH) su i do tri puta skuplji nego u pojedinim evropskim zemljama, a prodaju se i testovi kineskih proizvođača koji u Sjedinjenim Državama nisu odobreni.

Jedan komplet za samotestiranje u apotekama u BiH se prodaje po cijenama od šest maraka (oko tri eura) u privatnim, do blizu 12 maraka (oko šest eura) koliko koštaju u javnim apotekama gdje su osjetno skuplji.

Sadeta iz Sarajeva, nakon što je osjetila prve simptome, u privatnoj apoteci je kupila antigenski test. Bila je pozitivna, pa je u istoj apoteci uzela pakiranje od pet komada i platila ga oko 30 maraka (nešto više od 15 eura), kako bi se svi njezini ukućani testirali.

Nakon desetak dana kao jedina i dalje pozitivna u porodici htjela ponovno testirati. Budući da je bio vikend, otišla je u dežurnu Apoteku Sarajevo, koja je u javnom vlasništvu Kantona Sarajevo, jednog od deset u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine.

"Tu me je jedan antigenski test koštao 11,55 maraka (5,9 eura). Posebno smo se iznenadili kad nam je taj test izvađen iz velikog pakovanja i doslovno ubačen u kesu – pojedinačno tester, štapić, svi ti dijelovi. Na internetu smo kasnije provjeravali i došli do podatka da taj test košta nešto manje od 2,5 eura", kaže Sadeta za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Jedan od antigenskih testova koji se mogu kupiti u sarajevskim apotekama (11. februar 2022.)
Jedan od antigenskih testova koji se mogu kupiti u sarajevskim apotekama (11. februar 2022.)

Iz sarajevskih apoteka poručuju kako sve rade u skladu sa zakonom i podzakonskim propisima (pravilnicima).

Tako iz Javne ustanove Apoteke Sarajevo, koje su u vlasništvu Kantona Sarajevo, ističu da maloprodajna cijena antigenskih testova "ovisi od vrste, proizvođača i pakiranja, kao i od ulaznih cijena naših dobavljača s kojima sarađujemo".

"JU Apoteke Sarajevo se pridržavaju zakonski propisane marže, a ugovoreni dobavljači imaju svoje nabavne cijene po kojima se vrši fakturiranje našoj Ustanovi. Apoteke Sarajevo ne ulaze u način rada i poslovanja drugih apoteka, a samim tim i način kako formiraju maloprodajne cijene te nam nije poznato, kako ostale apoteke vrše nabavku i od kojih dobavljača, te na koji način formiraju maloprodajne cijene", kazali su iz ove javne ustanove za RSE.

Maloprodajna cijena antigenskih testova ovisi od vrste, proizvođača i pakiranja - navode iz JU Apoteke Sarajevo (ilustrativna fotografija)
Maloprodajna cijena antigenskih testova ovisi od vrste, proizvođača i pakiranja - navode iz JU Apoteke Sarajevo (ilustrativna fotografija)

Kineski testovi najjeftiniji

Antigenske testovi koji su u ponudi apoteka u Bosni i Hercegovini proizvode, uglavnom, kineske farmaceutske kompanije.

Sadeta je, naprimjer, platila šest eura po komadu test koji proizvodi kineska kompanija Beijing Lepu Medical Technology.

Američka administracija za hranu i lijekove (FDA), koja mora odobriti svaki lijek ili medicinsko sredstvo koje se koristi u Sjedinjenim Američkim Državama, upozorila je krajem maja prošle godine stanovništvo da ne koristi antigenske testove ove kineske kompanije.

U obrazloženju je, između ostalog, navela kako "vjeruje da postoji velika opasnost od lažnih rezultata pri korištenju ovih testova", te da "niti jedan test nije odobren od FDA za distribuciju i upotrebu u Sjedinjenim Državama".

Iz Apoteka Sarajevo za RSE navode kako u ponudi imaju testove kineskog proizvođača Lepu Medical Technology te švicarskog proizvođača Roche Diagnostic.

Naglašavaju kako distribuciju lijekova, proizvoda i sredstava vrše "samo i jedino s distributerima i veledrogerijama koje posjeduju odobrenje/rješenje za prometovanje u BiH, a koje isključivo izdaje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH".

"U tom smislu JU Apoteke Sarajevo se pridržavaju ove zakonske odredbe", dodaju iz ove javne ustanove.

Istovremeno, iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH navode da su odobrili antigenske testove ovog kineskog proizvođača.

"Spomenuti testovi su upisani u registar na osnovu kompletne dokumentacije u skladu s našom regulativom", potvrdili su iz ove agencije u odgovoru za RSE.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

Provjera navodnih nepravilnosti

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom u Kantonu Sarajevo trenutno vrši provjeru mogućih nepravilnosti koji se odnosi na nabavku i prodaju antigenskih testova. To je za RSE potvrđeno iz ovog Ureda.

"Obavještavamo Vas da Ured ima otvoren predmet koji se odnosi na navodne nepravilnosti u vezi postupka nabavke i prodaje antigenskih testova 'određenih' proizvođača i cjenovnog razreda, na području Kantona Sarajevo", naveli su u odgovoru za RSE iz tog ureda i dodali kako postupak provjere još nije okončan, te da ne mogu dati detaljnije informacije o tom predmetu.

Antigensko testiranje, čiji rezultati se dobijaju za pola sata, može se raditi i u privatnim klinikama i cijena se kreće oko 20 maraka (deset eura). PCR testiranje je otprilike dvostruko skuplje od brzog antigenskog.

Ova dva testiranja se rade i u javnim bolnicama u BiH i to besplatno, ali za to treba uputnica porodičnog ljekara. Ukoliko građanima treba bolovanje zbog zaraze korona virusom, u obzir se uzima samo pozitivni test urađen u javnim ili privatnim bolnicama ili ambulantama.

