Dostupni linkovi

Mihajlović: Projekt regionalnog autoputa Niš-Drač


Premijeri Srbije i Albanije će u naredne dve nedelje potpisati protokol o projektu izgradnje autoputa Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač, koji povezuje ceo region i vredan je milijardu evra, izjavila je potpredsednica Vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović.

"U pitanju je zajedništvo celog regiona i politička stabilnost bez koje ne možemo da pričamo o ekonomskoj stabilnosti. Autoput je značajan jer povezuje region, a za nas značajan je posebno jer ćemo izaći na more i preko albanskih luka", kazala je Mihajlović gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njenim rečima, u toku je priprema projekata koji će u avgustu biti predstavljeni u Beču, a na kojima su prethodnih šest meseci srpski i albanski eksperti radili zajedno. Dodala je i da će se o načinima izgradnje i finansiranju razgovarati kada premijeri predstave projekte.

"Mi kao tranzitna zemlja moramo da se povežemo sa regionom", rekla je ona i pomenula i prugu Priština-Tirana za koju je takođe potreban veliki novac.

Govoreći o rekonstrukciji javnih preduzeća ministarka je rekla da se neće se odustati ni od jednog roka kako bi konačno do kraja godine moglo da se kaže da je reforma urađena.

"Ne postoji nijedan segment koji može da ostane sa strane. Sa Železnicom ne ide zadovoljavajućom brzinom, ali će ona od 1. jula biti podeljena na tri preduzeća. Ne odustaje se ni od spajanja Puteva i Koridora. Nadamo se da ćemo konačno ove godine reći da smo uradili reformu javnih preduzeća", dodaje Mihajlović.

XS
SM
MD
LG