Dostupni linkovi

Auto-put Niš-Priština, put ka pomirenju


Auto-put Niš-Merdare-Priština je važan projekat ne samo što pokazuje interes i želju Srbije da radi i razvija svoju infrastrukturu, već i što pokazuje želju da do svih mogućih rešenja dolazi kompromisom i zajedničkim radom, rekla je ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihajlović nakon potpisivanja ugovora sa Evropskom investicionom bankom za izgradnju deonice Niš-Merdare.

Deo opozicije u Srbiji, međutim, kritikuje ovaj projekat optužujući vlast da auto-put koji vodi ka Kosovu i Albaniji nije u nacionalnom interesu Srbije.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je sa Migelom Morgadom, direktorom sektora za Zapadni Balkan Evropske investicione banke (EIB) ugovor o zajmu u vrednosti 100 miliona evra za izgradnju auto-puta Niš-Merdare. Takođe je potpisan i ugovor o pomoći od 40,6 miliona evra.

Ovo je mali, ali važan korak u povezivanju regiona, ocenila je komesarka Evropske komisije za transport Violeta Bulc koja je prisustvovala u Vladi Srbije potpisivanju ugovora.

"Takođe, ovaj projekat je konkretan primer sve veće saradnje i pomirenja naroda Srbije i Kosova", rekla je Bulc.

"Važno da se uključimo i omogućimo ovoj zemlji i zemljama u regionu da se povežu i ispolje dobrobiti održivog razvoja koje saradnja može podstaći. Tome doprinosi i realizacija ovog projekta i nadam se da svaki ovakav korak može dokazati da zajedno možemo da uradimo velike stvari", poručila je Bulc.

Migel Morgado iz Evropske investicione banke i ministarka Zorana Mihajlović nakon potpisivanja ugovora u Beogradu
Migel Morgado iz Evropske investicione banke i ministarka Zorana Mihajlović nakon potpisivanja ugovora u Beogradu

Izgradnja trase budućeg auto-puta Niš- Merdare, duge 77 kilometara, trebalo bi, prema najavama iz Vlade Srbije, da počne u trećem kvartalu 2020. godine. Početak radova se odnosi na prvu trasu auto-puta od Niša do Pločnika i za to je, kako je rekla ministarka Mihajlović, potrebno dve i po godine. Ostatak novca do 250 miliona evra, koliko je procena vrednosti ove deonice, biće obezbeđen iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i budžeta Srbije.

Procenjena vrednost druge trase ovog auto-puta od Pločnika do Merdara na granici sa Kosovom od 44 kilometra iznosi oko 570 miliona.

Kosovska strana je svoju deonicu auto-puta od Prištine do Merdara uglavnom završila.

Auto-put Niš-Merdare-Priština omogućiće Srbiji izlazak na albansku luku Drač na Jadranskom moru. Takođe će povezati oko pola miliona građana Srbije koji žive u Pirotskom, Nišavskom i Topličkom okrugu.

Kome smeta auto-put?

Auto-put Niš-Merdare-Priština jedan je od projekata predloženih u okviru Berlinskog procesa, diplomatske inicijative koju je 2014. godine pokrenula nemačka kancelarka Angela Merkel, s ciljem da se podrži mirna, stabilna i demokratska budućnost Zapadnog Balkana i da se unaprede regionalna saradnja i evrointegracije regije.

"Povezanost između Beograda i Prištine auto-putem šalje poruku da postoji mogućnost da društva koja su bila zavađena i u sukobu jednog dana dođu do pomirenja", smatra Naim Leo Beširi iz Insitiuta za evropske poslove.

On dodaje da postoje ozbiljne procene da bi ovaj auto-put značajno olakšao i ubrzao trgovinu zemalja u regionu.

"Istraživanja pokazuju da što zemlje imaju bolju infrastrukturu to direktno utiče na poboljšanje ekonomskih prilika. Onda bi i dugoročni mir u regionu bio više nego izgledan", navodi Beširi.

Na Kosovu kažu da bi ova ruta bila važna za tranzit, ali da kontekst odnosa sa Srbijom otežava ekonomsku saradnju.

"Imamo mnogo prepreka koje uglavnom ometaju trgovinu, posebno izvoz naših proizvoda na evropska tržišta. Ovaj auto-put ne može imati svoju ekonomsku ulogu ako se ne otklone prepreke koje postoje sa Srbijom", kaže Berat Rukići, direktor Privredne komora Kosova.

On dodaje da Srbija opstruiše svaki uspeh Kosova pa i ekonomski.

Beograd i Priština pregovaraju, pod okriljem Evropske unije (EU), o normalizaciji svojih odnosa. Taj proces je u zastoju nakon što je Priština uvela taksu od 100 odsto na robu iz Srbije kao odgovor na pojedine poteze Beograda, poput blokiranja članstva u međunarodnim organizacijama.

Iako je ideja o auto-putu, koji bi povezao Niš sa Prištinom i dalje sa lukom Drač u Albaniji, nastala u pokušaju povezivanja regiona i premošćavanja problema, vlast u Srbiji našla se na udaru opozicije zbog ovog projekta.

Lider Narodne stranke i bivši ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić je čak, svojevremeno, rekao da bi izgradnja auto-puta ka Tirani "sutra mogla da bude kičma Velike Albanije".

Jeremić je u martu 2017. godine kada je bio kandidat za predsedničke izbore u Srbiji, nakon što je ta njegova izjava na predizbornom mitingu u Nišu naišla na ozbiljne kritike na društvenim mrežama, ponovio u intervjuu za portal "Južne vesti" da ostaje pri toj izjavi.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas smatra da ovaj auto-put nije isplativ i da ljudi koji odlaze iz Kuršumlije, opštine na jugu Srbije blizu granice sa Kosovom, neće ostati tamo zbog puteva.

Đilas je u maju, takođe za "Južne vesti", rekao da umesto ulaganja u nacionalne stadione i u auto-put Niš - Priština treba uložiti u poljoprivrednu proizvodnju i u banje u topličkom kraju.

U Demokratskoj stranci Srbije smatraju da put koji bi trebalo da spoji Niš i Drač ne služi interesima Srbije, već Albanije. Ova stranka je tražila od Vlade Srbije da prekine sve aktivnosti na izgradnji deonice od Niša do Merdara.

Dok opozicija kritikuje, mi Srbiju povezujemo sa regionom, odgovara ministarka Zorana Mihajlović opoziciji na kritike zbog ovog projekta.

Naim Leo Beširi smatra da je ovo najgora opcija koju je opozicija mogla da izabere za kritiku vlasti.

"Ne postoji nijedna mogućnost da jedan put bude protiv interesa Srbije. Taj put može biti isključivo u interesu Srbije u ekonomskom, društvenom i političkom smislu. Povezanost znači i za Srbe, one koji su državljani Srbije i koji žive na Kosovu, da će moći da posećuju rodbinu i da putuju po Srbiji mnogo lakše i brže", napominje Beširi.

Auto-put Niš-Merdare-Priština biće deo transportne mreže EU.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG