Dostupni linkovi

Bajden: retorika nepovjerenja mora prestati


Potpredsjednik SAD Džozef Bajden u obraćanju poslanicima i delegatima oba doma Parlamentarne Skupštine BiH. Svoj govor završio je riječima: "Bog vas blagoslovio sve. I da ispunite teške zadatke. Želim Vam svako dobro. Mi smo se vratili i ostaćemo uz Vas."
Potpredsjednik SAD Džozef Bajden u obraćanju poslanicima i delegatima oba doma Parlamentarne Skupštine BiH. Svoj govor završio je riječima: "Bog vas blagoslovio sve. I da ispunite teške zadatke. Želim Vam svako dobro. Mi smo se vratili i ostaćemo uz Vas."

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden rekao je u utorak u Sarajevu da je Vašington zabrinut zbog pravca kojim ide BiH, odnosno zbog njene budućnosti, i poručio da pravi put predstavlja priključenje BiH Evropi.

On se tokom dana sastao sa Visokim predstavnikom Valentinom Inckom, članovima Predsjedništva BiH i predstavnicima političkih partija. Razgovorima je prisustvovao i Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Havijer Solana.

"SAD su zabrinute pravcem kuda ide BiH, ali i zbog njene budućnosti ,jer vec tri godine zemlja ne ide naprijed, u usponu je samo opasna nacionalisticka retorika," poručio je američki potpredsjednik Džozef Bajden u Bh. Parlamentu.

Jedini pravi put za BiH jeste priključenje Evropskoj uniji a uslov za to je da BiH funkcioniše kao suverena, jedinstvena država u kojoj je moguć život u dva ravnopravna entiteta, istakao je Bajden.

«Mi smo umorni. Kada ćete se vi umoriti od te retorike? Od uzburkavanja bijesa i mržnje? Vidjeli smo državne institucije koje se moraju ojačati u BiH da bi se suočile sa izazovima 21. vijeka i napredovale prema članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Te institucije se otvoreno osporavaju i namjerno umanjuje njihov značaj. Bili smo svjedoci pokušaja da se vrate unazad reforme u protekloj deceniji, one iste reforme koje su podstakle EU i NATO da otvore vrata građanima ove zemlje. Čuli smo glasove koji govore riječi maksimalizma i apsolutizma, riječi koje razaraju države, ne samo vašu već svaku državu, a ne jezik kompromisa i saradnje koji izgrađuje zdrava društva.“
Bajden sa članovima Predsjedništva BiH

Američki potpredsjednik je naglasio kako su rezultati ovakve politike predvidljivi i očigledni. Produbljivanje nepovjerenja između zajednica, blokada reformi i opasna priča o budućnosti zemlje, koja podsjeća na tragediju koju su narodi BiH nastojali da prevaziđu i u kojoj je proliveno toliko krvi, te upozorio:

Sada ste na krivom putu, morate da radite zajedno i da pređete etničke i partijske granice. Tako, da vasa zemlja funkcioniše kao prava zemlja. Suverena zemlja. To može biti i kao država dva entieta. Mi Vam ne govorimo kako ćete se organizovati.
"Uz puno poštovanje, oprostite što to kažem u Vašem parlamentu ali to mora prestati.... To mora prestati! Da budem jasan. Jedini pravi put po mišljenju naše administaracije jeste da se pridružite Evropi. Kao BiH. Sada ste na krivom putu, morate da radite zajedno i da pređete etničke i partijske granice. Tako, da vasa zemlja funkcioniše kao prava zemlja. Suverena zemlja. To može biti i kao država dva entieta. Mi Vam ne govorimo kako ćete se organizovati, sve dok štite prava svih ljudi u BiH. Svaka suverena zemlja zahtijeva nekoliko osnovnih stvari. Naprimjer, zemlja mora da ima ovlaštenja da prikuplja prihode, mora da ima ovlaštenja da pregovara sa EU i drugim državama. Vi možete da slijedite taj put do Evrope. Ili mozete da odaberete alternativni put, .... radili ste to i ranije.»

Bajden je upozorio da Bh. lideri moraju preuzeti odgovornost ali i posljedice ukoliko se zemlja ne priključi EU, dodajući da su konkretni zahtijevi postavljeni i da oni moraju biti ispunjeni.

