Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Svjetski mediji o Bidenovoj posjeti


Potpredsjednik SAD Joseph Biden prilikom obraćanja u Parlamentu BiH, 19.05.2009.

Vrijeme je da okrenete novu stranicu, glavna je poruka koju je u Sarajevu bh liderima poslao američki potpredsjednik Joseph Biden. U svim današnjim izdanjima svjetskih novina posebno se ističe Bidenov obnovljena zainteresiranost SAD za Balkan.

U vrijeme administracije George W. Busha, Balkan je bio prepušten briselskoj diplomatiji, koja je smatrala da će mogućnost pridruženja EU ohladiti usijane balkanske glave, podsjeća današnji Financial Times. Joseph Biden je medjutim već prvog dana svoje trodnevne posjete Balkanu jasno dao do znanja da je stigao s porukom Miloradu Dodiku, premijeru Republike Srpske, da se o nezavisnosti etnički čistog srpskog entiteta u BiH ne može pregovarati. Washington je shvatio da je Daytonski sporazum, u želji da brzo okonča krvavi troipogodišnji rat, u kojem je poginulo 100 hiljada ljudi, isuviše dao bosanskim Srbima, zaključuje FT.

Neuobičajeni rječnik za jednog diplomatu visokog ranga jasno kazuje da su Amerikanci siti nezavršenog posla na Balkanu i da je administracija Baracka Obama odlučna potjerati zemlje u regionu da se vrate glavnom evropskom putu, piše njujorški dnevnik.
U svom uvodniku New York Times danas ističe da je američki potpredsjednik u Sarajevu najstrože ukorio bh parlamentarce, prije svega zbog nacionalističke retorike i etničke podjele zemlje. “Oprostite mi što to govorim u Parlamentu, ali – kad ćete se umoriti od nacionalizma?. To mora prestati!”, kazao je Joseph Biden za govornicom Parlamentarne skupštine BiH. Neuobičajeni rječnik za jednog diplomatu visokog ranga jasno kazuje da su Amerikanci siti nezavršenog posla na Balkanu i da je administracija Baracka Obama odlučna potjerati zemlje u regionu da se vrate glavnom evropskom putu, piše njujorški dnevnik. Šaljući baš drugog najjačeg čovjeka SAD u ovu misiju, Obama se precizno odredio i prema tome što su mu najvažniji vanjskopolitički prioriteti.

Nakon Srbije, s kojom ima namjeru obnoviti i ozdraviti veze, Biden će posjetiti Kosovo. Njegova misija u Beogradu neće biti nimalo laka s obzirom na stav da je kosovska nezavisnost nepovratna. Za Beograd je ovo veliki dan, napominje BBC, s obzirom da je Joseph Biden najviši rangirani američki lider koji posjećuje zemlju u zadnjih 29 godina.

* * * * *
Bidenov govor u Parlamentu BiH možete pročitati OVDJE.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG