Dostupni linkovi

Jelavić pobjegao u Hrvatsku


Nakon što ga je Sud BiH proglasio krivim i osudio na deset godina zatvora zbog zloupotreba položaja i pronevjera u vrijeme dok je bio federalni ministar odbrane, Jelavić je odlučio pobjeći u Hrvatsku i pozvati se na odredbu Ustava Hrvatske koja ne dopušta izručenja hrvatskih građana drugim državama u takvim slučajevima. U krugu Jelavićeve porodice se nadaju da Vlada premijera Ive Sanadera neće podleći pritisku zahtjeva za Jelavićevim izručenjem koje će narednih dana uputiti Sud BiH, te da neće doći do tajnog hapšenja i izručenja Bosni i Hercegovini, piše Slobodna Dalmacija. Jelaviću bi pred Sudom BiH u Sarajevu 20. oktobra ove godine trebalo da počne novi sudski proces zbog "hrvatske samouprave".

Bjekstvo Ante Jelavića, za kojim je raspisana i potjernica Interpola, pokazalo je da kaucija od pola miliona maraka i oduzimanje bh. pasoša nisu bili nikakva garancija da optuženi Jelavić neće pobjeći iz zemlje.

Nakon što se Jelavić u četvrtak nije pojavio na izricanju presude, niti je bio dostupan organima gonjenja, Sud BiH izdao je nalog Interpolu BiH, koji je raspisao međunarodnu potjernicu zbog sumnje da je Jelavić napustio BiH. Refik Hodžić, portparol Suda BiH:

“Malkolm Simons, predsjedavajući sudija u tom vijeću, izdao je naredbu za raspisivanjem međunarodne potjernice u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku BiH i naloženo je da takvu naredbu provede Nacionalni ured Interpola u sklopu Ministarstva sigurnosti BiH.”

Jelavić je osuđen zbog zloupotrebe položaja ministra odbrane Federacije BiH u periodu od 1997.- 1998. godine i nezakonitog preusmjeravanja 260 milona konvertibilnih maraka, koje je Republika Hrvatska slala kao pomoć Hrvatskom vijeću odbrane na račune zvaničnika HDZ-a BiH. Također, osuđen je i za izdavanje dionica Hercegovačke banke, uspostavljanje i kapitalizaciju Hercegovina osiguranja, kao i nelegalno dodjeljivanje stambenih kredita iz Fonda za branitelje federalnog ministarstva odbrane.

Nakon više od godinu dana koje je proveo u pritvoru Državnog suda, Jelaviću je u maju ove godine dozvoljeno da se brani sa slobode uz kauciju od pola miliona konvertibilnih maraka, koja je, uz oduzimanje putnih isprava, smatrana dovoljnom garancijom. Refik Hodžić, portparol Suda BiH:

“Mislim da je odluka o tome donesena u skladu sa zakonom i uz raspisivanje kaucije koja je bila enormno visoka za uslove u BiH. Njemu su oduzeti dokumenti i on se imao javljati policiji svakodnevno, tako da su to bili uslovi branjenja sa slobode.”

Nakon što je izdat nalog za hapšenje, Sudska policija BiH dan nakon izricanja presude nije našla Jelavića u njegovoj kući u Mostaru, pa se pretpostavljalo već tada da je, kao dvojni državljanin, utočište našao u susjednoj Hrvatskoj. Zbog zakonske regulative Republike Hrvatske, Jelavić bi mogao ostati nedostupan organima pravde BiH. Slavko Zadnik, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske:

“Oni koji imaju dvojno državljanstvo ne izručuju se drugoj državi. Tako ni Hrvatska ne izručuje svoje državljane.”

Kako mu je kretanje sudskom odlukom ograničeno samo na područje BiH, postavlja se pitanje kako je Jelavić uspio proći kontrolu Državne granične službe BiH. Alma Efendić, portparol Državne granične službe BiH:

“Državna granična služba BiH nije imala zvanične obavijesti o zabrani prelaska gospodina Ante Jelavića preko državne granice BiH do sada.”

Jelavićevo nepojavljivanje na izricanju kazne, te njegov bijeg, tužilac Džon MekNer je ocijenio kukavičkim, a presudu izrečenu protiv njega kao znak da se pravosuđe BiH može nositi sa kompliciranim i politički osjetljivim predmetima koji se tiču moćnih ljudi.
XS
SM
MD
LG