Dostupni linkovi

SAD diplomatski bojkotuje Olimpijadu u Pekingu 2022. 


Peking, Kina (27. oktobar 2021.)
Peking, Kina (27. oktobar 2021.)

Američka vlada neće slati zvaničnu delegaciju na Zimske olimpijske igre 2022. godine u Pekingu u znak kineskog odnosa prema ljudskim pravima, potvrđeno je iz Bijele kuće u ponedjeljak 6. decembra.

Američki sportisti će prisustvovati Igrama i imat će punu podršku američke vlade rekla je novinarima glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Kina je ranije rekla da će u slučaju bojkota poduzeti “odlučne kontramjere.”

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je prošlog mjeseca da razmatra diplomatski bojkot usred pitanja o ljudskim pravima, uključujući i za šta Washington kaže da je genocid nad kineskom muslimanskom manjinom u Xinjiang pokrajini.

“Stajat ćemo iza njih i, od kuće, navijati na njih 100 posto”, rekla je Psaki.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijan rekao je ranije da oni koji pozivaju na bojkot “svjedoče” i da trebaju prestati da ne bi “uticali na dijalog i saradnju Kine i Sjedinjenih Država u važnim oblastima”.

“Ako SAD svjesno insistiraju da se drže svog pravca, Kina će poduzeti odlučne kontramjere”, rekao je on.

Sjedinjene Države su sljedeće na redu da budu domaćini Olimpijskim igrama u Los Angelesu 2028. godine, što postavlja pitanje kako bi Kina mogla odgovoriti u međuvremenu.

Peking kaže da se protive politizaciji u sportu, ali su u prošlosti kažnjavali američke sportske lige zbog kršenja političkih crvenih linija Kine. Kineski zvaničnici također su naveli da su primili više od 1.500 prijava od Olimpijskog komiteta SAD-a.

No, striktna ograničenja zbog COVID-19 stavit će limit i na broj gledalaca, a kineski državni mediji navode da Peking ne namjerava da pozove zapadne političare koji su prijetili bojkotom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin za sada je jedini lider velike zemlje koji je prihvatio poziv Kine da prisustvuje.

Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG