Dostupni linkovi

Bajden na Kosovu


Potpredsednik SAD Džozef Bajden na aerodromu u Prištini, 21. maj 2009.
Potpredsednik SAD Džozef Bajden na aerodromu u Prištini, 21. maj 2009.

Američki potpredsednik Džozef Bajden stigao je u Prištinu. Bajdena su na aerodromu dočekali ambasadorka SAD Tina Kaidanou, ministar inostranih poslova Skender Hiseni, supruge predsednika i premijera kao i 50-ak učenika američke škole. To je, kako se u Prištini ocenjuje, istorijska poseta podrške SAD nezavisnosti Kosova.

Sa aerodoroma Bajden je helikopterom došao do glavne komande KFOR-a, odakle je vozilima stigao do zgrade Skupštine Kosova gde su ga dočekali predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i premijer Hašim Tači, sa kojima će zatim održati sastanak.

Predviđen je i susret sa predsednikom Skupštine Jakupom Krasnićijem kao i obraćanje poslanicima. Posle ručka koji u njegovu čast priređuje predsednik Sejdiu Bajden će helikopterom otputovati za manastir Visoki Dečani i na kraju posete obići američke vojnike u kampu Bondstil u blizini Uroševca.
Atmosfera u Prištini uoči dolaska potšredsednika SAD Džozefa Bajdena, 20. maj 2009.

Institucije Kosova najavljuju da će doček američkog podpredsednika i „velikog prijatelja Kosova“ biti veličanstven. U Prištini vlada svečana atmosfera, istaknute su američke zastave na javnim mestima i automobilima. Neke osnovne i srednje škole ne raditi a učenici su izašli na ulice da dočekaju Bajdena sa cvećem i američkim zastavama u rukama.

Policija kaže da je sve spremno za posetu američkog potpredsednika i da su povišene sigurnosne mere, a posebno na severu Kosova gde je danas najavljen protest Srba protiv posete Bajdena. Od devet časova su blokirani putevi kojima prolazi kolona vozila sa potpredsednikom Bajdenom. Celokupnom operacijom obezbeđenja kao i u Sarajevu i u Beogradu rukovode ljudi iz bezbednosnih službi SAD.
Kosovski Albanci ocenjuju da je poseta američkog potredsednika još jedan dokaz podrške Vašingtona nezavisnosti Kosova i da može uticati na zemlje koje još nisu priznale nezavisnost Kosova da to ubrzo učine.

Kosovski Albanci ocenjuju da je poseta američkog potredsednika još jedan dokaz podrške Vašingtona nezavisnosti Kosova i da može uticati na zemlje koje još nisu priznale nezavisnost Kosova da to ubrzo učine.

Svi listovi na naslovnoj strani imaju vest o poseti Bajdena, koji je opisan kao prijatelj nezavisnosti Kosova, izveštava se o njegovoj poseti Beogradu uz naznaku da se Bajden i Tadić nisu složili oko Kosova. Predsednik Fatmir
Doček potpredsednika SAD Džozefa Bajdena u Prištini, 21. maj 2009.

Sejdiu će odlikovati američkog potpredsednika ‘Zlatnim ordenom slobode’, zbog njegovog doprinosa u odbrani slobode Kosova, koje je drugo odlikovanje u rangu odlikovanja koje dodeljuje predsednik Kosova.

Posle 13 sati se očekuje da Bajden poseti manastir Visoki Dečani, a još se ne zna ko će ga od monaštva dočekati. Iguman manastira je vladika Teodosije dok se u tom manastiru nalazi i Otac Sava Janjić.

Prethodno je odluku episkopa Artemija ‘da ne da svoj blagoslov’ poseti potpredsednika SAD Džozefa Bajdena manastiru poništio je Sabor Srpske pravoslavne crkve.

Manastir Visoki Dečani se nalazi na listi svetske baštine i pod zaštitom je UNESKO-a, takođe kosovske i međunarodne vlasti uspostavljaju zaštitnu zonu oko manastira, kako bi se sprečila divlja gradnja na i u blizini manastirske zemlje i očuvao monaški život.

* * * * *

Kakva su očekivanja od Bajdenove posete Kosovu možete pročitati OVDE.
XS
SM
MD
LG