Dostupni linkovi

Protestni marš kroz Podgoricu


Uspomene na nasilne demonstracije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

Uspomene na nasilne demonstracije

Protestnim maršom kroz Podgoricu, opozicioni Demokratski front je obilježio drugu godinu od demonstracija koje su okončane nasiljem i sukobom sa policijom, zbog čega i danas traju pojedini sudski procesi. Lideri Demokratskog fronta su saopštili da nastavljaju borbu protiv aktuelne crnogorske vlasti i upozorili građansku opoziciju da ne ulaze u pregovore sa Vladom Crne Gore.

Bez zastava i bez uobičajene ikonografije koja je pratila gotovo sve protestne skupove Demokratskog fronta (DF), lideri ovog opozicionog saveza uz prisustvo nešto više od hiljadu pristalica, prošetali su ulicama Podgorice obilježavajući demonstracije održane 24. oktobra 2015. godine koje su okončane nasiljem.

Jedan od lidera DF Milan Knežević, kome se sudi u procesu 'državni udar' i koji je zbog nasrtanja na policajca prvostepenom presudom osuđen na sedam mjeseci zatvora, ocjenio je da je 24. oktobra ispisana značajna stranica savremene političke istorije Crne Gore. On se u govoru založio za nastavak borbe protiv režima Mila Đukanovića 'svim raspoloživim demokratskim sredstvima'. Uz to Knežević je poručio da DF neće dozvoliti održavanje potencijalnih pregovora između Vlade Crne Gore i stranaka iz građanske opozicije.

Predsjedništvo DF poziva ostatak opozicije da slučajno ne sjednu za sto sa (premijerom) Duškom Markovićem, kao što su to učinili Aleksa Bečić, Srđan Milić, Ranko Krivokapić sa Milom Đukanovićem. Ukoliko budu sjeli za isti sto sa Duškom Markovićem, vrhovna komanda Demokratskog fronta će prevrnuti taj sto“, rekao je Knežević.

Potom su pristalice DF krenuli u protestni marš ulicama Podgorice tokom kojeg se kolona zaustavljala na punktovima gdje su prije dvije godine na demonstracijama pojedini građani zadobili povrede u toku policijske intervencije. Dvočasovni skup DF-a je protekao bez incidenata.

Podsjetimo, 24. oktobra 2015. godine, DF je organizovao protestni skup koji je okončan najprije napadom dijela demonstranata na policiju, a zatim i policijskim nasiljem nad dijelom demonstranata i građana. Tada je Slaven Radunović postavio ultimatum policiji da u 'roku od 10 minuta poslanici budu pušteni u Skupštinu'. Vrlo brzo su prema policiji, koja je obezbjeđivala zgradu parlamenta, poletjele kamenice, molotovljevi kokteli i baklje.

Dotad neviđenom količinom suzavca, šok bombama i drugim hemijskim sredstvima, policija je odbila nasilne demonstrante od zgrade Skupštine. Nakon što se masa razbježala, specijalne policijske jedinice su lovile grupe demonstranata po Podgorici. Brutalnost specijalne antiterorističke jedinice je posebno demonstrirana nad nekoliko građana koji su ponižavani i tučeni, a što su zabilježile i kamere.

Najteže premlaćivanje je doživio bokserski menadžer Milorad Martinović, kojeg je tuklo par desetina specijalaca i palicama su u potpunosti uništili njegov automobil. Snimci policijske brutalnosti nad Martinovićem su obišli čitav svijet.

Komandant specijalne antiterorističke jedinice Radosav Lješković je osuđen na pet mjeseci zatvora, zbog prikrivanja identiteta policajaca koji su pretukli Martinovića. U Višem sudu u Podgorici se sudi još dvojici specijalaca koji su optuženi za torturu nad Martinovićem.

U međuvremenu je Viši sud u Podgorici prvostepeno oslobodio lidere DF Andriju Mandića i Slavena Radunovića optužbe da su prije dvije godine tokom demonstracija tog opozicionog saveza pozivali na nasilnu promjenu Ustavnog poretka Crne Gore. Očekuje se odluka Apelacionog suda koji je razmatrao žalbu tužilaštva na oslobađajuć presudu.

XS
SM
MD
LG