Dostupni linkovi

Autoput za vraćanje pokidanih veza


Deo postojećeg kosovskog autoputa
Deo postojećeg kosovskog autoputa

U okviru nekoliko zajedničkih projekata Zapadnog Balkana koje podržava EU, je i autoput koji spaja Kosovo, Srbiju i Albaniju. Kosovski zvaničnici kažu da su potvrdili spremnost za realizaciju ovog projekta, a stručnjaci ekonomskih pitanja ističu da je ovaj autoput od velike važnosti za ekonomski razvoj Kosova.

Odgovorni organi u Prištini kažu da je projekat za autoput Priština - Merdare - Niš, koga je inače podržala EU u okviru zajedničkih projekata putne i železničke infrastrukture za Zapadni Balkan, spreman.

Rečeno je da će se o ovome razgovarati i na Bečkom samitu u četvrtak, koji je usledio nakon Berlinskog samita pod pokroviteljstvom nemačke kancelarke Angele Merkel. Cilj je ekonomska saradnja među državama u regionu.

Inače, između Kosova i Srbije u Briselu je postignut sporazum o autoputu Priština – Niš.

Kosovski ministar infrastrukture u Vladi Kosova Ljutfi Žarku u izjavi za RSE navodi da je Kosovo završilo projekat, a da na izradi studije izvodljivosti radi Evropska banka za obnovu i razvoj. On dodaje da je autoput Niš – Priština nastavak autoputa “Ibrahim Rugova”, koji je sada završen do sela Besinje, na magistrali Priština – Podujevo, te da je preostalo još 24 kilometara do Merdara.

“Autoput do Prištine je završen. Ostaje deo Besinje – Merdare koji treba da se isfinansira. Važnost ovog projekta je taj što veže dve države, i to što je on nov koridor koji veže albansko primorje sa jugoistočnom Evropom. U političkom smislu - da se ukloni malo to 'neprijateljstvo na Balkanu”, kazao je Žarku.

Zvaničnici EU su u martu u Prištini, na ministarskoj konferenciji “Western Balkans’ 6”, obećali pomoć u visini od milijardu evra iz IPA fondova, a za uspostavljanje transportne mreže u regionu. Johanes Han, evropski komesar za susedstvo i pregovore o proširenju, tada je izjavio da će se ovo ostvariti ukoliko zemlje budu posvećene tome da se do 2020. urade sve bitne investicije.

Predstavnici poslovne zajednice u Prištini kažu da ovaj autoput predstavlja novi strateški koridor od kojeg Kosovo može puno da dobije.

Predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju kaže da će ovim putem trgovina između Kosova i Srbije, ali i sa drugim državama na Balkanu, biti olakšana, ali ono što je još važno je to da se na taj projekat neće trošiti novac iz budžeta Kosova.

“Koristi od ovog autoputa su velike. Ne mora da znači da će on odmah dati pozitivne rezultate, ali u srednjeročnom i dugoročnom planu to je moguće. To je od posebne važnosti”, kazao je on.

Pored puteva, obećana je i podržka železnicama na Balkanu, kao i podrška zajedničkim projektima iz oblasti energetike.

XS
SM
MD
LG