Dostupni linkovi

Od danas kažnjivo negiranje genocida i ratnih zločina u BiH


Mural koji prikazuje ratnog šefa bosanskih Srba Ratka Mladića uz poruku "Grad heroja" pored glavne ceste koja vodi u grad Kalinovik, 22. maja 2021.
Mural koji prikazuje ratnog šefa bosanskih Srba Ratka Mladića uz poruku "Grad heroja" pored glavne ceste koja vodi u grad Kalinovik, 22. maja 2021.

Negiranje genocida i drugih ratnih zločina te veličanje ratnih zločinaca od danas (28. juli) je zabranjeno u Bosni i Hercegovini.

Naime, dopune Krivičnog zakona BiH koje je nametnuo odlazeći Visoki predstavnik Valentin Inzko zvanično su objavljene u Službenom listu BiH 27. jula, što znači da je negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca i formalno kažnjivo.

Za one koji budu kršili Zakon predviđena je kazna zatvora u trajanju od tri mjeseca do pet godina.

U odluci, koju je 23. jula donio Inzko, navodi se da izmjene i dopune Krivičnog zakona stupaju na snagu osam dana od dana objave na službenoj internet stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine.

U Tužilaštvu BiH, nakon Odluke visokog predstavnika, najavili su da će se u okviru predmeta pratiti objave i javno iznošenje stavova pojedinaca, skupina ili udruženja, u kojima se negira genocid, zločini protiv čovječnosti i ratni zločini u BiH.

Zastupnici iz bh. entiteta Republike Srpske u utorak 27. jula iz protesta zbog nametnute Odluke započeli su bojkot rada institucija BiH.

Prije odluke o blokadi državnih institucija, član Predsjedništva BiH i lider vladajućeg Saveza nezavisnih socialdemokrata (SNSD) u RS-u Milorad Dodik najavio je disoluciju BiH i pokrenuo peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju izmjena koje je nametnuo Inzko.

Sjednica Narodne skupštine RS na kojoj je najavljena rasprava o izmjenama Krivičnog zakona ovog entiteta i zakona kojim se odbija primjena odluke visokog predstavnika o zabrani negiranja genocida održat će se u petak, 30. jula.

XS
SM
MD
LG