Dostupni linkovi

Evropski parlament poziva na bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022.


Evropski parlament velikom većinom je donio rezoluciju kojom se pozivaju zvaničnici država članica Evropske unije (EU) da bojkotuju Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022. zbog kršenja ljudskih prava u Kini.

Poslanici EU iz svih glavnih političkih frakcija donijeli su 8. jula neobvezujuću rezoluciju sa 578 glasova za, 29 protiv i 73 suzdržana. Rezolucija poziva instituciju EU i države članice “da odbiju pozive za predstavnike vlade i diplomate prisustvovanju Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. ukoliko kineska vlada ne dokaže poboljšanje stanja ljudskih prava u Hong Kongu, regiji Sinđijang, Tibetu, unutrašnjoj Mongoliji i drugdje u Kini”, prenosi britanski The Guardian.

Belgijski parlament takođe je, nezavisno od Evropskog parlamenta usvojio rezoluciju upozoravajući na "ozbiljan rizik od genocida" nad kineskim etničkim Ujgurima i ostalim većinski muslimanskim manjinama u sjeverozapadnoj kineskoj provinciji Sinđijang.

Rezolucija slijedi slične izjave američke administracije i nekih drugih Zapadne zemlje, uključujući Britaniju, Kanadu i Holandiju.

Odbor za vanjske poslove britanskog parlamenta 7. jula takođe je pozvao vladu i kompanije da bojkotiraju Olimpijske igre u Pekingu, osim ako Kina ne dopusti istragu o kršenju ljudskih prava u Sinđijangu.

XS
SM
MD
LG