Dostupni linkovi

Sberbanka povlači tužbe protiv Agrokora?


Špekulira se da bi Sberbanka sa drugom ruskom bankom VTB i Zagrebačkom bankom mogala u procesu nagodbe postati većinski vlasnik
Špekulira se da bi Sberbanka sa drugom ruskom bankom VTB i Zagrebačkom bankom mogala u procesu nagodbe postati većinski vlasnik

Najava da će ruska Sberbanka povući tužbe protiv Agrokora, a da će izvanredna uprava Agrokora priznati preko milijardu eura njihovog kredita prema Agrokoru je dobra vijest, slažu se analitičari. Pogotovo je to dobra vijest za Agrokorove tvrtke u susjedstvu, jer će one zadržati likvidnost.

"Svakome je bilo jasno da osporavanje potraživanja Sberbanke koje je izvanredna uprava Agrokora pokrenulo pred Trgovačkim sudom nije imalo osnove, i da se radilo o taktičkim, a ne sadržajnim potezima", kaže za Radio Slobodna Europa ekonomski analitičar Frenki Laušić, novinar u Slobodnoj Dalmaciji i Jutarnjem listu, povodom najave da će izvanredna uprava priznati ruskoj banci preko milijardu eura potraživanja, a da će zauzvrat Sberbanka povući sve tužbe protiv Agrokora u susjednim zemljama, Velikoj Britaniji i drugdje.

"Radi se o najvećoj ruskoj banci koja itekako ima i financijskog i pravnog kapaciteta za procesuiranje svih mogućih pukotina u procesu restrukturiranja Agrokora i samom Lex Agrokor, tako da su to stvarno dvije dobre vijesti. Problem je u tome što još ne znamo čime Sberbanka uvjetuje svoj formalni povratak za stol, jer oni su de fakto bili u proteklih godinu dana na svim sjednicama privremenog vijeća vjerovnika osim jedne, i na svim tim sjednicama su udarali ritam i stalno nešto zahtijevali", kaže Laušić.

Problem je u tome što još ne znamo čime Sberbanka uvjetuje svoj formalni povratak za stol: Laušić
Problem je u tome što još ne znamo čime Sberbanka uvjetuje svoj formalni povratak za stol: Laušić

Pogotovo su to dobre vijesti za Agrokorove tvrtke u susjedstvu.

"Po dostupnim informacijama, Sberbanka će zaustaviti sporove za naplatu potraživanja koja je u BiH i Srbiji pokrenula protiv tih tvrtki u BiH, Srbiji, Sloveniji, Velikoj Britaniji i drugdje. To znači da će te tvrtke zadržati likvidnost, odnosno da se dugovi Agrokora neće naplatiti od njih", kaže za RSE ekonomski analitičar Danko Sučević.

I Frenki Laušić se slaže da sporazum privremene uprave Agrokora i Sberbanke pogotovo relaksira situaciju Agrokorovih tvrtki u državama gdje je Sberbank pokrenuo sporove, kaže Laušić:

"Ovim sporazumom se skidaju svi mogući pravni sporovi koje je u tim zemljama pokrenula Sberbanka i na taj način firme mogu poslovati u puno lakšoj klimi i bez straha da će u jednom trenutku doći do promjene vlasnika što bi onda značilo i drugačiji način restrukturiranja", komentira Laušić.

Odvjetnik specijaliziran u privrednom pravu Mićo Ljubenko kaže da je dogovor sa Sberbankom dobra vijest koja je nastavak jednog razmjerno uspješnog procesa. On odbija zabrinutost iz oporbe da će na kraju građani platiti ceh krize i restrukturiranja Agrokora.

"Nakon 10 mjeseci sve te kompanije funkcioniraju, radna mjesta nisu izgubljena, vjerovnici znaju naći rješenje među sobom ako imaju za to interes, a svakako da imaju interes, sa ili bez pomoći države. Povratak Sberbanke u svemu tome samo još poboljšava situaciju. Nije realan rizik da ćemo mi poreznici imati zbog toga u budućnosti nekih velikih problema", ocjenjuje Ljubenko.

Špekulira se da bi Sberbank sa drugom ruskom bankom VTB i Zagrebačkom bankom koja je u talijanskom vlasništvu mogao u procesu nagodbe postati većinski vlasnik, i da bi tu tom slučaju restrukturiranje bilo snažnije.

"Tu bi se moglo očekivati jače restrukturiranje Agrokorovih kompanija i u Hrvatskoj i u regiji, pogotovo Konzuma, ali o tome je sada jako teško govoriti", zaključuje Frenki Laušić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG