Dostupni linkovi

EU: Policija razbila mrežu krijumčara ljudima


Policija u Evropi uhapsila je 98 osoba u akciji slamanja krijumčarske mreže koja je dovela hiljade Vijetnamaca u Evropu, koji većinom rade kao robovska radna snaga na tajnim britanskim plantažama marihuane.

"Krijumčari su čak osnovali vlastitu turističku agenciju u Mađarskoj kako bi organizirali trgovinu ljudima", saopćio je u utorak potpukovnik Zoltan Boross iz mađarskog Nacionalnog istražnog ureda, dodajući da su nekolicina uhapšenih bili falsifikatori koji su pripremali lažne dokumente za migrante, prenosi AP.

"Njihova glavna meta bila je Velika Britanija, ali su Vijetnamci također krijumčareni u Francusku i Njemačku", izjavio je Boross, dodajući da je, kada jednom migranti uđu u zonu slobodnog putovanja bloka od 27 zemalja, teško im je ući u trag nakon toga.

Andre Baker, direktor britanske Agencije za organizirani kriminal, izjavio je da ilegalni imigranti plaćaju i do 20.000 eura da budu prošvercani u Evropu, a oni koji nisu u stanju da plate punu sumu često završe kao robovska radna snaga.

Hapšenja - kao i otkriće 114 žrtava šverca ljudima, od kojih su neki poslani nazad u Vijetnam - uslijedila su nakon što su britanske vlasti pokrenule policijski projekat u okviru EU-a nazvan Vijetnamski organizirani imigracijski kriminal u 2009. godini. .
XS
SM
MD
LG