Dostupni linkovi

Tegeltija: Sredstva za lokalne izbore bit će osigurana


Opšti izbori u BiH 2018. Glasački listići

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Zoran Tegeltija je u srijedu 10. juna na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) kazao da će sredstva za lokalne izbore u BiH, dio koji osigurava Vijeće ministara BiH, biti osigurana ili kroz budžet ili posebnom odlukom.

Poslaničko pitanje u vezi sa osiguravanjem sredstava za provođenje lokalnih izbora postavila je poslanica Mirjana Marinković-Lepić iz Naše stranke (NS).

Marinković-Lepić je također citirala predsjedavajućeg Tegeltiju, koji je ranije izjavio da „izbori mogu biti raspisani i sredstva osigurana“.

Tegeltija je također kazao da i dalje stoji na tom stanovištu, te da se se izbori, po njegovom mišljenju, moraju održati u ovoj godini.

Dodao je da postoji pripremljena odluka koju je pripremio kao predsjedavajući Vijeća ministara BiH, u slučaju da ne bude usvojen budžet institucija BiH u odgovarajućem trenutku.

„Naš plan je bio da se budžet do kraja maja uputi u proceduru. Na žalost, još nije upućen jer su u posljednjem trenutku došli zahtjevi prema Ministarstvu finansija BiH za izmjenu određenih budžetskih korisnika“, kazao je Tegeltija.

On je dodao kako je zbog toga pomjereno usvajanje budžeta na Vijeću ministara BiH.

Centralna izborna komisija (CIK) odložila je lokalne izbore u Bosni i Hercegovini kojisu bili raspisani za 4. oktobar na 15. novembar, jer novac za održavanje izbora nije osiguran.

Razlog je neusvajanje budžeta Bosne i Hercegovine, zbog čega je Centralna izborna komisija bila spriječena pokrenuti najvažnije procedure javnih nabavki.

S ovom odlukom se nisu nisu složili brojni predstavnici vlasti u BiH, a ocjenu ustavnosti odluke pred Ustavnim sudom BiH podnio je Savez nezavisnih sociijaldemokrata (SNSD), odnosno Klub poslanika te stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS).

XS
SM
MD
LG