Razlika u cijeni 100 posto

Cijene antigenskih testova variraju u cijeloj Bosni i Hercegovini, a osjetna razlika je i između javnih apoteka u vlasništvu kantona ili grada, te privatnih apoteka.

U Sarajevu se cijene kreću od šest maraka (oko tri eura) u privatnim, do blizu 12 maraka (oko šest eura) u javnim Apotekama Sarajevo.

Antigenske testovi koji su u ponudi apoteka u BiH proizvode, uglavnom, kineske farmaceutske kompanije (ilustrativna fotografija)
Antigenske testovi koji su u ponudi apoteka u BiH proizvode, uglavnom, kineske farmaceutske kompanije (ilustrativna fotografija)

U Mostaru, na jugu BiH, u gradskim ljekarnama jedan komad je 7,9 maraka (oko četiri eura), a u privatnim od 6,5 (oko 3,3 eura) do deset maraka (oko pet eura).

Istovremeno, u gradskim apotekama u Tuzli, gradu na sjeveroistoku BiH, cijena testa je 7,5 maraka (oko 3,8 eura), a u privatnim apotekama oko šest maraka (tri eura) po komadu. Slične cijene su i u drugim gradovima u entitetu Federacija BiH.

U Banjoj Luci, u entitetu Republika Srpska, cijene se u privatnim apotekama kreću od 7,6 maraka (3,9 eura) do 12 maraka (6,1 euro) po komadu. Slične cijene su i u Istočnom Sarajevu, kao i u drugim gradovima u ovom entitetu.

Usporedbe radi, testovi za samotestiranje u Hrvatskoj koštaju oko 40 kuna (5,3 eura). Testiranje se, osim u bolnicama, može obaviti i u apotekama. "Preporučena cijena" iznosi 120 kuna (oko 16 eura) i taj rezultat se uzima kao zvaničan.

U Srbiji se cijene kompleta za samotestiranje u apotekama kreću od 1.000 do 1.200 dinara (od osam do deset eura), kako gdje.

Kako su za RSE pojasnili iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, "Pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH" ograničene su "samo veleprodajne cijene lijekova koji se izdaju uz ljekarski recept".

Maksimalna visina veleprodajne marže na te lijekove je osam posto i ona vrijedi za područje cijele BiH.

Iz Agencije navode da veleprodajne cijene lijekova koji se izdaju bez ljekarskog recepta nisu ograničene. To vrijedi i za medicinska sredstva u koja spadaju i antigenski testovi na korona virus SARS-CoV-2.

"Maloprodaje (apoteke) su u nadležnosti enitetskih ministarstava nadležnih za poslove zdravlja i Odjela za zdravstvo Vlade Brčko distrikta. Visinu maloprodajne marže određuju entitetska ministarstva nadležna za poslove zdravlja", naglasili su iz državne Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kakva je situacija u Evropi?

Marko Šarić iz Čitluka, koji već pet godina živi i radi u njemačkom Freiburgu, kaže kako se tamo centri za testiranje "nalaze doslovno na svakom koraku". On se zbog posla testira najmanje jednom sedmično.

"Mi to radimo sve džaba, a ti test-centri, mislim, dobivaju od države 18 eura bruto po PCR testu", kazao je Šarić za RSE.

Napominje kako se antigenski testovi za samotestiranje mogu kupiti u svakoj većoj samoposluzi i da koštaju oko dva eura.

Nermin Podžić, koji je prije nekoliko godina iz BiH zbog posla odselio u Austriju, kaže kako se "nije nimalo iznenadio" kad je vidio cijene testova u BiH.

"U Beču su svi testovi, i antigenski i PCR potpuno besplatni. Bukvalno se mogu testirati svako jutro. U Sarajevu, kad sam s porodicom dolazio za novogodišnje praznike, prije posjete starijoj rodbini smo htjeli prvo se testirati i platili smo četiri testa skoro 50 maraka (oko 25 eura)", kazao je za RSE.

Testovi na korona virus koji se mogu kupiti u Austriji.
Testovi na korona virus koji se mogu kupiti u Austriji.

U Austriji se, dodaje on, mogu dobiti i besplatni "kućni" PCR testovi gdje sami sebi uzimate bris nosa i usta koji odnesete u centre za prikupljanje, a testiranje uz stručnu osobu se može besplatno uraditi i u apotekama.

"I PCR i antigenski test su za sada u Austriji besplatni, tj. troškove snosi zdravstveno osiguranje. Privatno, bez osiguranja, u laboratoriju PCR test košta 50 eura. Austrijska vlada je bila odredila pravilo da bez PCR testa ne možete na posao, u školu, u restoran i tako neke javne ustanove, pa su vjerovatno zbog toga i ponudili testove gratis. Djeca u školama rade svake sedmice tri puta test. Donedavno je bilo pravilo 2G (vakcinisan ili prebolio) tako da ni s testom nisi mogao skoro nigdje ući", kazala je za RSE Anisa, Bosanka s bečkom adresom.

Bosna i Hercegovina je, pored Švicarske, jedina država u Evropi koja nema državno ministarstvo za zdravstvo. Prema ustavnim rješenjima, zdravstvo u BiH je u punoj nadležnosti entiteta Republika Srpska (RS) i Brčko distrikta BiH, te u podijeljenoj nadležnosti između entiteta Federacije BiH (FBiH) i njezinih deset kantona.

Zbog toga BiH ima 13 ministarstava zdravstva: jedno u entitetu RS, jedno u Brčko distriktu BiH, jedno na nivou Federacije BiH i po jedno u svakom od deset kantona u FBiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG