Dostupni linkovi

U Sarajevu moguće, u Zenici nije refundiranje troškova COVID lijekova


Sa prosječnom mjesečnom plaćom od oko 500 eura, mali broj građana BiH je u mogućnosti da kupi Tocilizumab, čija se cijena, ovisno o dozi, kreće od 60 do 650 eura.
Sa prosječnom mjesečnom plaćom od oko 500 eura, mali broj građana BiH je u mogućnosti da kupi Tocilizumab, čija se cijena, ovisno o dozi, kreće od 60 do 650 eura.

Zeničanin Edhem Fejzić podnio je prijave Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) protiv uprave Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) ovog kantona koji mu je odbio refundirati troškove nabavke lijeka Tocilizumab za liječenje supruge koja je 25. aprila preminula od posljedica COVID-19.

“U ovom času me ne interesuje 1.050 maraka (oko 500 eura). Nismo dali novac da bi refundirali, nego da bi izliječili svoje najmilije. Taj lijek nije pomogao mojoj supruzi. Od dvije doze koje je dobila nije bilo pomaka, tako da je šest doza ostalo”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Fejzić.

Zahtjev za refundaciju troškova nabavke ovog lijeka je, kako kaže, uputio Zavodu za zdravstveno osiguranje Zeničko-dobojskog kantona (ZZO ZDK) 5. maja, u skladu sa odlukom ove ustanove od 14. aprila 2021. godine.

U ovoj odluci, objavljenoj na zvaničnoj web stranici, ZZO ZDK obavještava građane ZDK, jednog od deset kantona bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH, “da će Zavod, počevši od 15.4.2021 godine, refundirati sredstva” svim osiguranicima koji su lijek nabavili iz vlastitih sredstava. U obavijesti nije bilo precizirano da li i pacijenti koji su prebolovali i srodnici preminulih imaju pravo na refundaciju.

Tocilizumab, koji se pokazao uspješnim u bolničkom liječenju oboljelih od COVID-19, se nalazi na listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH koju je objavilo Ministarstvo zdravlja ovog entiteta krajem aprila 2019.

No, uprkos tome, lista, iako je obavezna, nije usklađena u pojedinim kantonima ovog entiteta, poput Kantona Sarajevo (KS) i Zeničko-dobojskog kantona, gdje su ga građani, po uputi ljekara, morali kupovati u privatnom aranžmanu.

Tocilizumab je u BiH registriran za posebne kategorije bolesnika koji se u bolnicama liječe od reumatoidnog artritisa i upalnih bolesti crijeva.

Zavod zdravstvenog osiguranja Ze-do kantona naknadno promijenio odluku

Fejzić je dobio odbijenicu 11. maja, uz obrazloženje da se postupak obustavlja, s obzirom da je osiguranica preminula.

“Ne da je to diskriminacija” priča Fejzić koji se, kako kaže, “zbog pogrešne primjene materijalnog prava i neposredne diskriminacije” na odbijenicu žalio 26. maja. Zavod je obavezan da odgovori na žalbu u roku od 30 dana.

ZZO ZDK, 26. aprila je dopunio prethodnu odluku i odobrio sredstava za refundaciju lijeka Tocilizumab za ležeće bolničke COVID pacijente “na način da isti dobiju lijek u bolnici, a bolnice sredstva za nabavku lijeka refundiraju od ZZO ZDK”.

Fejzić kaže kako je ovakav postupak nedopustiv, obzirom da je njegova supruga Edita uredno plaćala zdravstveno osiguranje.

Odbijenicu je dobila i Nudžejma Kadrispahić, čiji je otac preminuo 11. aprila, četiri dana prije donošenja odluke. Kupila je 10 doza lijeka Tocilizumab, a otac je primio samo dvije. Preostale doze lijeka iz bolnice joj nisu vratili.

“Tražili smo i mišljenje advokata i on nam je rekao da bi nam Zavod morao nadoknaditi troškove”, za RSE kaže Kadrispahić koja je za lijek izdvojila preko 1.300 konvertibilnih maraka (650 eura).

Sa prosječnom mjesečnom plaćom od oko 500 eura, mali broj građana BiH je u mogućnosti da kupi Tocilizumab, čija se cijena, ovisno o dozi, kreće od 60 do 650 eura.

Zakonske nedoumice

Zavod za zdravstveno osiguranje Zeničko-dobojskog kantona do zaključenja ovog teksta nije odgovorio na upit RSE o problemu refundacije lijekova, broju zahtjeva i na osnovu čega je donio pomenute odluke.

Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić, pak, kaže da je upoznat sa ovim slučajevima i da se problem pokušava riješiti. Navodi da je o ovom pitanju u utorak, 8.juna razgovarao sa predstavnicima ZZO.

“Prva je stvar zakonitosti, što, nažalos,t našim pacijentima ovog momenta ne ide na ruku. Druga je moralna neka odluka da se, ipak, tim ljudima proba na neki način refundirati bar dio tih sredstava koja su iskoristili za liječenje svojih najmilijih”, za RSE kaže Jupić.

Navodi da je za potrebe refundacije troškova nabavke lijeka, prema procjenama, potrebno izdvojiti između 250.000 i 300.000 konvertibilnih maraka (128.000-150.000 eura).

No, Jupić pojašnjava kako Zakon o zdravstvenom osiguranju Federacije BiH ovo pitanje ne tretira kao nasljedno pravo.

Prava koja osiguranim licima pripadaju po ovom Zakonu ne mogu se ugovorom mijenjati, ni prenositi na druga lica, niti se mogu nasljeđivati. Izuzimaju se novčana primanja iz obaveznog zdravstvenog osiguranja koja su dospjela za isplatu, a ostala su neisplaćena usljed smrti osiguranog lica.

