Dostupni linkovi

Predstavnički dom PSBiH usvojio budžet BiH


Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH
Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta BiH

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) usvojili su u srijedu, nakon dvije hitne sjednice, u prvom i drugom čitanju, Budžet institucija BiH za 2020. godinu.

Za je glasalo 24 zastupnika, protiv sedam, a četvero je bilo suzdržano.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je 26. juna Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu u iznosu oko 1,8 milijardi KM (900 hiljada evra), od čega se 996 miliona KM (448 miliona evra) odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

U Prijedlogu budžeta planirana su i sredstva za sprovođenje ovogodišnjih lokalnih izbora u BiH koji bi se trebali održati 15. novembra u iznosu od 4,2 miliona KM (2,2 miliona evra).

Prije izjašnjavanja o samom tekstu zakona, Komisija je razmatrala i sedam amandmana koji su uloženi na prijedlog budžeta, a koji su se uglavnom odnosili na prebacivanje određenih finansijskih sredstava sa jedne budžetske stavke na drugu.

Amandmane su uložli: Klub poslanika Naša stranka-Nezavisi blok tri amandmana, Klub poslanika Demokratske fronte dva, Klub poslanika SDS-PDP jedan amandman, te poslanik Jasmin Emrić (A-SDA) jedan amandman.

Komsija nije prihvatila nito jedan od predloženih amandmana.

Konačnu odluku za usvajanje budžeta donijeće Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH do kraja ovog mjeseca.

Predstavnički dom državnog parlamenta je na hitnoj sjednici 9. jula, u prvom čitanju, razmatrao Prijedlog zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji prilikom glasanja nije dobio potrebnu entitetsku većinu, te je upućen Kolegiju Doma naroda Parlamenta BiH na usaglašavanje.

Nakon što Kolegij Doma nije postigao saglasnost o predloženom zakonu, poslanici su se o njemu izjašnjavali u drugom krugu glasanja i podržali ga te je on vraćen u Predstavnički dom na glasanje po hitnom postupku.

Institucije Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci 2020. finansirane su na osnovu Odluke o privremenom finansiranju koja je dva puta produžavana. Ista Odluka bila je na snazi i tokom 2019. jer u Bosni i Hercegovini nije bila konstituisana vlast nakon opštih izbora održanih u oktobru 2018. godine.

XS
SM
MD
LG