Dostupni linkovi

Nastavak podrške nezavisnosti Kosova


Potpredsednik SAD Džozef Bajden u Prištini
Potpredsednik SAD Džozef Bajden u Prištini

Institucije Kosova ocenjuju istorijskom posetu američkog potredsednika regionu i Kosovu, kojom se potvrđuje američka podrška miru na Balkanu i nezavisnosti Kosova.Kosovski Srbi su na severu Mitrovice protestovali zbog dolaska Bajdena.

Poseta američkog potpredsednika Bajdena Kosovu ima veliki politički značaj pošto se njome potvrđuje podrška Vašingtona nezavisnosti Kosova, ocenjuju zvaničnici. Savetnik kosovskog predsednika Džavit Bećiri kažu da se radi o veoma važnoj poseti.

“Dolaskom Bajdena iskazuje se velika i stalna privrženost SAD regionu i Kosovu još od početka pokreta za slobodu i nezavisnost u poslednjoj deceniji 20. veka pa sve do danas”, rekao je Bećiri.
Dolaskom Bajdena iskazuje se velika i stalna privrženost SAD regionu i Kosovu još od početka pokreta za slobodu i nezavisnost u poslednjoj deceniji 20. veka pa sve do danas.

Šef poslaničke grupe opozicione Alijanse za novo Kosovo Ibrahim Makoli kaže da se radi o istorijskoj poseti, koja donosi američki poziv na mir i toleranciju u regionu. Makoli ističe važnost što je Bajden u Sarajevu potvrdio da je nezavisnost Kosova nepovratan proces.

“Ovakva izjava treba da bude jasan signal onima koji misle da status nije rešen”, rekao je Makoli.

Američki potpredsednik Džozef Bajden će se tokom boravka na Kosovu sastati sa predsednikom, premijerom i predsednikom Skupštine Kosova, a obratiće se i poslanicima kosovskog parlamenta. Bajden će posetiti i američke vojnike u okviru Kfora u vojnom kampu Bondstil u blizini Uroševca.

Bez obzira na to što Amerika ima vrlo jasan stav prema statusu Kosova, ovu posetu ne bi smeli da propustimo ili da iskoristimo samo proceduralno, već da se suštinski zahteva da se život Srba na ovom prostoru relaksira.
Kosovski Srbi će u četvrtak u severnom delu Mitrovice organizovati protestni skup zbog dolaska potredsednika SAD Džozefa Bajdena, izjavio je jedan od organizatora skupa Marko Jakšić. Bajden će sutra posetiti manastir Visoki Dečani ali nije predviđen susret sa predstavnicima kosovskih Srba. Ipak neki srpski političari smatraju da se od američke administracije treba zahtevati da utiče na poboljšanje života Srba na Kosovu.

Predsednik kosovskog odbora SPO-a Ranđel Nojkić izjavio je da Srbi treba da iskoriste prisustvo Bajdena i bez obzira na američku podršku nezavisnosti Kosova zatraže institucionalnu zaštitu.

“Bez obzira na to što Amerika ima vrlo jasan stav prema statusu Kosova, ovu posetu ne bi smeli da propustimo ili da iskoristimo samo proceduralno, već da se suštinski zahteva da se život Srba na ovom prostoru relaksira. To znači da se zahteva da se omoguće i stvore uslovi za povratak Srba ne samo u ruralne sredine već i gradske sredine, tako da ja očekujem u tom smislu da će američka administracija i SAD da pruže podršku.”


Radnici nose zastave SAD i Kosova, za dekoraciju ulica uoči posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, 20. maj 2009.


Potpredsednik Bajden će u četvrtak u jutarnjim satima doputovati iz Beograda i njega će na aerodromu Priština dočekati zvaničnici Kosova. Institucije su najavile da će Bajdenu biti priređen veličanstveni doček. Učenici osnovnih i srednjih škola organizovano će izaći da dočekaju Bajdena. U Prištini su već postavljeni bilbordovi sa slikom Bajdena i natpisima ‘Hvala, Ameriko’.

Najavljeno je da će predsednik Fatmir Sejdiju odlikovati američkog potpredsednika ‘Zlatnim ordenom slobode’, visoko ‘državno odlikovanje Kosova’ koje se dodeljuje kosovskim građanima, ali i strancima za ‘veliki doprinos u odbrani slobode Kosova’. Policija je najavila da su preduzete sve mere bezbednosti za posetu Džozefa Bajdena. Analitičari su ocenili da poseta potpredsednika SAD Bajdena može posebno uticati na nastavak priznanja nezavisnosti Kosova.

* * * * *
Kako je protekao razgovor između predsednika Srbije Borisa Tadića i potpredsednika SAD Džozefa Bajdena po pitanju Kosova pročitajte OVDE.
XS
SM
MD
LG