Dostupni linkovi

Ambasada SAD u BiH o blokadi institucija: Svi akteri da se zalažu za konsenzus


Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, arhivska fotografija

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini navela je da se svi lokalni akteri moraju vrijedno zalagati za postizanje konsenzusa i vođenje dijaloga usmjerenog ka napretku Bosne i Hercegovine.

"Samo uz učešće u radu svih nivoa vlasti, političari iz bilo kojeg entiteta mogu vratiti građanima nadu i izgraditi solidniju osnovu za ekonomski rast", navodi se u odgovoru Ambasade za Radio Slobodna Evropa (RSE) na upit o odluci političkih partija iz Republike Srpske da ne učestvuju u radu državnih institucija.

Odluka predstavnika političkih partija iz tog bh. entiteta usledila je nakon što je Visoki predstavnik u BiH donio izmjene Krivičnog zakona o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini.

Iz Ambasade su ocenili da najbolji način na koji političari mogu služiti svojim biračima jeste fokusiranje na ekonomske, antikorupcijske i reforme iz oblasti vladavine prava koje će donijeti veći prosperitet, umjesto izolacije, i učiniti napredak na evropskom putu BiH.

"SAD u cijelosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat Ureda visokog predstavnika, te se unaprijed radujemo saradnji sa dolazećim visokim predstavnikom Christian Schmidtom", ističe se u odgovoru Ambasade SAD u BiH za RSE.

Ambasada je u odgovoru naglasila i podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu "koji je potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedinstvene nezavisne države, sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, građanima i ostalima".

Navodi se i kako su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u cjelini.

"Mi dijelimo stavove iznesene od strane specijalne savjetnice Ujedinjenih Nacija za prevenciju genocida i ratnih zločina Alice Wairimu Nderitu da su počinioci zločina pojedinci, a ne društvo ili zajednica u cjelini, te da su lideri, politički, vjerski i oni unutar vođe zajednica, kao i prosvjetni radnici i mediji, odgovorni da vode put konstruktivnog dijaloga koji se temelji na povjerenju, poštovanju i dostojanstvu", stoji u odgovoru Ambasade.

Ocijenili su i da će "poštivanje svih žrtava, kao pitanje opšteprihvaćenih ljudskih prava, te odbijanje politizacije patnje, doprinijeti pomirenju koje je potrebno da bi BiH krenula naprijed".

Dodaje se i kako se zatvaranje Ureda visokog predstavnika ne bazira na vremenskim rokovima, već na ispunjavanju zadatih kriterija koji su komplementarni pružanju podrške funkcionalnosti i stabilnosti, koje su također potrebne imajući u vidu perspektivu BiH u odnosu na EU.

Predstavnici političkih stranaka iz bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) donijeli su odluku da od ponedjeljka, 26. jula, neće učestvovati u radu i odlučivanju državnih institucija u BiH, odnosno u Parlamentu BiH, Vijeću ministara i Predsjedništvu BiH.

Predstavnici stranaka iz RS-a potcrtali su da ne prihvataju odluku visokog predstavnika.

Osim ovoga, predstavnici iz RS-a su kazali da odbacuju svako nametanje zakona i odluka na nivou BiH i tvrde da ne postoji legalni visoki predstavnik jer "nije izabran u skladu s procedurama", jedan je od zaključaka nakon sastanka.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko, koristeći Bonska ovlaštenja, nametnuo je u petak (23. juli) dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se predviđaju kazne zatvora za one koji negiraju genocid i veličaju ratne zločince.

"Zakon koji slijedi i koji čini sastavni dio ove odluke, stupa na snagu kako je predviđeno u članku 2. tog zakona, na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine ne usvoji u istom obliku, bez izmjena i dopuna i bez dodatnih uslova", saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR).

Dodikova peticija i peticija protiv Dodika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

XS
SM
MD
LG