Dostupni linkovi

Muke sa antifašizmom


Posebno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika parlamentarnih stranaka usuglasit će tekst Deklaracije o antifašizmu, zaključeno je na sastanku predstavnika svih parlamentarnih klubova nakon što su Socijaldemokrati, zbog govora mržnje u nekim istupima, odbili sudjelovati u daljoj raspravi o deklaraciji. Stav SDP-a iznijela je Milanka Opačić:

''Govor mržnje od strane pojedinih zastupnika apsolutno nije doprinijeo ugledu ni Hrvatskog sabora, niti Hrvatske kao proevropske zemlje.''

U teškim kvalifikacijama na račun antifašizma, partizanskog pokreta i pokojnog predsjednika socijalističke Jugoslavije, Josipa Broza, prednjačio je bivši televizijski novinar, nezavisni zastupnik, Ivo Lončar, ali za njim nisu mnogo zaostajali ni desni pravaši, pa ni dio HDZ-ovaca. Primjerice, sin ratnog predsjednika Komunističke stranke Hrvatske, stradalog iza rata u frakcijskim čistkama, potpredsjednik HDZ-a, Andrija Hebrang:

''Ne mogu nikada dignuti ruku za one koji su zloupotrijebili antifašizam za najteže zločine, a mi ih ni do danas nismo imenovali, niti žrtvama priznali njihova prava.''

Obje deklaracije, i ona SDP-a i ona IDS-a, traže istinu o Drugom svjetskom ratu u udžbenicima povijesti, obnovu i zaštitu spomenika antifašističke borbe i izjednačavanje prava sudionika antifašističkog pokreta i hrvatskih branitelja. Primjerice, traži se da pedesetpostotni invaliditet i kod jednih i kod drugih donosi istu mjesečnu invalidninu, a sada su invalidnine hrvatskih branitelja veće, i slično.

Većina HDZ-ovaca podržava naglašavanje antifašističkih vrijednosti. Pa kad je IDS-ovac, Damir Kajin, kazao da će, ako se deklaracija ne izglasa antifašizam ponovo biti poništen kao početkom devedesetih, HDZ-ov potpredsjednik sabora, Luka Bebić, dao mu je opomenu:

''Na čelu tih devedesetih godina je bio antifašista, borac protiv fašizma i nacizma, doktor Franjo Tuđman i zbog ove uvrede ja vam najozbiljnije udjeljujem opomenu.''

Izvršnoj vlasti je donošenje saborske Deklaracije o antifašizmu, kakvu povodom šezdesete obljetnice pobjede nad fašizmom donose parlamenti niza evropskih zemalja, vrlo važno. Zato je na sastanku kluba zastupnika HDZ-a, a nakon toga i na sastanku predsjednika svih klubova na kojem je formirano povjerestvo koje će usuglasiti tekst deklaracije o antifašizmu, nazočio i premijer i predsjednik HDZ-a, Ivo Sanader.
XS
SM
MD
LG