Dostupni linkovi

Zašto je nestanak Peng Shuai svjetska vijest o kojoj se u Kini šuti?


Kineska teniserka Peng Shuai i bivši zamjenik premijera Kine Zhang Gaoli. Kolaž fotografija, AFP
Kineska teniserka Peng Shuai i bivši zamjenik premijera Kine Zhang Gaoli. Kolaž fotografija, AFP

Peng Shuai, jedna od najboljih kineskih teniserki, optužila je bivšeg zamjenika premijera Kine, Zhanga Gaolija, za seksualno zlostavljanje. Od kako je detalje objavila na kineskoj društvenoj mreži Weibo, nema mnogo detalja o tome gdje se ona nalazi i u kakvom je stanju. Njen post od 1.600 riječi je izbrisan, a kineske vlasti jako su malo komentarisale ova slučaj, što je izazvalo dodatnu zabrinutost u svijetu tenisa, političkom svijetu, kao i u domenu ljudskih prava.

Pritisak na Komunističku partiju Kine raste iz dana u dan.

Zašto?

Ko je Peng Shuai?

Peng, 35-godišnja teniserka, vlasnica 25 naslova u singlovima i dublovima, zaradila je više od deset miliona dolara u karijeri, tačnije od 2001. godine od kada se profesionalno takmiči.

Prva je Kineskinja koja je postala broj jedan u dublovima, ima dva Grand Slama u ženskim dublovima, i to Wibledon 2013. i French Open 2014. godine, a oba je osvojila uz Hsieh Su-wei, teniserku sa Tajvana.

Još 2006. godine govorila je o kineskom teniskom programu, zajedno sa zemljakinjom Li Na. Kako su tada rekle, država uzima dio njihove zarade, te je Peng odlučila da nastupa nezavisno, daleko od kineskog političkog sistema, kako bi imala kontrolu nad primanjima i neku vrstu autonomije.

"Ja sam ona koja donosi odluke i svi izbori koje donosim omogućavaju mi da se poboljšam", rekla je za Olimpijski kanal u jednom intervjuu.

"Volim tenis. Želim da budem na terenu i da se borim. Samo želim da budem srećna na terenu", rekla je tokom intervjua na Australian Openu 2018. godine.

Peng ima snažno prisustvo na društvenim mrežama, sa pola miliona pratilaca na Weibou, što je kineski pandan Twitteru.

Šta je rekla?

Početkom novembra mjeseca ona je optužila bivšeg visokopozicioniranog službenika vlade da ju je prisilio na seksualne odnose. Ovo je bio prvi put da je neko iznio ovakve tvrdnje protiv kineskih visokih zvaničnika.

"Znam da će neko vašeg utjecaja, vicepremijeru Zhang Gaoli, reći da se ne boji. Ali čak iako je to samo udaranje kamena kamečićem ili napadanje plamena moljcem, odnosno prijetnja samounuštenju, reći ću istinu o vama", navela je Peng.

Ona je u postu rekla da ju je prvo prisilio nakon što je posjetila njegov dom gdje je pozvana da igra tenis.

"Tog poslijepodneva nisam dala svoj pristanak i nisam mogla prestati da plačem. Dovukao si me u svoj dom i prisilio me na odnos", napisala je Peng, koja je dodala da nema apsolutno niti jedan dokaz koji bi potvrdio njene optužbe.

"Nemam dokaze, nemoguće je ostaviti dokaze. Uvijek ste se plašili da ću donijeti nešto poput kasetofona, da snimim dokaze ili tako nešto... Nema audio zapisa, nema video zapisa, samo moje iskrivljeno, ali vrlo stvarno iskustvo", zaključila je Peng, u objavi koju je prenio BBC.

Zhang nije komentarisao optužbe, koje su jako brzo nestale sa društvene mreže.

Ko je Zhang Gaoli?

