Dostupni linkovi

“C market” na prodaju


Ponudu “Merkatora” da preuzme deo akcija “C marketa” prethodni sastav Komisije za hartije od vrednosti nije razmatrao pošto na zakazanoj sednici nije mogao da se obezbedi kvorum, odnosno prisustvo bar tri od pet članova ovog tela. Zato su sitni akcionari okupljenu u udruženje preko koga već mesecima pokušavaju da prodaju svoje akcije, ali to sprečava direktor “C marketa” Slobodan Radulović, sada posumnjali da nije reč o nemaru već o nameri da se “Merkatoru” ne dozvoli ova trgovina. U međuvremenu je izabran novi predsednik i članovi Komisije za hartije od vrednosti. Razrešeni član prethodne komisije Marko Mićanović smatra da nema reči o nameri da se osujeti “Merkator”.

“To je tačno da komisija nije održana tog dana. Međutim, to nije toliko neuobičajeno niti bih rekao da je bilo na bilo koji način pripremano. Jednostavno, to je bilo prošle srede, 18. avgusta, nije bilo kvoruma, ali svi predmeti koji su bili na sednici tada se automatski pomeraju za narednu sednicu koja bi trebalo da održi čim novoizabrani članovi Komisije tako odluče.”

Konzorcijum od 15 preduzeća na čelu sa kompanijom “Delta” koja je već otkupila većinski paket akcija drugog po veličini trgovinskog lanca “Pekabeta”, traži sastanak sa predstavnicima Vlade Srbije jer smatra da je u nacionalnom interesu da ova firma ostane u rukama domaćih kompanija. Premijer Vojislav Koštunica pak tvrdi da se Vlada Srbije ni na koji način neće mešati u prodaju ovog trgovinskog lanca sa 227 prodavnica po celoj Srbiji.

“Sa ‘C marketom’ smo na početku nečega tek, nečega što je slobodna tržišna utakmica između svih onih koji su zainteresovani za kupovinu ‘C marketa’. Mislim u tom pogledu Vlada ni na koji način neće uticati.”

Na pitanje da li će na sednici u petak nova Komsija za hartije od vrednosti, osim ponuda za kupovinu akcija “Knjaza Miloša” razmatrati i ponudu “Merkatora” za preuzimanje akcija “C marketa”, novi predsednik Komisije Milo Štimac kaže da samo u slučaju “Knjaza Miloša” u petak ističe zakonski rok, pa je zato žurba neophodna.

“Ovo je ono što je hitno. Znači da ne bi Komisija zbog čisto tehničkih razloga dovela ponuđače u docnju i onemogućila ih da učestvuju u tržišnoj utakmici, mi moramo da se pozabavimo ‘Knjazom Milošem’ bukvalno danas za sutra. Inače na svojoj redovnoj sednici u toku naredne nedelje Komisija će se baviti i svim ostalim što dolazi na dnevni red u jednoj normalnoj proceduri.”

Koja je procedura u preuzimanju kompanija objašnjava Rade Rakočević, direktor brokerske kuće “Senzal”, zastupnika malih akcionara koji drže paket od oko 50 odsto akcija “C marketa”.

“Kada neka kompanija želi da preuzme drugu mora da dostavi određeni komplet dokumenata Komisiji za hartije od vrijednosti gde se ta kompanija legitimiše, i gde je, između ostalog, u tekstu ponude navedeno koju cijenu plaća po akciji i koji procenat akcija preuzima. Znači procenat akcija koji se preuzima ne može biti manji od 25 posto od ukupnog kapitala, a može da ide i do sto posto. Znači, to je praktično odluka ponudioca.”

To što je zasad stigla samo zvanična ponuda “Merkatora” ne znači da se do naredne sednice neće pojaviti još neka zainteresovana kompanija, kaže Rakočević.

“Sada postoji mogućnost da se da nova ponuda koja bi praktično na narednoj sednici Komisije, gde bi se prihvatila nova ponuda. I ako se recimo ove nedelje pojavi nova ponuda za ‘C market’ od jedne kompanije, tokom sledeće nedelje može da se pojavi ponuda neke druge, tog konzrcijuma koji se pominje. Ta nova ponuda bi u stvari trebalo da onda ima veću cjenu.”
XS
SM
MD
LG