Dostupni linkovi

Godina prođe, izborni dan u Crnoj Gori nikad


Hapšenja nakon izbora u Crnoj Gori
Hapšenja nakon izbora u Crnoj Gori

Godinu nakon održanih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori i dalje je otvoren niz pitanja na koja nema jasnog odgovora. Najvažija su: da li bi izborni rezultat bio drugačiji da od ranog jutra nije saopšteno da je u Crnoj Gori pokušan „državni udar“, da li su istinite tvrdnje nadležnih državnih institucija da je izborni dan trebalo da bude iskorišten za stvaranje haosa, nasilja i krvoprolića sa ciljem nasilnog rušenja vlasti? Dokle će Crna Gora biti zarobljena u izbornom danu?

Podgorica: Suđenje u slučaju 'državni udar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Parlamentarne izbore u Crnoj Gori je zasjenila akcija policijskih, tužilačkih i bezbjednosnih institucija u potrazi za potencijalnim teroristima koji su toga dana trebalo, prema interpretaciji tužilaštva, da izazovu oružane sukobe širih razmjera i nasilno sruše vlast odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta. Samo izborno jutro su obilježili nezvanični navodi provladinih medija da je policija uhapsila dvadesetočlanu grupu osumnjičenu za pokušaj sprovođenja terorističkih akata. U popodnevnim satima oglasilo se Specijalno tužilaštvo i Uprava policije koji su potvrdili da je grupa na čelu sa penzionisanim komandantom srpske Žandarmerije Bratislavom Dikićem uhapšena, a njihovo privođenje na saslušanje pratile su kamere svih medija. Tada je PR Uprave policije Tamara Pavićević na vanrednom presu saopštila:

„Oni su kako se sumnja ušli u Crnu Goru i imali namjeru da prvo preuzmu automatsko oružje sa tajnih lokacija, a potom da u večeras izvrše napade na institucije sistema, policiju, predstavnike državnih organa, ne isključujući mogućnost napada na visoke državne zvaničnike.“

Događaji iz izbornog dana odredili su dalje političke odnose u Crnoj Gori.

Opozicija nije priznala rezultat izbora jer je izborni dan protekao u ambijentu pokušaja „državnog udara“. U Višem sudu u Podgorici se vodi sudski proces protiv 14 optuženih za stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terotizma, među kojima su čelnici opozicionog Demokratskog fronta. Prema mišljenju Borisa Raonića direktora Građanske alijanse Crna Gora je i dalje zarobljena u izbornom danu 16.oktobra 2016. godine.

„Mi smo u Crnoj Gori i dalje zarobljeni u tom danu od prije godinu, da je Crna Gora i dalje u toj atmosferi 'državnog udara' koja se prenijela na sve institucije sistema. Jer biti država u kojoj je pokušano organizovati državni udar, ne postoji ozbiljnije stvari koja može da se desi bilo kojoj državi. Ja naprosto nemam dilemu da je Rusija u tom trenutku nešto pokušala u Crnoj Gori da uradi. Ali pitanje da li je tužilaštvo dobro odradilo svoj posao i na šta liči ova sudski proces, je nešto što se preliva u sve sfere društva, u sve grane vlasti. I to je nešto što nas čini državom koja je zarobljena u tom nekom zamrznutom procesu. Imamo situaciju u kojoj Vlada na žalost nije spremna da odradi ključne reformske procese i preokrete, odnosno da se bori sa nagomilanim socio-ekonomskim problemima, da se rtiješi partiokratija, zarobljenost i spoj partije i države i sa svim ostalim problemima“, kaže Raonić.

Vladu i parlamentarnu većinu su formirali Đukanovićev DPS, socijaldemokrate i manjinske nacionalne stranke koje parlamentarne izbore smatraju u potpunosti legitimnim bez obzira što je izborni dan protekao pod prijetnjom pokušaja terorizma. Godinu dana, opozicija bojkotuje parlament, tanka Skupštinska većina usvaja zakone praktično bez rasprave, kontrolna saslušanja ne postoje, nema ni pokušaja dijaloga između političkih partija, opozicija traži novi datum izbora, a vlast to ne prihvata.

Nismo društvo dijaloga: Boris Raonić
Nismo društvo dijaloga: Boris Raonić

O tome kakve su posljedice izostanka elementarnog dijaloga između vlasti i opozicije, Boris Raonić kaže:

„Mi nismo društvo dijaloga. Jedino kada se desi dijalog, desi se uz pomoć međunarodne zajednice i to treba da nas brine. Mi nemamo institucije koje treba da uspostave dijalog. Nemamo ni predsjednika, ni parlament, ni Akademiju niti bilo koga trećeg ko može da inicira da se ovakve razlike prevaziđu. I to je nešto što može vrlo lako da eskalira u nešto još ozbiljnije nego što je sada“, ocjenjuje Raonić.

Na spoljnopolitičkom planu, godinu od izbornog procesa je obilježio prijem Crne Gore u NATO alijansu čime je zaokružen bezbjednosni okvir. Posjeta Crnoj Gori potpredsjednika Sjedinjenih država Majka Pensa je takođe istorijski događaj koji je obilježio postizborni period. Kada je riječ o ekonomskim rezultatima, Vlada saopštava da je ovogodišnja turistička sezona rekordna i da je Crna Gora popravila finansijske i privredne rezultate. Ipak sve to prati upozorenje međunarodnih finansijskih organizacija da država mora da uvede rigoroznu štednju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG