Dostupni linkovi

Poruke Bajdena različito shvaćene


Potpredsjednik SAD Džozef Bajden i ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš
Potpredsjednik SAD Džozef Bajden i ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš

U prvim reakcijama nakon obraćanja potpredsjednika SAD-a Džozefa Bajdena (Jospeh Biden) poslanicima i delegatima oba doma Parlamenta BiH, čini se da su različito shvaćene njegove poruke.

I dok jedni ističu da je američki potpredsjednik u svom govoru ponovio neupitnost entiteta, drugi kažu da je govorio o kompomisu koji se mora poštovati u Republici Srpskoj.

U prvoj reakciji na govor američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena predsjednik Vlade RS Milorad Dodik izjavio je da za njega nije problem Dejtonski sporazum jer može obezbijediti stabilnost BiH zauvijek, ali ne Dejton koji neko tumači, već Dejton koji piše. Dodik ističe da se u tom pogledu mogu naći kapaciteti za kompromis koji bi doprinio tome da Bosna i Hercegovina nađe način da ispuni svoje uslove za pridruživanje Evropskoj uniji:

Milorad Dodik
„Savršeno mi je jasno da je gospodin Bajden jasno rekao da je stvar unutrašnje organizacije nešto što pripada nama i da nisu sporna dva entiteta. Prema tome mislim da je stvar u tome da mi ovdje relaksiramo situaciju na bazi jedne podrške koju EU i SAD očigledno daju Bosni i Hercegovini i da nađemo načina, a ne da svak tumači šta je Bajden rekao, šta Amerika poručuje, nego da pokušamo da sjednemo i da nađemo odgovore na pitanje kako riješiti to da građani dobiju bijeli šengen.“

Mislim da je stvar u tome da mi ovdje relaksiramo situaciju na bazi jedne podrške koju EU i SAD očigledno daju Bosni i Hercegovini i da nađemo načina, a ne da svak tumači šta je Bajden rekao.

Uprkos upozorenju potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena kako je u posljednje tri godine u BiH prisutna nacionalistička retorika, zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma državnog Parlamenta Milorad Živković smatra da je Bajden rekao i da je SAD za mirno rješavanje, dogovor i kompromis unutar BiH:

Milorad Živković
„I činjenica je da se vraćamo na taj postulat da nam je cilj isti u BiH i nema opozicije prema Evropi i prema NATO-u. Međutim, razlikujemo se prema načinu na koji do tog cilja treba da stignemo. Neki u BiH smatraju da trenutno Aneks 4. Dejtonskog ustava nije dovoljno širok okvir za takve reforme, dok drugi, i ja pripadam toj opciji, smatraju da konsenzusom, dogovorom, bez pritiska međunarodne zajednice ali sa dobronamjernom pomoći, kakvu smatram da je danas Amerika dala čitavoj BiH, se može doći do kompromisa. Ako bi trebalo i malo više vremena da dođemo do tog cilja, ali na način koji sam rekao, mislim da bismo dobili dugotrajno i održivo rješenje.“


Poslanik u državnom Parlamentu i potpredsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović kaže da u Sarajevu ima volje za kompromis, kao i da se nada da će Bajdenove poruke doći i do Banje Luke:
Bakir Izetbegović, Foto: Midhat Poturović

Nadam se da će te poruke iz ovoga inspirativnog govora doprijeti tamo gdje trebaju da se otvore vrata.
„Jer ovdje se kuca na otvorena vrata - poruke o cjelovitosti BiH, o evropskom putu, o tome da samo jedna ima adresa u BiH, cjelovita BiH može ići tim putem, da je vrijeme da prestanemo sa takvom retorikom kakvu imamo i sa tim balkanskim prepucavanjem koje unesrećuje zemlju, dovodi u pitanje budućnost itd. Ali nadam se da će te poruke iz ovoga inspirativnog govora doprijeti tamo gdje trebaju da se otvore vrata. Mislim da će doprijeti ipak poruke ovaj put.“


Na novinarsko pitanje ima li snage i volje da političari krenu preko etničkih linija, kako je u svom govoru poručio američki potpredsjednik, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić je rekao:
Beriz Belkić, Foto: Midhat Poturović


„Što se mene tiče i političke opcije kojoj ja pripadam apsolutno smo spremni da krenemo naprijed. Međutim, postoje stvari koje mi ne možemo riješiti jer jednostavno postoje ljudi koji ne žele naprijed, oni žele na jedan drugi način da idu.“

* * * * *
Šta je tačno poručio potpredsjednik SAD Džozef Bajden (Jospeh Biden) u svom obraćanju poslanicima i delegatima oba doma Parlamenta BiH, možete pročitati OVDJE.
XS
SM
MD
LG