Dostupni linkovi

Parlament BiH izglasao, izbori u Mostaru nakon 12 godina


Mostar
Mostar

Dom naroda Paramentarne skupštine BiH usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koji se odnosi na izbore u Mostaru.

Izmjene su usvojene po hitnoj proceduri, a prijedlog je dobio 14 glasova "za", jedan "protiv", a niko nije bio suzdržan.

Time je omogućeno održavanje izbora u ovom podeljenom gradu na jugu BiH, prvi put nakon 12 godina.

Usuglašeni model izmjena izbornih pravila za Mostar podrazumijeva izbor 22 vijećnika sa šest izbornih jedinica i to tako da Gradsko područje Sjever daje dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam, a Zapad četiri.

Sa Gradske liste bira se još 13 vijećnika.

Podsjetimo, Predstavnički dom državnog parlamenta u utorak uveče je, po hitnom postupku, usvojio predloženi zakon.

Prijedloga zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH podnijeli su poslanici Nikola Lovrinović, Predrag Kožul, Borjana Krišto, Darijan Filipović, Mijo Matanović, Adil Osmanović, Safet Softić, Alma Čolo, Šemsudin Dedić, Halid Genjac, Nermin Mandra, Šemsudin Mehmedović, Edin Mušić i Denis Zvizdić.

U prijedlogu je sadržano sprovođenje presude Ustavnog suda BiH iz 2010. godine kojom su suspendovani izbori u Mostaru.

Zahtjev za izmjene Izbornog zakona su podnijeli zastupnici SDA i HDZ-a, a sve nakon što su lideri ove dvije stranke Bakir Izetbegović i Dragan Čović potpisali dva politička sporazuma koja se odnose na izbore u Mostaru i izmjene Izbornog zakona.

Kritike na ovaj zakon imali su predstavnici mostarskih Srba koji su bili isključeni iz dogovora, ali je to pitanje riješeno nakon njihovog sastanka sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Dogovor je potaknut nakon presude Suda za ljudska prava u Strazburu.

Mostarka Imra Baralija tužila je Bosnu i Hercegovinu i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu dobila je proces zato što od 2008. godine u njenom rodnom gradu nije bilo izbora.

“Sada su se dogovorili, jer su vidjeli da nemaju drugog izbora”, izjavila je ranije za RSE Baralija, komentarišiću dogovor koji su postigli lideri dve vodeće stranke.

Svoj potpis na konačan sporazum u srijedu, 17. juna stavili su Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i Dragan Čović, lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH.

XS
SM
MD
LG