Dostupni linkovi

Krizni štab smanjio cenu PCR testa u Srbiji


Red za testiranje na korona virus, ispred ambulante na Novom Beogradu, 12. januara 2022. godine (Ilustracija)
Red za testiranje na korona virus, ispred ambulante na Novom Beogradu, 12. januara 2022. godine (Ilustracija)

Krizni štab Vlade Srbije doneo je 14. januara odluku da se cena PCR testa na sopstveni zahtev umanji.

Srbija je do sada bila među državama Zapadnog Balkana sa najskupljom cenom PCR testiranja.

"Odlučili smo da svima koji žele da se testiraju na prisustvo virusa da smanjimo cene PCR testa na sopstveni zahtev sa 9.000 na 6.000 dinara (sa oko 75 evra na oko 50) i da se smanje cene antigenskih testova sa 3.500 na 1.800 dinara (sa oko 30 evra na 15), jer je potrebno da se što više ljudi da se testira", objasnio je Gojković.

Posle sednice Kriznog štaba odlučeno je i da se vreme izolacije smanjuje se sa deset na sedam dana zbog vraćanja na radne zadatke svih onih koji prebole koronu, a bili su asimptomatski, kao što je često u slučaju omikron varijante virusa, saopšteno je.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković ocenio je generalnu epidemiološku situaciju kao “izuzetno tešku, vanrednu”.

Gojković je rekao da će učenici u osnovnim školama u Vojvodini krenuti na redovnu nastavu od ponedeljka, kako je ranije danas saopštio i tim za škole ministarstva prosvete, dok srednjoškolci u Vojvodini počinju u ponedeljak sa kombinovanom nastavom.

Kako je objasnio, o tome kako će se u ostatku zemlje učenici vratiti u školu, nedelju dana kasnije, odlučivaće se u utorak, 18. januara, na dodatnim konsultacijama.

On je objasnio da je krizni štab doneo odluku, nakon konsultacija sa stručnjacima, i da se period potreban da prođe između druge i treće doze vakcine smanjuje sa šest meseci, na tri.

"Virus mora da prođe kroz sve nas, ali vakcinisani će proći bolje", rekao je Gojković, i doda da je takođe potrebno da se izbegne opasnost da se uz korona virus javi i epidemija gripa.

Gojković je rekao kako očekuje da će svi građani zaraziti, ali da je suština da se ne zaraze svi u isto vreme, kako se ne bi opteretio zdravstveni sistem.

Na pitanje novinara da li će se u narednom periodu početi vakcinacija četvrtom dozom, on je objasnio da se o tome trenutno ne raspravlja, jer još ne postoje naučni podaci o tome da li je ta doza potrebna.

U Srbiji je sa početkom godine vidan rast zaraženih bolešću COVID-19, a prema podacima sa zvaničnog sajta covid19.rs ministarstva zdravlja Srbije, u poslednja 24 sata na korona virus je u Srbiji bila pozitivna 12.721 osoba, dok su od posledica infekcije preminule 23 osobe.

XS
SM
MD
LG