Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH traži Nacrt budžeta


Zgrada Predsjedništva BiH

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine (BiH) je na sjednici održanoj 10. juna zatražilo od Vijeća ministara BiH da hitno dostavi Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, saopšteno je iz ove institucije.

Krajnji rok za dostavljanje ovog dokumenta bio je 31. maj 2020.godine.

Vijeće ministara BiH je na vanrednoj sjednici 24. marta u Sarajevu usvojilo Nacrt budžeta Bosne i Hercegovine za 2020. bez saglasnosti predstavnika iz Republike Spske (RS).

Prva tri mjeseca 2020. institucije BiH finansirane su na osnovu Odluke o privremenom finansiranju. Ista odluka je bila na snazi i tokom cijele 2019. godine, jer u Bosni i Hercegovini nije bila konstituisana vlast, nakon izbora 2018.

Da bi Bosna i Hercegovina dobila budžet za 2020. godinu, nakon što je Nacrt budžeta usvojilo Vijeće ministara BiH, potvrdu mora dati i Predsjedništvo BiH, a potom i Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine.

Osim budžeta, Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu je prihvatilo sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije o pograničnom prometu, piše u saopštenju objavljenom nakon sjednice u Sarajevu.

Radi se o Sporazumu koji je 21.maja utvrdilo Vijeće ministara BiH, kojim se želi olakšati kretanje lokalnog stanovništva između pograničnih područja i prelaženje preko zajedničke granice.

Predsjedništvo BiH prihvatilo je i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o graničnim prijelazima za pogranični promet, te Aneks Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o provođenju graničnih provjera na zajedničkim prijelazima.

Na ovaj način će se osigurati uvjeti za lakši prelazak zajedničke državne granice i uspostaviti efikasniji sustav kontrole prelaska za građane dviju država.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo poziv za učestvovanje na obilježavanju desete godišnjice Brdo-Brioni Procesa, koja će biti održana na Brdu kod Kranja 29. juna 2020. godine.

Također, članovi Predsjedništva BiH putem videolinka učestvovat će na 6. summitu predsjednika Regionalne inicijative Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP-a) koji će biti održan 26. juna 2020. godine.

XS
SM
MD
LG