Dostupni linkovi

Pogrešno ime


RSE
Trećeg na četvrti srpnja osamnaestogodišnji Jovan Kolar iz Vodica došao je iza jedan sat noću u kafić Dalmatino počastiti nekoliko prijatelja i brata Tonija za rođendan. Tvrdi da ga je ubrzo skupina mladića koje zna po viđenju počela provocirati na nacionalnoj osnovi pjesmama i dobacivanjima:
KOLAR
„Treba ubiti Srbe… Vi Srbi ste pod zaštitom UNESCO-a kao i životinje…“ Bio sam im okrenut leđima. Tada me Tomislav Juričev pogodio staklenim predmetom, ne znam točno što je to bilo, mislim da je boca. Pogodio me je u glavu i onda me je počeo udarati šakama, možda dva-tri udarca, dok mu nisam vratio i tada je počelo po meni od strane njegove ekipe gađanje različitim predmetima i udaranje šakama. Kad se sve to završilo, oni su otišli van, a vlasnik kafića je napao mene da mu pravim nered u lokalu.
RSE
Razbijene glave, kaže Jovan, molio je tog istog vlasnika da nazove hitnu pomoć.
KOLAR
Odbio je nazvati, uz prijetnje da će mi polomiti zube i sve kosti i istjerao me je iz kafića. Ti dečki su me čekali ispred. Jedan od njih je vikao: „Ubili smo četnika! Ovako ga treba svaki dan dok ga ne potjeramo iz sela! Tako treba sve njih dok ih se ne riješimo!“
RSE
Uz pomoć mlađeg brata Tonija, Jovan je dopješačio kilometar i pol do kuće, nakon čega je njegov otac Borodin Kolar javio policiji, a sina odvezao u Šibenik u bolnicu, gdje je ostao dva dana:
BORODIN KOLAR
Ja sam još uvijek šokiran time što se desilo, jer sam smatrao i siguran sam da su moja djeca integrirana u vodičko društvo. Tu su rođeni, išli su u školu, trenirali nogomet… Nikad se nisam isticao svojom nacionalnošću, bio sam pripadnik 113. brigade… Šokiran sam odakle to sada. Odakle tim dečkima koji ga samo vide na ulici, odakle im ta mržnja.
RSE
Jovanova majka je Hrvatica iz Vodica, otac Srbin. Zbog imena Jovan i očeva porijekla kaže da je i do sad među vršnjacima bio često provociran, ali nikad fizički napadan. Incident u kafiću Dalmatino nije bio drugi dan spomenut u dnevnom policijskom izvješću, jer je okvalificiran tek kao prekršaj. Glasnogovornik hrvatskog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Zlatko Mehun:
MEHUN
Po policijskom izvješću, koje je potpisao načelnik policijske uprave u Šibeniku, gospodin Branko Peran, taj sukob nije bio uvjetovan međunacionalnom netrpeljivošću, već da se radi o incidentu kojemu je prethodila međusobna svađa i naravno utjecaj alkohola.
RSE
Mehun dodaje da je policijska ophodnja u Vodicama ispitala jednog od napadača, Tomislava Juričeva, koji tvrdi da je Jovica Kolar prvi provocirao:
MEHUN
I to riječima: „Glupane, ponosan sam što sam Srbin i četnik“. Iziritiran takvim njegovim ponašanjem, kaže da ga je dva puta udario šakom u glavu, a nakon toga i staklenom čašom također u predjelu glave.
RSE
Otac napadnutog Jovice čudi se što i pet dana nakon incidenta još nitko iz policije nije ispitao samog Jovicu. A za policijski izvještaj kaže:
BORODIN KOLAR
To je sramota, to nema veze sa istinom. Oni nekoga štite.
RSE
Nakon izbijanja incidenta u javnost, sutra će u Vodice i Šibenik, prema riječima glasnogovornika MUP-a, osobno otputovati i zamjenik ministra unutarnjih poslova Đoko Tepša, zadužen za nacionalne manjine:
MEHUN
I tek tada će se zapravo moći zaključiti točan karakter cijelog slučaja.
XS
SM
MD
LG