Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Političari shvatili Bajdenovu lekciju?


Potpredsjednik SAD Džozef Bajden sa članovima Predsjedništva BiH i visokim predstavnikom EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Havijerom Solanom

Jučerašnja posjeta potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena (Joseph Biden) Bosni i Hercegovini ostala je u znaku poruke da domaći političari moraju pronaći recept da prevaziđu međusobne etničke i političke razlike i neslaganja kako bi zemlju konačno poveli na put evropskih integracija.

Uz načelno slaganje s Bajdenovim stavovima, pitanje je hoće li i do koje mjere bosanskohercegovački politički vrh ozbiljno shvatiti smjernice, ali i oštre ocjene, koje dolaze iz najviših administrativnih krugova SAD i EU, ili će, po oprobanom receptu, sve završiti na obećanjima.

Potpredsjednik SAD-a Džosef Bajden uputio je bh. zvaničnicima u izuzetno jasnom i oštrom govoru da je vrijeme da se zaustavi nacionalistička retorika, da se pređu etničke i patrijske granice, te da se krene u pravcu pridruživanja Evropi.

Mislim da čak nije toliko važno da li su političari u BiH shvatili sve finese ovog govora Džozefa Bajdena, ali ono što je u tom govoru osnovno i što je glavno to su, mislim, jako dobro razumjeli. To nije prijetnja, ali to je jedna opomena da više ovako ne može da ide.
Jedna od najvažnijih dimenzija jeste što Bajdenov govor u sebi ima rješenja, ali i poruku koja se sve vrijeme provlači. Klimoglav pa dalje po starom, za bh. političare ovaj put neće ići, smatra politički analitičar Neven Kazazović:

„Mislim da čak nije toliko važno da li su političari u BiH shvatili sve finese ovog govora Džozefa Bajdena, ali ono što je u tom govoru osnovno i što je glavno to su, mislim, jako dobro razumjeli. To nije prijetnja, ali to je jedna opomena da više ovako ne može da ide.“


Nebojša Radmanović
Potpredsjednik Bajden je prvenstveno pružio podršku, smatra član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. Ništa manje važne, kaže, nisu ni poruke koje je uputio:

„Među njima treba izdvojiti, po mom mišljenju, poruku da unutrašnje odnose u BiH na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma uređujemo sami. Podrška SAD-a je uvijek dobro došla svima, a posebno Bosni i Hercegovini. Podrška SAD-a Evropskoj uniji o njenom načinu proširenja, u koje spada i BiH, je takođe vrlo dobro došlo, a posebno poruke potpredsjednika Bajdena oko unutrašnjih odnosa u BiH koji se moraju zasnivati na dogovoru i konsenzusu.“

Ovo je i prilika za dogovore, smatra član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, uz napomenu da ništa nije pod moranje:
Haris Silajdžić i Džozef Bajden, Sarajevo 19.05.2009.

„Vrlo brzo će se vidjeti koliko je od onoga što je rečeno od strane domaćih političara deklaracija, a koliko je stvarno opredjeljenje da se nešto promijeni i da krenemo naprijed. Mi, naravno, to ne moramo učiniti, ali ćemo onda imati stari sistem koji je blokiran, imaćemo ponovo izbore po sistemu koji dijeli BiH, prije svega po etničkim linijama. I ako tako ostane, onda je to sve skupa samo deklaracija.“


Bajden je uputio poruku svima, a naročito snagama destrukcije koje nisu bile spremne na kompromise, kaže predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić:

„To podrazumijeva i ustavnu reformu. Ne možete imati efikasniju i funkcionalniju strukturu ako nema ustavne reforme. Prema onome što smo mi razgovarali sa gospodinom Bajdenom i sa gospodinom Solanom, ustavna reforma će se kretati na tragu aprilskog paketa - i to bi mogla biti dobra osnova za rad na ovom pitanju.“


Premijer RS Milorad Dodik, iznoseći stavove o Bajdenovoj posjeti, kaže kako je jasno da bez kompromisa i poštivanja Dejtonskog sporazuma nema ni dogovora, te pozdravio nastojanja SAD-a da bez nametanja pomognu zemlji na njenom daljem putu:

„Što se tiče određenih zadataka, oni očekuju da će se ubrzati proces zatvaranja OHR-a ispunjavanjem uslova pet plus dva, kao i da će se nakon toga pristupiti rješavanju ustavnih problema u BiH. Posebno je apostrofirana činjenica da u Ustavu BiH postoji tzv. nacionalni ekskluzivitet koji podrazumijeva odrednice da za člana Predsjedništva se mogu birati i kandidovati samo jedan Srbin iz RS i Bošnjak i Hrvat iz Federacije. Mi iz RS smo već odavno rekli da nemamo nijedan problem s tim da se ta odrednica izbriše i da se umjesto Srbin stavi ’jedan iz RS’ - i da to možemo da riješimo vrlo brzo.“


Analitičar Slavo Kukić smatra da je Bajdenova lekcija najjasniji ikad izrečeni stav domaćim političarima, koji nema alternativu:

Iskustvo me uči da su te balkanske plemenske vođe veoma sklone filozofiji ’obećaj, zatvori knjigu i nastavi na svom projektu’. Ja se iskreno nadam da ovaj put neće biti tako.
„Jer me iskustvo uči da su te balkanske plemenske vođe veoma sklone filozofiji ’obećaj, zatvori knjigu i nastavi na svom projektu’. Ja se iskreno nadam da ovaj put neće biti tako. I ne samo to - nadam se da je dolazak gospodina Bajdena, takav govor u Parlamentu, uz prisustvo gospodina Solane, poruka u simboličnom smislu domaćim političkim elitama da će morati prihvatiti sustav evropskih vrijednosti, ili će u suprotnom uslijediti konkretnije akcije koje njih personalno mogu koštati.“


Stavovi su nedvosmisleni, tvrdi Kazazović, a bh. političarima preostaje jedino da odaberu hoće li ih provesti milom ili silom:

„Generalni eho i jednog i drugog govora ustvari je taj da se oni obraćaju bh. glasačima da kažu:’Nemojte više glasati za ove koji vas dovode u tešku situaciju, odnosno u bezizlaznu situaciju.’“

Za očekivati je da američka administracija snažnije utiče na reformske procese, tvrde analitičari, jer se iz zapadne vizure kriza u BiH do sada samo produbljivala i jedino se djelima može zaustaviti.

* * * * *
Šta je tačno poručio potpredsjednik SAD Džozef Bajden (Jospeh Biden) u svom obraćanju poslanicima i delegatima oba doma Parlamenta BiH, možete pročitati OVDJE.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG