Dostupni linkovi

Sarajevo prva stanica Bajdenove turneje


Džozef Bajden
Džozef Bajden

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Tarik Sadović potvrdio je u ponedjeljak da je u povodu posjete BiH potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džozefa Bajdena (Joseph Biden), u utorak, podignut maksimalan nivo sigurnosti da bi ona bila adekvatno osigurana i protekla bez bilo kakvih problema. U dijelu RS nevladine organizacije najavljuju proteste.

Potpredsjednik SAD Džozef Bajden najviši je zvaničnik nove administracije SAD koji će posjetiti BiH i sutra se obratiti članovima najvišeg zakonodavnog tijela u BiH - poslanicima i delegatima u Parlamentarnoj skupštini BiH. Bajden će se tokom boravka u BiH susresti sa liderima vodećih stranaka, članovima Predsjedništva i rukovodstvom Parlamentarne skupštine BiH. Visoki zvaničnik američke administracije rekao je na brifingu o Bajdenovoj posjeti da će potpredsjednik SAD pozvati zvaničnike u BiH “na saradnju preko etničkih linija u interesu konsenzusa neophodnog za ustavne reforme”. Bajden će nakon Sarajeva posjetiti Beograd i Prištinu.

Posjeta američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena (Josepf Biden) Bosni i Hercegovini, a potom Srbiji i Kosovu pokazuje želju Obamine administracije da se Sjedinjene Države ponovo angažuju u regiji jugoistočne Evrope kako bi pomogle zemljama regiona da se priključe evroatlantskim integracijama, saopšteno je uoči posjete iz Bijele kuće.

Bajden će se u Sarajevu sastati sa članovima bh. Predsjedništva, te sa liderima političkih stranaka kojima će, kako je najavljeno, iznijeti jasne stavove o pitanju ustavnih reformi. Američki potpredsjednik održaće govor i u Parlamentu BiH.

Javier Solana
U pratnji američkog potpredsjednika u BiH će na svim sastancima učestvovati visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) i šef diplomatije EU Havijer Solana (Javier Solana).

Zajednički nastup biće jasna poruka da EU i SAD imaju iste stavove o tranziciji Kanceraije visokog predstavnika u BiH, najavio je Solana:

"To će biti važan sastanak. Ovo je prvi put da će zajedno Amerikanci i Evropljani na ovom nivou doći u BiH i prenijeti zajedničke najere svim liderima u zemlji."
„To će biti važan sastanak. Ovo je prvi put da će zajedno Amerikanci i Evropljani na ovom nivou doći u BiH i prenijeti zajedničke najere svim liderima u zemlji.“


Kako se očekuje, tokom susreta sa članovima bh. Predsjedništva Bajden će, između ostalog, razgovarati i o specijalnom izaslaniku Vašingtona za Balkan, kojeg preporučuje i nedavno usvojena Rezolucija američkog Kongresa.

Ono što svakako prati posjetu američkog potpredsjednika BiH su velike mjere bezbjednosti, koje su podignute na najviši nivo. Saobraćaj u Sarajevu će od 14 do 20 sati sutra biti povremeno obustavljan u različitim dijelovima grada. Organizaciju obezbjeđenja vode američke bezbjednosne agencije u saradnji sa SIPOM, kaže ministar sigurnosti BiH Tarik Sadović:
Tarik Sadović, Foto: Midhat Poturović

„Podigli smo maksimalan nivo i aktivnosti koje su potrebne da bi ova posjeta bila maksimalno osigurana. Naravno, agencije u oprativnom smislu poduzimaju sve potrebne mjere, radnje i aktivnosti kako ne bi bilo nikakvih problema. Iako smo mi u BiH poduzeli sve ono što je u našoj nadležnosti, surađujemo s američkim sigurnosnim agencijama.“


Istovremeno, iz boračke organizacija RS-a za sutra su u nekoliko gradova ovog entiteta najavljeni mirni protesti povodom Bajdenovog dolaska. Kako je saopšteno, paljenjem svijeća u 12 sati biće izražen protest i nezadovoljstvo planovima američke administracije o budućnosti BiH i, kako se navodi, jednostrane i diskriminatorske politike prema Srbima u BiH. Mirni protest u Banjoj Luci biće održan na Trgu Krajine, a u ostalim opštinama RS uglavnom u centru grada ili kod spomen-obilježja poginulim borcima posljednjem ratu.

Premijer RS Milorad Dodik, komentarišući sutrašnju posjetu potpredsjednika SAD Džozefa Bajdena, ocijenio je da je to vrlo važna stvar za svaku zemlju. On je najavio, takođe, da će imati i direktan susret s američkim potpredsjednikom:
Milorad Dodik

„I to će biti prilika, bar što se mene tiče, da izrazim svoju podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, onome kako on piše a ne kako se tumači, i naravno evropskoj perspektivi i putu BiH uz poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma jer je pokušano u proteklom vremenu da se i kroz tumačenja i na antidejtonski način ruši Dejton. To je nešto što želim kao osnovnu poruku da predstavim gospodinu Bajdenu.“

Dodik je rekao da najavljeni protesti u RS zbog Bajdenove posjete su legalni:

„Nevladin sektor je autonoman da odlučuje o svemu tome. Svako izražavanje mišljenja i stava koje ne izaziva nasilja i ne vrijeđa nekog drugog aposlutno je logična stvar i nemam ništa protiv da se na taj način to i uradi.“

* * * * *
Ovdje možete pročitati šta su za RSE izjavili analitičari povodom Bajdenove posjete.
XS
SM
MD
LG