Dostupni linkovi

Predsednik Apelacionog suda saopštio da sudije nisu krive što nema krivca za ubistvo Ćuruvije


Protest ispred Apelacionog suda u Beogradu, 5. februara 2024.
Protest ispred Apelacionog suda u Beogradu, 5. februara 2024.

Predsednik Apelacionog suda u Beogradu, sudija Duško Milenković, saopštio je 5. februara da razume potrebu porodice, prijatelja i kolega novinara Slavka Ćuruvije da iskažu nezadovoljstvo odlukom Apelacionog suda, ali da ta institucija sudi samo na osnovu dokaza koje ima u spisima predmeta.

Apelacioni sud je tri dana ranije objavio da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Oslobađajuća presuda izazvala je oštre reakcije novinarskih udruženja i dela opozicije, a reagovanje Apelacionog suda objavljeno je u danu kada je ispred te institucije održan protest.

Predsednik Apelacionog suda je ocenio da je veće koje je odlučivalo u tom postupku utvrdilo da Tužilaštvo nije prezentovalo sudu dokaze koje bi potkrepili navode iz optužnice.

"Da li je Apelacioni sud zauzeo pravilan stav u svojoj odluci, a koja je doneta nakon otvorenog pretresa pred Apelacionim sudom i ponovnog izvođenja određenih dokaza, ne možemo suditi samo na osnovu ličnog utiska o sudskom postupku, već samo na osnovu detaljne analize svih dokaza izvedenih u toku ovog postupka, kao i pravnosnažne presude kojom je okončan", navodi se u saopštenju sudije Milenkovića.

Milenković je ocenio je da su izveštavanjem o sudskom postupku njegove kolege iz Apelacionog suda, koje su učestvovale u postupku, "stigmatizovane kao nepodobne iako nikakav doprinos svom odnosu prema funkciji koju vrše nisu dali takvom utisku".

"Da li su ovakvom presudom građani ostali uskraćeni za odgovor na pitanje ko je ubio i zašto novinara Slavka Ćuruviju, te iz kojih razloga ni nakon više od 24 godine od ubistva Slavka Ćuruvije krivac ili krivci nisu privedeni pravdi, na žalost, jeste tačno, ali odgovornost za to ne mogu snositi sudije Apelacionog suda u Beogradu koji su samo okončali višegodišnji postupak u vezi sa tim", dodaje.

Reagovalo i Društvo sudija Srbije

Društvo sudija Srbije je povodom reagovanja na oslobađajuću presudu za ubistvo Slavka Ćuruvije ocenilo da ona nisu utemeljena u argumentaciji na kojoj počiva odluka suda, već su "proizvod želja i nagađanja".

Društvo je, međutim, objavilo da je i ono "zabrinuto što ni posle 25 godina od počinjenog zločina počinioci nisu privedeni pravdi".

"Ova činjenica ukazuje da institucije države koje su za to bile zadužene - policija, javno tužilaštvo i sud nisu ispunile svoj zadatak", naveli su u saopštenju iz ovog udruženja.

Dodali su da javnost opravdano može postaviti pitanje ko je tu podbacio.

"Međutim, nedopustivo je da se za to krive sudije koje su donele oslobađajuću presudu za lica koja su bila optužena za taj zločin čak i pre nego što je javnost upoznata sa razlozima za njeno donošenje", piše u saopštenju Društva sudija.

Društvo je podsetilo da sud sudi na osnovu dokaza koje prezentuje javno tužilaštvo, a koje prikuplja policija.

Pre oslobađajuće presude Apelacionog suda, Viši sud je pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbednosti Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasio krivim i osudio na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici, sa više hitaca, a za to ubistvo su 2015. optuženi tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i trojica visokih funkcionera DB-a Milan Radonjić, Ratko Romić i njegov kum Miroslav Kurak.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je očekivala osuđujuću presudu za okrivljene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je da je "duboko razočarana" poslednjom presudom Apelacionog suda u Beogradu i radom pravosuđa na rešavanju slučaja ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Ona je dodala da kada se 25 godina čeka da se neki slučaj reši, to već samo po sebi ne može biti pravda.

Američki Stejt Department je saopštio da je "obeshrabrujuće videti da pravda i odgovornost za ubice Slavka Ćuruvije ostaju nedostižni, čak i 25 godina nakon njegovog ubistva.

"Tužan dan za novinarstvo", odgovorio je Stejt department na upit Glasa Amerike (VOA).

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju saopštila je da odluka Apelacionog suda kojom su oslobođena četvorica bivših pripadnika Državne bezbednosti osuđena za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, "otvara ozbiljna pitanja u vezi vladavine prava" u Srbiji.

XS
SM
MD
LG