“I tu se stvara niz nedoumica. Nama je puno veći problem dovođenje tih stvari u zakonske okvire, nego sredstva koja bi trebali isplatiti”, kaže Jupić za RSE i dodaje kako se nada da će se rješenje iznaći u narednim danima.

Da li je odluka diskriminatorna?

Specijalista interne medicine u Kantonalnoj bolnici Zenica, Dinka Mehinagić kaže da “oštro osuđuje” odluku ZZO da se refundiraju troškovi za lijek Tocilizumab od druge polovine aprila, isključivo preživjelim pacijentima.

“Smatram da se navedeno kosi sa brojnim zakonima o pravima pacijenata, kao i medicinskom etikom”, kaže dr. Mehinagić u pisanom odgovoru za RSE.

Pojašnjava da je takva odluka, koja ne obuhvata oboljele od COVID-a koji su koristili ovaj lijek tokom dva prethodna pandemijska vala, "diskriminatorna i pokazuje da nema istinske volje da se pomogne građanima".

“Mislim da sa te dvije naznake, najveći broj pacijenata, neće dobiti refundaciju i tu je ZZO trebao biti iskren prema građanima. Ili mogu ili ne”, kaže dr. Mehinagić.

Navodi primjer skupe fibrinolitičke terapije i stenta, koji se primjenjuju u medicinskoj indikaciji infarkt miokarda, koji je najčešći uzrok smrtnosti u svijetu.

“Nikada nisu morali biti plaćeni od familije koja je u toj bitki izgubila svog najbližeg. Zavod nešto pokriva ili ne, isključivo po medicinskoj indikaciji, a ne ishodu liječenja, i tu stvari moraju biti jasno definisane i transparentne”, navodi za RSE Mehinagić.

U Kantonu Sarajevo situacija je odnedavno drugačija

Skupština Kantona Sarajevo (KS), nakon pritiska osiguranika koji su u vlastitom aranžmanu nabavljali lijek Tocilizumab, ali i još skuplji Remdesivir, krajem aprila ove godine usvojila je odluku da im se nabavka ovih lijekova refundira. Ova dva lijeka se koriste u liječenju COVID-19 pacijenata, dok Remdesivir nije registrovan u BiH I prema Zakonu o lijekovima i medicinskim sredstvima moguće ga je nabaviti putem interventnog uvoza.

Skupština KS je jednoglasno izglasala prijedlog da se ova dva lijeka stave na bolničke liste za liječenje teških COVID-19 bolesnika.

Amir Ljubović, rukovodilac službe za farmakoekonomiku Zavoda za zdravstveno osiguranje KS, za RSE kaže da u ovom kantonu, svi koji zadovoljavaju uslove, imaju pravo na refundaciju bez obzira na ishod liječenja.

“Tim se ljudima uredno primaju zahtjevi. Nema nikakvih ograničenja što se tiče toga da li je pacijent preživio ili nije preživio. Mi to ne smatramo ispravnim pristupom, zato smo i uveli da se svakom ko podnese zahtjev refundira”, kaže Ljubović.

Do sada je pristiglo preko 350 zahtjeva, a za ovu namjenu Finansijskim planom Zavoda zdravstvenog osiguranja KS u 2021. godini planirano je 650.000 konvertibilnih maraka (oko 325.000 eura). Refundacija sredstava je počela krajem prošlog mjeseca.

Među prvima koji su dobili nadoknadu troška za kupovinu lijeka je i Sarajka Dunja Grabovac, koja je u martu izdvojila oko 1.200 maraka (oko 600 eura) kako bi kupila Tocilizumab za teško oboljelu majku, jer ga bolnica u kojoj je ležala nije imala.

Lijek je kupila u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj (RS), jer mu je cijena bila znatno niža nego u Federaciji BiH.

“Meni je refundacija bila 27. maja. Počela je te sedmice i drugi ljudi su mi javljali da su im sredstva isplaćena”, za RSE kaže Grabovac.

Dok su porodice oboljelih u Kantonu Sarajevo, koji je tokom mjeseca marta bilježio dvije trećine slučajeva zaraze korona virusom u BiH, nabavljale lijekove poput Tocilizumaba ili Remdesivira privatnim kanalima, Sveučilišni klinički centar u Mostaru je Remdesivir nabavio putem donacije. Pored toga, Tocilizumab je na bolničkoj listi Univerzitetsko-kliničkog (UKC) centra Tuzla.

Sektor zdravstva u Bosni i Hercegovini je u punoj nadležnosti entiteta Republika Srpska i posebnoj administrativnoj jedinici Brčko distrikt, te u podijeljenoj nadležnosti Federacije BiH I njenih 10 kantona. To praktično znači da je ostavljena mogućnost da svaki kanton ponaosob uređuje ovu oblast.

Vahid Jusufović, direktor UKC-a Tuzla ranije je kazao za RSE kako lijek dobijaju po programu lijekova od Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, te da je bio uključen u terapiju jednog broja pacijenata oboljelih od korona virusa prošle godine.

Upravni odbor Kompenzacionog fonda Republike Srpske u maju je usvojio Informaciju o obezbjeđivanju dodatnih finansijskih sredstava za nabavku lijeka Tocilizumab za liječenje oboljelih od COVID-19 u ovom entitetu.

Za tu namjenu je odobrena isplata novčanih sredstava u iznosu od 195.000 KM (oko 100.000 eura) za potrebe Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i ostalih bolnica u ovom entitetu.

Od početka pandemije korona virusa u BiH, u martu prošle godine kada je registrovan prvi slučaj COVID-a 19, zaraženo je 204.445 građana, a od posljedica zaraze je preminulo 9.460 osoba.

Po broju umrlih od korona virusa na million stanovnika, BiH je druga u svijetu, pokazuju podaci Worldometers-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG