Dostupni linkovi

BEOGRAD / ZAGREB / SARAJEVO


Orden za zasluge kojim je 1948. tadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Držaa Hari Truman (Harry Truman) posthumno odlikovao Dragoljuba Dražu Mihailovića, vođu četnika u II Svetskom ratu, uručen je danas u Beogradu Mihailovićevoj porodici.
Orden dodeljen za "veliki doprinos pobedi saveznika", odnosno za spasavanje više od 500 američkih avijatičara oborenih 1944. godine, Mihailovićevoj porodici je, kako je objavio Srpski pokret obnove, uručila delegacija američkih ratnih veterana.
Hrvatska je, saopštenjem Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija, objavila da je "sa žaljenjem" primila vest o dodeli ovog odlikovanja jer je "teško shvatiti da američka strana nije upućena u istorijske činjenice i u ulogu Dragoljuba Mihailovića".
U Sarajevu je danas održan protest povodom dodele ovog odlikovanja. Demonstranti su protestovali i zbog toga što Bosnu i Hercegovinu na proslavi Dana pobede u Moskvi predstavlja predsednik Predsedništva Borislav Paravac koji sam sebe deklariše kao simpatizera četnika.
Mihailović je 1946. osuđen u Beogradu na smrt i pogubljen.
XS
SM
MD
LG