Dostupni linkovi

Dačić: Inckova odluka izaziva podele


Potez nije dobar: Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić
Potez nije dobar: Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić

Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije (SPS), koalicionog partnera vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), izjavio je u utorak, 27. jula, u Beogradu da je odluka Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentina Incka (Inzko) o zabrani negiranja genocida "iritantan potez" koji izaziva podele.

"Ovaj potez nije dobar jer je iritantan i izaziva podele“, kazao je Dačić gostujući na televiziji Pink.

Dodao je da se time ustanovljava obaveza da svi moraju da pođu od toga da je srpski narod genocidan što je, kako je istakao, suprotno interesima srpskog naroda i ne odgovara istini, onome što se desilo u Bosni i Hercegovini.

Prethodno je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući odluku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca, izjavio da nije pristalica nametnutih odluka.

„Nametnute odluke nikada nikome nisu donele dobro, donele su samo podele“, rekao je Vučić u subotu uveče, 24. jula, na televiziji Pink.

On je dodao da još nije dobio analizu ove odluke od domaćih pravnih eksperata.

„Važno je da prvo ukažem pijetet prema srebreničkim žrtvama i da kažem da je važno da sa Bošnjacima gradimo prijateljske i bratske odnose“, rekao je Vučić pre odgovora o odluci Visokog predstavnika.

"Neki pripadnici naših naroda pravili su stvari kojima ne možemo da se ponosimo", dodao je.


Snage Vojske Republike Srpske (RS) u julu 1995. godine ubile su oko 8.000 muškaraca i dečaka Bošnjaka u Srebrenici i okolini.

Za te je zločine do sada osuđeno 47 osoba na više od 700 godina zatvora. Na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici osuđeni su i bivši vojni i politički lideri RS Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Incko, koristeći Bonska ovlašćenja, nametnuo je 23. jula dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, a oni koji to čine mogu biti kažnjeni i petogodišnjom zatvorskom kaznom.

Incko je saopštio da mu savest nalaže da nema pravo da okonča svoj mandat dok se veličaju pravosnažno osuđeni ratni zločinci.

XS
SM
MD
LG