Mislim da će vam istorija suditi i vaša djeca! Oni će gledati u ovu Skupštinu, koja ima mogućnost da zgrabi budućnost, integracije. Oštro će vam suditi ako propustite tu priliku.
«Vi ne morate to da prihvatite. Ali uz puno poštovanje, ja Vam kažem, ako propustite da to uradite, ostaćete među najsiromašnijim zemljama u Evropi i u najgorem slučaju strovalićete se u etnički haos koji je definisao vašu zemlju u najvećem dijelu decenije. I ja mislim da će vam istorija suditi i vaša djeca! Oni će gledati u ovu Skupštinu, koja ima mogućnost da zgrabi budućnost, integracije. Oštro će vam suditi ako propustite tu priliku. Izbor je na vama. Ako izabarete pravi put, ja vam obećavam da će SAD stajati uz vas i nastaviti da Vas podržavaju."


Završavajući govor u Parlamentu BiH, američki potpredsjednik je ponovio da će Kancelarija viskog predstavnika prestati sa radom onog trenutka kada bude ispunjeno pet ciljeva i dva uslova, koje je postavio i Savjet za provođenje mira.

Do tada, ocjenio je Bajden, po ugledu na druge zemlje svijeta pa i SAD, BiH može funkcionisati kao normalna država uz uzajamnu kontrolu vlasti kojom se štite interesi svih konstitutivnih naroda. Obraćanje parlamentarcima, studentima, predstavnicima nevladinih organizacija, medijima te brojnim gostima u velikoj sali Parlamentarne Skupštine BiH, Bajden je zavrsio riječima:

"Bog vas blagoslovio sve. I da ispunite teške zadatke. Želim Vam svako dobro. Mi smo se vratili i ostaćemo uz Vas."

Reakcije bh. parlamentaraca

Prenosimo i neke od stavova bh. parlamentaraca o Bajdenovoj posjeti. Halid Genjac smatra da je značajno što posjeta predstavlja prilično usaglašen nastup SAD i EU prema BiH:

Halid Genjac, Foto: Midhat Poturović
„Ono što ovdje već dugo vremena nedostaje su odlučnost, konzistentnost i jedinstven nastup Amerike i EU u pogledu BiH, prvo u prepoznavanju prioriteta, i drugo u načinu izvršavanja tih prioriteta. Gledajući sve što se dešava, i dolazak Havijera Solane i Rezoluciju o BiH usvojenu u Kongresu SAD, očigledno je da je došlo do okupljanja u jedinstven pravac svih tih nastojanja i prepoznatog stanja koje jednostavno ne toleriše dalje odlaganje.“


Dušanka Majkić, Foto: Midhat Poturović
Potpredsjednik SAD Džozef Bajden najviši je zvaničnik nove američke administracije koji je posjetio Bosnu i Hercegovinu. Zastupnica u državnom Parlamentu Dušanka Majkić smatra da je njegova posjeta prilika da se prezentiraju novi stavovi američke administracije o BiH:

„Mislim da će on nastojati da objasni koliko je Americi značajno da se BiH kreće u smjeru evroatlanskih integracija i koliko je važno da njeni politički lideri sjednu i ozbiljno se dogovore o pitanjima koja su važna za ovu zemlju. Svi oni koji očekuju da će nam stranci riješiti političko stanje i riješiti pitanje budućnosti ove zemlje grdno se varaju. Mislim da najviše je obaveza i pravo domaćih političkih lidera da sjednu i da se dogovore o minimumu principa na kojima može da počiva budućnost ove zemlje.“

Ivo Miro Jović, Foto: Midhat Poturović
Amerika je dugo čekala da dođe do pomaka u reformskim procesima u BiH i zbog toga Bajdenovu posjetu treba shvatiti kao znakovitu poruku američke administracije, navodi Ivo Miro Jović, delagat u Domu naroda parlamenta BiH:

„Uviđajući da je stanje lošije, a ne da ide prema napretku, da je ovdje u posjeti gospodin koji će snimiti stanje, čuti sve aktere da bi mogao predložiti mjere koje će Amerika u narednom vremenu poduzeti, ali u što skorijem vremenu .“



* * * * *
O tome kakva atmosfera vlada u Beogradu pred dolazak američkog potpredsjednika Bajdena pročitajte OVDJE.
XS
SM
MD
LG