Dostupni linkovi

Vlada RS utvrdila zakon koji predviđa osnivanje entitetske agencija za lijekove


Sjednica Vlade entiteta Republika Srpska u Banjaluci 3. februar 2022.
Sjednica Vlade entiteta Republika Srpska u Banjaluci 3. februar 2022.

Vlada bosanskohercehovačkog eniteta Republika Srpska utvrdila je 3. februara Prijedlog zakona o dopunama Zakona o republičkoj upravi, koji omogućava osnivanje entitetske agencija za lijekove i medicinska sredstva.

Također, propisuje da je ova agencija "samostalna republička upravna organizacija sa svojstvom pravnog lica", saopćeno je iz Vlade RS.

Na ovaj način dolazi do usklađivanja Zakona o republičkoj upravi sa zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, kojim se predviđa osnivanje agencije za lijekove i medicinska sredstva entiteta RS.

Narodna skupština Republike Srpkse u oktobru prošle godine donijela zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS koji predviđa osnivanje entitetske agencije za lijekove, koja od 2009. godine djeluje na državnom nivou.

Osnivanje takve agencije nije u skladu s Ustavom BiH, koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995., kojim je definirano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

Od 2009. djeluje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, kao jedinstveno regulatorno tijelo na nivou države.

Osnovana je nakon što je Parlamentarna skupština BiH usvojila Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima koji se može mijenjati isključivo u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Narodna skupština RS-a je u decembru 2021. godine, također, izglasala zaključke o "prenosu nadležnosti sa BiH na nivo RS".


Skupština je zadužila Vladu RS da u roku od šest mjeseci uputi parlamentu na razmatranje entitetske zakone o porezu na dodatnu vrijednost, zakon o akcizama, zakon o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS, kao i zakone iz oblasti odbrane i bezbjednosti.

Nakon izglasavanja tih zakona u Narodnoj skupštini RS, državni zakoni iz tih oblasti bi, kako smatraju vladajući u RS-u, ''prestali važiti na teritoriji RS''.

Tužilaštvo BiH je nakon ovih aktivnosti otvorilo predmet protiv više lica zbog osnovane sumnje da su počinila krivično djelo napad na ustavni poredak. U svojstvu svjedoka saslušano je nekoliko lidera stranaka iz RS, kao i entitetski ministri pravde Anton Kasipović, i unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

XS
SM
MD
LG