Zhang Gaoli, 75, je bio član Stalnog komiteta Politbiroa vladajuće Komunističke partije, koji se sastojao od sedam članova, od 2012. do 2017. godine, odnosno, tokom prvog mandata Xi Jinpinga na vlasti, prenosi CNN.

Peng je optužila Zhanga 2. novembra da ju je prisiljavao na seks i vezu cijelih 10 godina. Taj post je kasnije izbrisan sa društvenih mreža, a u sve je, navodno, bila upletena i njegova supruga koja je Peng dovodila u njihov dom.

"Ne mogu opisati koliko sam zgrožena, koliko sam se puta pitala da li sam ljudsko biće? Osjećala sam se kao hodajući leš. Svaki dan sam glumila osobu koja sam", navela je Peng Shuai.

Ipak, eksplozivna #MeToo optužba teniserke navela je kineske cenzore da odgovore na do sada neviđen način.

Šta kažu kineske vlasti?

Zhao Lijian, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova na sve ovo imao je dva komentara: Prvi je da je slučaj "zlonamjerno uveličan", a drugi: "Slučaj nema diplomatsku narav."

Ovo je do sada jedina direktna reakcija kineskih vlasti na slučaj koji tinja po svjetskoj javnosti skoro mjesec dana.

Gdje se nalazi Peng?

Peng u javnosti nije primijećena nekoliko sedmica od kako je post objavljen pa skinut sa društvene mreže. Kineski državni medij CGTN objavio je e-mail, koji je navodno ona poslala. Tu se navodi da sve optužbe koje je ona iznijela protiv Zhanga Gaolija - "nisu istinite."


Navodni email je brzo odbačen: Snimak ekrana nije imao datumsku liniju, polje predmeta ili adrese i sadržavao je vidljiv kursor. Nije objavljena na kineskom niti bilo gdje u Kini, uprkos očiglednom interesu i zabrinutosti među onima koji su vidjeli njenu viralnu objavu prije nego što je obrisana.

Nekoliko dana poslije tri fotografije su postavljene na WeChat pod njenim imenom sa potpisom "sretan vikend", ali autentičnost posta su mnogi doveli u pitanje.

Međunarodni olimpijski komitet kasnije je objavio saopštenje u kojem se navodi da je razgovarao sa Peng i da je izgleda da je "bezbjedna i dobro."

Navodi se da je predsjednik MOK-a Tomas Bach razgovarao sa zvijezdom koja je "zahvalila MOK-u na brizi o njenoj dobrobiti".

"Objasnila je da je bezbjedna i dobro, da živi u svom domu u Pekingu, ali da bi volela da se njena privatnost poštuje u ovom trenutku", prenosi BBC.

Teniski turnir China Open je krajem prošlog mjeseca objavio fotografije na kojima se vidi Peng kako daje autograme i maše navijačima na događaju u Pekingu bez spominjanja kontroverzi izazvanih njenim nestankom.

Organizatori turnira u ženskoj i muškoj konkurenciji, brojni bivši i sadašnji igrači, među kojima i prvi teniser sveta Novak Đoković, zatražili su istragu povodom navoda Peng o seksualnom zlostavljanju.

Kakve su bile reakcije?

Serena Williams, Naomi Osaka, Novak Đoković i brojne druge svjetske zvijezde su stale na stranu Peng, a o cijelom slučaju se oglasio i WTA, Svjetski savez teniserki, koji su naveli da žele da razgovaraju direktno sa njom.

Čelnik svjetske teniske organizacije Steve Simon najavio je ranije trenutnu suspenziju svih turnira u Kini, uključujući Hong Kong. Dodao je da je zabrinut zbog rizika sa kojima bi se igračice i osoblje mogli suočiti ukoliko bi se 2022. održali turniri u Kini.

Novak Đoković podržao je odluku Svjetskog udruženja teniserki (WTA) da suspenduje sve teniske turnire u Kini zbog zabrinutosti za bezbjednost teniserke Peng Shuai)nakon što je optužila bivšeg zamjenika premijera Kine za seksualno zlostavljanje.

