Dostupni linkovi

Na COVID propusnici u Srbiji važe samo testovi državnih laboratorija


COVID propusnice su od 23. oktobra neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru, ilustrativna fotografija
COVID propusnice su od 23. oktobra neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru, ilustrativna fotografija

Rezultati PCR ili brzog antigenskog testa na korona virus su validni u Digitalnom zelenom sertifikatu, odnosno COVID propusnicama u Srbiji, samo ukoliko su urađeni u državnim labaratorijama, prenela je Radio televizija Srbije (RTS).

Povodom natpisa koji su se pojavili na društvenim mrežama, a tiču se testiranja pred sam ulazak u objekte nakon 22 sata, iz Vlade Srbije je za RTS 24. oktobra rečeno da testovi koji nisu urađeni u jednoj od referentnih, odnosno državnih laboratorija, neće biti vidljivi u Digitalnom zelenom sertifikatu.

COVID propusnice su od 23. oktobra neophodne za ulazak i boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru - restoranima, kafićima, barovima i noćnim klubovima, svakoga dana od 22 časa do kraja radnog vremena.

Validna COVID propusnica podrazumeva potvrdu o primljenoj drugoj ili trećoj dozi vakcine ne stariji od sedam meseci.

Takođe, priznaje se i negativan PCR test ne stariji od 72 sata, negativan antigenski test koji je validan 48 sati, ili potvrda o preležanoj koroni koja nije starija više od sedam meseci.

Doneta je odluka i da će COVID propusnica biti validna i ukoliko građanin poseduje pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca koji je urađen u državnoj laboratoriji.

Propusnica može biti u papirnoj ili digitalnoj formi. Građani koji nemaju potvrdu o primljenim vakcinama, mogu ih dobiti preko e-Uprave.

Ista potvrda sadrži i podatke o preležanom COVID 19. Građani potvrde, uz lične dokumente, takođe mogu podići i na šalterima Pošte.

Vesić: Ekipe na terenu, kažnjavanja od 25. oktobra

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je 24. oktobra da poštovanje primene COVID propusnica na terenu kontroliše 10 ekipa Komunalne milicije i pet ekipa inspekcije, podsećajući da do 25. oktobra uveče neće biti kažnjavanja, odnosno da će se do tada samo upozoravati oni koji pravilo ne poštuju.

On je rekao da će Komunalna milicija i inspekcija u probnom periodu prvenstveno raditi na tome da ugostiteljima pojasne kako da se organizuju da bi poštovali odluku Vlade Srbije o COVID propusnicama.

COVID propusnice neće imati fotografije, već će redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu.

Vlada je takođe izmenila propise te i pravno lice, preduzetnik ili organizatori događaja imaju ovlašćenje da provere COVID propusnice na ulazu.

Mera je pokušaj vlasti u Srbiji da obuzdaju pandemiju koja je u državi već odnela preko 9.000 života. U međuvremenu, dnevni brojevi zaraženih se ne smiruju nedeljama i dostižu preko 7.000 slučajeva.

COVID propusnice su već uvedene u pojedinim državama sveta i Zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG