Dostupni linkovi

Kina optužuje Australiju za 'političko držanje' zbog diplomatskog bojkota Olimpijade u Pekingu 2022.


Potvrđujući diplomatski bojkot, Morison je naveo kršenje ljudskih prava u Xinjiangu kao jedan od faktora koje je Australija "dosljedno naglašavala".
Potvrđujući diplomatski bojkot, Morison je naveo kršenje ljudskih prava u Xinjiangu kao jedan od faktora koje je Australija "dosljedno naglašavala".

Premijer Scott Morrison potvrdio je da australski zvaničnici neće prisustvovati Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, pridruživši se Sjedinjenim Državama u diplomatskom bojkotu Igara sljedeće godine i podstakao optužbe Pekinga za političko držanje, piše Guardian.

Morison je rekao novinarima u Sidneju da "nije iznenađujuće", s obzirom na pogoršanje diplomatskih odnosa između Australije i Kine, da zvaničnici neće prisustvovati zimskim igrama sljedeće godine.

"Australski sportisti hoće, međutim", rekao je u srijedu. "Australija je velika sportska nacija i ja jako odvajam pitanja sporta i ova druga politička pitanja".

Morison je rekao da bi volio da se razriješe dugogodišnje tenzije između Australije i Kine, ali njegova vlada ne namjerava da "odstupi od jake pozicije koju smo imali zalažući se za interes Australije".

Potvrđujući diplomatski bojkot, Morison je naveo kršenje ljudskih prava u Xinjiangu kao jedan od faktora koje je Australija "dosljedno naglašavala".

Rekao je da se kineska vlada nije stavila na raspolaganje da razgovara o zabrinutosti Australije o ljudskim pravima.

Kineska ambasada u Canberri optužila je australske političare za "političko držanje" i sugerirala - kao što je to učinila kao odgovor na američki bojkot - da diplomatski predstavnici ionako nisu nužno pozvani.

"Uspjeh Australije na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu zavisi od učinka australskih sportista, a ne od prisustva australskih zvaničnika i političkog držanja nekih australskih političara", saopštila je ambasada u srijedu.

U njemu se ne spominju ljudska prava ili druga pitanja koja su pokrenuli oni koji predlažu bojkot, nego se poziva Australija da preduzme "praktične mjere" za poboljšanje bilateralnih odnosa, rekavši da je sva krivica za "trenutni problem" u potpunosti na Australiji.

Premijer je ranije upitan da li očekuje bilo kakvu odmazdu Kine kao odgovor.

Morison je rekao da bi bilo kakve odmazde bile " potpuno neprihvatljive i da za to ne bi bilo nikakvog osnova".

Australija je ostala otvorena za dijalog s Kinom "bilo da je to njihova zabrinutost zbog našeg zakonodavstva o stranom miješanju ili pravila o stranim ulaganjima". Ali ponovio je da će Australija nastaviti da vodi politiku u nacionalnom interesu.

Vlada Novog Zelanda saopštila je u utorak da neće slati diplomatske predstavnike na ministarskom nivou na Zimske olimpijske igre, navodeći "niz faktora, ali uglavnom u vezi s COVID-19".

Bidenova administracija je također potvrdila da će SAD nastaviti diplomatski bojkot. Sekretar za štampu Bijele kuće, Jen Psaki, citirao je kineski "trenutni genocid i zločine protiv čovječnosti u Xinjiangu i druga kršenja ljudskih prava".

Ta odluka izazvala je bijesnu reakciju kineske vlade, koja odlučno negira zločine protiv čovječnosti ili bilo koje nepravde u Xinjiangu, i optužila Washington za "pozerstvo i političku manipulaciju". Visoki zvaničnici pokušali su odbaciti bojkot rekavši da predstavnici SAD-a ionako nisu pozvani, ali su državni mediji također izvijestili da je Peking dao "oštre izjave" SAD-u.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian upozorio je na neodređene "kontramjere". Zamoljen da razjasni detalje na redovnoj konferenciji za novinare u utorak, Zhao je samo rekao da će SAD "platiti cijenu za svoje pogrešne postupke", a posmatrači "mogu čekati i vidjeti".

Glasnogovornica laburista za vanjske poslove Penny Wong i portparol za sport Don Farrell rekli su u srijedu da opoziciona stranka podržava tu odluku, jer su laburisti imali "duboku zabrinutost" zbog tekućih kršenja prava u Kini i sigurnosti sportista s obzirom na okolnosti oko tenisačice Peng Shuai.

"Ova odluka, uz diplomatske bojkote drugih zemalja, šalje snažan signal da to nije ponašanje odgovorne globalne sile", rekli su, dodajući da je "primjereno" da se od sportista ne traži da se žrtvuju.

"Naši sportisti su godinama vrijedno trenirali za ovu priliku i nisu birali gdje će se održavati Zimske olimpijske igre".

Australijski olimpijski komitet odgovorio je na Morrisonovo saopštenje, rekavši da poštuje "činjenicu da su diplomatske opcije stvar vlade i da politika i sport treba da budu razdvojeni".

"Naši australijski sportisti treniraju i takmiče se sa ovim olimpijskim snom već četiri godine i činimo sve što je u našoj moći da im pomognemo da uspiju", rekao je izvršni direktor komiteta, Matt Carroll.

"Ljudska prava su izuzetno važna, ali promišljeno gledište diplomata je da je držanje otvorenih kanala komunikacije daleko učinkovitije od njihovog zatvaranja".

Direktorica Human Rights Watch-a za Kinu, Sophie Richardson, rekla je da je bojkot bio ključni korak u osporavanju zločina Pekinga protiv čovječnosti.

"Australija bi sada trebala udvostručiti napore s vladama istomišljenika da istraže i iscrtaju puteve ka odgovornosti za one koji su odgovorni za ove zločine i pravdu za preživjele".

Diplomatski bojkot Olimpijskih igara dolazi usred širih poziva na vladine i komercijalne bojkote Igara zbog kršenja ljudskih prava od strane kineske vlade, dok je Ženska teniska asocijacija poduzela korak bez presedana otkazivanja svih turnira u Kini 2022. zbog zabrinutosti za dobrobit teniserka Peng Shuai.

Peng nije viđena više od dvije sedmice nakon što je optužila visokog kineskog zvaničnika da ju je seksualno napao.

Međunarodni olimpijski komitet, koji je bio pod nadzorom zbog svoje naglašene sklonosti za "tihu diplomaciju" kao odgovor na slučaj Peng, rekao je u utorak da poštuje odluku SAD o bojkotu.

XS
SM
MD
LG