Dostupni linkovi

Ambasador SAD u BiH: Uskraćivanje prava na izbore građanima neustavno


Američki ambasador u BiH Michael Murphy
Američki ambasador u BiH Michael Murphy

Bilo bi neustavno pa i antidejtonski, ako bi neko građanima Bosne i Hercegovine uskratio pravo na slobodne i pravične izbore, izjavio je Michael Murphy, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH u ponedjeljak.

Centralna izborna komisija BiH (CIK) zakazala je izbore za 2. oktobar, ali novac za novac za njihovo održavanje još nije osiguran budući da nije usvojen budžet BiH za 2022. godinu.

Nakon sastanka sa članovima Centralne izborne komisije BiH, ambasador Murphy je naveo da su SAD privržene demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti njenih konstitutivnih naroda i građana, u okviru euroatlantskih institucija.

"Stoga, zajedno sa OSCE-om i CIK-om radimo na jačanju izbornog procesa u BiH i njegovoj zaštiti od onih koji ga nastoje degradirati radi ličnih ili stranačkih ciljeva. Birači moraju imati povjerenje u integritet izbornog procesa. Moraju vjerovati da ishod izbornog procesa odražava njihovu volju iskazanu na glasačkom listiću", naveo je ambasador.

Ambasador Murphy i šefica Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec sastali su se u ponedjeljak sa članovima CIK-a BiH sa kojima su razgovarali o održavanju oktobarskih izbora u BiH, te uspostavljanju portala e-Izbori.

Murphy je istaknuo da će u oktobru birači BiH odlučiti ko će u naredne četiri godine voditi državu, entitete i kantone, navodeći da je to "prilika za njih da oblikuju budućnost BiH".

Osim toga, ovo će im biti prilika da pozovu na odgovornost političare i političke stranke koje su zemlju vodile u prethodne četiri godine, kazao je.

"Jesu li ovi političari ispunili obećanja koja su dali prije četiri godine? Jesu li se vodili interesima svojih birača ili svojim, uskim, ličnim interesima? Da li je ova zemlja u boljoj situaciji sada u odnosu na period od prije četiri godine? Ovo su pitanja koja birači sebi postavljaju u svakoj demokratiji prije nego popune glasački listić. Ako su odgovori na ova pitanja 'ne', onda su birači ti koji mogu nešto promijeniti", poručio je ambasador.

Ističući da je održavanje izbora od ključnog značaja za BiH, šefica Misije OSCE-a upozorila je da je njihova priprema ugrožena zbog nedostatka novca.

"Uskraćivanje novca je ozbiljna stvar koja bi, među ostalim, mogla onemogućiti zapošljavanje potrebnog osoblja, štampanje i pakovanje glasačkih listića", kazala je Kavalec.

Iz CIK-a BiH su naveli da je za održavanje izbora potrebno oko 12 i po miliona maraka (više od 6,4 miliona evra).

Institucije BiH se financiraju na osnovu odluka o privremenom financiranju, a u njima se ne mogu naći dodatna sredstva za održavanje izbora.

Vijeće ministara BiH nije odobrilo ni sredstva iz budžetske rezerve ili sredstava akumuliranih prethodnih godina koje je zatražila izborna komisija.

Ministarstvo financija i trezora BiH saopćilo je 20. maja da završava izradu budžeta institucija BiH za ovu godinu, te su najavili da će 23. maja on biti upućen Generalnom sekretarijatu Vijeća ministara BiH.

Prema proceduri, budžet, odnosno Zakon o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH, nakon što njegov nacrt odobri Vijeće ministara BiH, treba proći i Predsjedništvo BiH te oba doma Parlamentarne skupštine BiH, što iziskuje vrijeme.

Na općim izborima građani BiH biraju članove Predsjedništva i poslanike u Parlamentu BiH, poslanike u parlamentima entiteta Republika Srpska i Federacija BiH, te poslanike u deset kantona u Federaciji BiH.

XS
SM
MD
LG