Dostupni linkovi

Tužilaštvo traži spise predmeta u slučaju Ćuruvija


Novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" ubijen je 1999. u Beogradu sa više hitaca
Novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" ubijen je 1999. u Beogradu sa više hitaca

Vrhovno javno tužilaštvo Srbije zatražilo je u ponedeljak od Apelacionog suda da mu dostavi spise predmeta u postupku za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije radi "podnošenja zahteva za zaštitu zakonitosti".

U saopštenju ovog tužilaštva se navodi da taj zahtev može biti podnet protiv pravosnažne odluke suda kao vanredni pravni lek zbog povrede zakona.

Apelacioni sud u Beogradu objavio je 2. februara da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Prethodno je pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbednosti Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavko Ćuruvija ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu, sa više hitaca, a za to ubistvo su 2015. optuženi tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Oslobađajuća presuda izazvala je oštre reakcije novinarskih udruženja i dela opozicije.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je očekivala osuđujuću presudu za okrivljene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije.

Ministarka pravde Srbije Maja Popović izjavila je da je "duboko razočarana" poslednjom presudom Apelacionog suda u Beogradu i radom pravosuđa na rešavanju slučaja ubistva novinara Slavka Ćuruvije.

Ona je dodala da kada se 25 godina čeka da se neki slučaj reši, to već samo po sebi ne može biti pravda.

Američki Stejt Department je saopštio da je "obeshrabrujuće videti da pravda i odgovornost za ubice Slavka Ćuruvije ostaju nedostižni, čak i 25 godina nakon njegovog ubistva.

"Tužan dan za novinarstvo", odgovorio je Stejt department na upit Glasa Amerike (VOA).

Misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju saopštila je da odluka Apelacionog suda kojom su oslobođena četvorica bivših pripadnika Državne bezbednosti osuđena za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, "otvara ozbiljna pitanja u vezi vladavine prava" u Srbiji.

XS
SM
MD
LG