„U potpunosti podržavam odluku WTA jer nemamo dovoljno informacija o Peng Shuai i situaciji u kojoj se nalazi“, rekao je Đoković 1. decembra na marginama Davis Cupa u Madridu.

„Mislim da je pozicija WTA veoma odvažna i veoma hrabra“, rekao je srpski teniser dodajući da je zdravlje Peng „od najvećeg značaja za svijet tenisa“.

Simon je 18. novembra za CNN kazao da je Svjetska teniska organizacija spremna da izgubi milione dolara samo da bi ovaj slučaj izvukli do kraja, odnosno dok ne razgovaraju lično sa Peng.

Simon je rekao da ima "ozbiljne sumnje" da je Peng "slobodna, sigurna i ne podliježe zastrašivanju".

"Po savjesti, ne vidim kako mogu da tražim od naših sportista da se tamo takmiče", rekao je on komentarišući suspenziju takmičenja.

U Kini nije bilo WTA takmičenja u poslednje dvije godine zbog pandemije korona virusa.

Međutim, ovo tijelo se u velikoj mjeri oslanjalo na kineska ulaganja u svoje turnire poslednjih godina, što je dovelo do brojnih unosnih turnira koji se održavaju u toj zemlji.

Kina je u sezoni 2019. bila domaćin devet turnira, uključujući finale WTA na kraju sezone, sa ukupno 30,4 miliona dolara (22,6 miliona funti) novčane nagrade.

'Nečujni šapat' su njene tvrdnje u rodnoj Kini

Ideja da je CGTN možda loše izmislio lažnu e-poštu smatrana je pomalo smiješnom, ali i jezivom. Posmatrači su primijetili da je jezik u tekstu sličan ranijim iznuđenim priznanjima i izjavama disidenata u prošlosti – od kojih je mnoge prenosio CGTN.

E-mail od Peng bio je u potpunoj suprotnosti s njenom originalnom objavom.

“Dok jedan zvoni šuplje, drugi ima zvučni prsten autentičnosti”, napisao je Fergus Ryan za blog Strategist koji je objavio Australijski institut za stratešku politiku.

Peng nije disidentica. Ova 35-godišnjakinja je jedna od najprepoznatljivijih kineskih sportskih zvijezda koju je vlada pohvalila. Sada je ona ujedno i najnoviji i najistaknutiji slučaj #MeToo u zemlji u kojoj se pokret bori da dobije snagu suočen sa strogom cenzurom, neprozirnim pravosudnim sistemom i društvenim i političkim neprijateljstvom, navodi The Guardian.

Nijedna javna optužba nije podignuta protiv visokog dužnosnika Komunističke partije Kine, a kamoli nekog tako visokog kao što je bio Zhang, budući da je sjedio u najvišem vladajućem tijelu KPK, sedmočlanom stalnom komitetu Politbiroa.

U znak koliko je ta tema osjetljiva, Hu Xijin, glavni urednik državnog medijskog tabloida Global Times, tvitao je na engleskom da vjeruje da se Peng ništa nije dogodilo, ali izgleda da nije u stanju da pomene njene navode, već se osvrnuo na to kao na “stvar o kojoj su ljudi pričali”.

Dok van Kine pritisak nastavlja da se širi zbog Pengine dobrobiti, sa WTA i drugim organizacijama koje zahtevaju istragu (Ujedinjene nacije, vlada Sjedinjenih Američkih Država, britansko Ministarstvo vanjskih poslova, Ured UN-a za ljudska prava pozvali su na istragu zbog navoda o seksualnom zlostavljanju i nestaku), i rastućom listom teniskih i sportskih zvezda koje traže odgovore, unutar zemlje kao da se ništa nije dogodilo.

XS
SM
MD
LG