Dostupni linkovi

Protest u Beogradu zbog oslobađajuće presude za ubistvo Ćuruvije


Sa podignutim ogledalima kako bi pravosuđe moglo da vidi "sopstveni odraz", u ponedeljak su se okupili građani ispred Apelacionog suda u Beogradu koji je oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999.

Okupljeni su 25 minuta stajali u tišini za "25 dugih godina" čekanja na pravdu.

Na beloj zastavi je bilo ispisano "Ubili ste pravdu, ali istina živi".

"Nema više tih reči koje možemo da uputimo, zato smo doneli jednu belu zastavu da je predamo pravosuđu i državi Srbiji", poručila je Ivana Stevanović iz Fondacije "Slavko Ćuruvija".

Na protest su pozvala novinarska udruženja, medijske asocijacije i sindikati.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Živojin Rakočević rekao je novinarima da tišina na protestu "mora da zatrese same temelje sistema koji se na ovakav način odnosi prema žrtvama koje je sam proizveo".

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić izjavio je da novinari neće odustati od pravde i od toga da ljudi koji su organizovali, pripremili, naložili i izvršili ubistvo Slavka Ćuruvije ostanu nekažnjeni.

"Ovo je poruka države da novinari nisu zaštićeni, a ono što mogu i ostali građani da shvate to je da ni oni sami nisu zaštićeni ko novinari nisu zaštićeni", naveo je Bodrožić.

Darko Šper iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) rekao je za RSE da presudu čita kao da to da su novinarI u Srbiji "lake mete za državu".

Apelacioni sud u Beogradu objavio je 2. februara da je preinačio prvostepenu presudu Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu i oslobodio četvoricu optuženih za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije 11. aprila 1999 - Radomira Markovića, Milana Radonjića, Ratka Romića i Miroslava Kuraka.

Prethodno je pripadnike nekadašnjeg Resora državne bezbednosti Posebno odeljenje za organizovani kriminal dva puta proglasilo krivim i osudilo na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar i vlasnik listova "Dnevni telegraf" i "Evropljanin" Slavko Ćuruvija ubijen je 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu, sa više hitaca, a za to ubistvo su 2015. optuženi tadašnji načelnik Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković i nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, kao i nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak.

XS
SM
MD
LG