Dostupni linkovi

Vijeće ministara BiH postiglo dogovor o raspodjeli MMF-ovog kredita


Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH nakon sjednice Vijeća ministara BiH
Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH nakon sjednice Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine postiglo je dogovor o raspodjeli 333 miliona eura MMF-ovog kredita, na sjednici u utorak, u Sarajevu.

Odluka je, kako je saopštio Vjekoslav Bevanda, ministar finansija BiH, na konferenciji za novinare, donesena jednoglasno.

"Ova odluka stupa na snagu sa danom donošenja. Sretan sam i zadovoljan da je odluka jednoglasno usvojena. Od ukupnog novca, 61,5% ide za Federaciju BiH sa njenih deset kantona, 37,5% Republici Srpskoj, a jedan posto Brčko distriktu. Otplatu duga vrše entiteti i Brčko distrikt", kazao je Bevanda.

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je sve spremno za raspodjelu sredstava.

Međunarodni monetarni fond je uplatio novac Bosni I Hercegovini 23. aprila.

Vijeće ministara BiH nakon toga na sjednici nije donijelo Odluku o raspodjeli sredstava, jer za nju nisu glasali zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković, ministar sigurnosti Fahrudin Radončić i ministar odbrane Sifet Podžić, jer se u odluci pominju i kantoni, a u pismu namjere MMF-a samo entiteti i Brčko Distrikt.

Predstavnici međunarodne zajednice okarakterizirali su nemogućnost raspodjele novca kao političku igru.

"Međunarodni monetarni fond je osigurao novčanu pomoć u rekordnom roku, kako bi bila ublažena najveća kriza, vjerovatno u historiji, a opet nakon mjesec dana novac doznačen BiH čeka na računima u Centralnoj banci BiH. To je neprihvatljiva situacija", izjavio je za RSE rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH za RSE kaže kako je pri samom odobravanju sredstava postojao dogovor o tome kako će novac biti podijeljen.

"U pismu namjere vlasti BiH su navele kako će novac biti podijeljen entitetima i Brčko Distriktu. Pismo namjere odobrilo je Fiskalno vijeće. Potpisan je i memorandum o razumijevanju koji je potpisan i koji također regulira podjelu sredstava", kazao je i Jewell.

Iz Delegacije EU u BiH i Ambasade SAD-a u BiH upozorili su 28. maja političare u BiH da "bez odlaganja trebaju odblokirati sredstva MMF-a za ublažavanje posljedica pandemije COVID-19".

Delegacija EU u BiH i Ambasada SAD podsjetili su da su još 11. aprila bili domaćini sastanka s političkim predstavnicima, da bi se uklonile političke blokade i počelo rješavanje socioekonomskih posljedica krize uzrokovane COVID-19 pandemijom.

"Mislili smo da smo u tome uspjeli, ali sada kada se 330 miliona eura iz Instrumenta za brzo finansiranje nalazi neiskorišteno u Centralnoj banci dok građani ispaštaju, vidimo da nismo. Vijeće ministara BiH još uvijek nije donijelo ovu drugu odluku i sredstva stoje neiskorištena na računu u Centralnoj banci", navodi se u zajedničkom saopštenju Delegacije EU i Ambasade SAD, 28. maja.

Za EU i SAD, kako su naveli, rješenje situacije sa blokiranim sredstvima MMF-a je jednostavno.

"Vijeće ministara BiH treba donijeti drugu odluku kojom odobrava raspodjelu prema sporazumu iz Memoranduma o razumijevanju, bez dotjerivanja. Odlučno djelovanje u ovom trenutku bi poslalo signal van ove zemlje da su bh. političari odgovorni partneri svojim građanima u rješavanju izazova sa kojima će se zemlja suočiti", podcrtano je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG