Dostupni linkovi

Lokalni izbori u BiH: Pripreme u toku ali budžeta nema


Dug je put do brojanja glasova. Zabeleženo u Zenici, 7. oktobra 2018. u noći nakon parlamentarnih i predsjedničkih izbora.

„Osim novca za izbore, trebaju nam dezinfekciona sredstva, maske i druga oprema za lokalne izbore“, kaže član Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIK BIH), Suad Arnautović, odgovarajući na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li se CIK BIH priprema za lokalne izbore koji su zakazani za 15. novembar.

Arnautović navodi kako još predstoji raspisivanje konkursa, te prijem ljudi koji će biti angažovani na ovjeri kandidatskih listi i brojanju glasova.

„Nadati se da će do 21. jula biti usvojen budžet, jedino tada će CIK BiH moći angažovati dodatno osoblje i na taj način bismo mogli ispoštovati rokove. Sa ovim snagama, bez budžeta, mi to nismo u stanju uraditi“, kaže Arnautović, ocjenjujući da je organizacija ovogodišnjih lokalnih izbora najveći izazov za sve članove CIK-a BiH.

Poštuju li se mjere? U jednoj sedmici 400 slučajeva
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:02 0:00

Zašto se izbori odlažu?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine 7. maja donijela je Odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora 2020. godine, koji su prvobitno trebali biti održani 4. oktobra, ali su zbog neusvajanja budžeta pomjereni za 15. novembar.

Bosna i Hercegovina je na privremenom finansiranju od januara 2020. godine.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) donijelo je 30. juna novu odluku o privremenom finansiranju i to za period juli - septembar 2020. godine u iznosu od 241,5 miliona maraka (blizu 122 miliona evra).

Budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2020. godinu iznosi 996 miliona konvertibilnih maraka (oko pola milijarde eura). Za održavanje lokalnih izbora predviđeno je oko 4,2 miliona maraka (2,1 milion eura).

U narednom periodu preporuke za političke subjekte

Predizborna kampanja počinje 16. oktobra.

Član Centralne izborne komisije BiH (CIK) Suad Arnautović kaže kako će u narednom periodu biti donesene određene preporuke za političke subjekte, ali i medije oko organizacije predizborne kampanje.

Koje su preporuke do sada donesene?

U protekla dva mjeseca Centralna izborna komisija BiH je donijela niz preporuka i instrukcija vezanih za organizaciju lokalnih izbora.

Jedna od njih odnosi se na pravila ponašanja organa za prvođenje izbora na dan održavanja izbora. Te instrukcije podrazumijevaju sve mjere koje će biti preduzete.

„Prvi korak je na hodniku, gdje birači čekaju na glasanje. Mora se osigurati distanca od najmanje 1,5 metara između birača. Samo biračko mjesto će se morati dezinficirati i provjetravati svaka dva sata. Birači, ali i općinski ili gradski odbori moraju imati maske za lice, sredstva za dezinfekciju ruku“, kaže Arnautović.

Također, biće formirani mobilni timovi, koji će nositi zaštitna odijela, te će biti omogućeno i glasanje putem pošte za osobe koje su u izolaciji ili su oboljele od COVID-19 i nalaze se na liječenju.

Prema Uputstvu o rokovima i redosljedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2020. godine, koje je donijela Centralna izborna komisija 23. maja, imenovanje članova i zamjenika biračkih odbora trebalo bi biti završeno najkasanije do 16. oktobra, a potom će uslijediti obuka.

CIK BIH ima vremena da sve organizuje

Procedure organizacije izbora traju 150 dana, kako bi proces bio u skladu sa evropskim standardima. Rok je počeo da teče od dana objavljivanja odluke o raspisivanju izbora (7. maj).

Uprkos tome, predsjednik Koalicije „Pod lupom“, koja prati regularnost održavanja izbornih procesa u BiH, Vehid Šehić, smatra da Centralna izborna komisija BiH ima dovoljno vremena za organizaciju lokalnih izbora.

„Najveću odgovornost imaju općinske, odnosno gradske izborne komisije, koje će uz poštivanje epidemioloških mjera, dezinfekcije, nošenja maski i držanja distance, morati pronaći adekvatne prostore u kojima će se ove mjere moći ispoštovati“, kaže Šehić za RSE.

Šehić, koji je i sam bio član CIK-a BIH, smatra kako se trebaju izbjeći javni skupovi i masovna okupljanja.

Rekordan broj političkih stranaka

Za učešće na predstojećim lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, koji su zakazani za 15. novembar prijavilo se 136 političkih stranka i 379 nezavisnih kandidata.

Njihove prijave stigle su na adresu Centralne izborne komisije BiH (CIK), koja je od 12. jula počela sa ovjerama političkih subjekata za učešće na lokalnim izborima.

Centralna izborna komisija BiH je ovjerila prijave za učešće na izborima za 43 političke stranke i 278 nezavisnih kandidata koje u potpunosti ispunjavaju zakonom propisane uslove.

Šansa za promjenu lokalnih vlasti

Odlukom CIK-a BIH o raspisivanju lokalnih izbora građani BiH neposredno će moći birati 64 općinska vijeća u entitetu Federacija BiH, 56 skupština opština u entitetu Republika Srpska, 120 načelnika općina u Bosni i Hercegovini, 14 gradskih vijeća u Federaciji BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 22 gradonačelnika u Bosni i Hercegovini i Skupštinu Brčko Distrikta.

Nakon što su oba doma Parlamentarne skupštine usvojila Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na izbore u Mostaru i u ovom gradu će biti održani izbori nakon 12 godina.

Usaglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam, a Zapad četiri. Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Budžet prošao prvu ruku

Budžet državnih institucija treba dobiti zeleno svjetlo u dva doma bh. parlamenta - Predstavničkom i Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su u srijedu 15. jula Budžet institucija BiH za 2020. godinu.

Ukoliko i u drugom krugu bude izglasan, o budžetu će se izjašnjavati delegati Doma naroda PSBiH.

Predizborna kampanja za lokalne izbore počinje 16. oktobra i trajaće do 14. novembra, kada nastupa izborna šutnja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG