Dostupni linkovi

Hrvatski blok – Stranka za nezadovoljne HDZ-ovce


RSE
Na sjednici HDZ-a Bosne i Hercegovine, koja se danas održava u Bugojnu, jedna od tema razgovora biće i utemeljenje nove stranke Bosne i Hercegovine: Hrvatskog bloka. Iako se o Hrvatskom bloku dugo špekuliralo, sutra će u Mostaru biti zvanično i održana utemeljiteljska skupština Stranke, kojoj su odlučili pristupiti i neki članovi HDZ-a BiH, među kojima je i Ivan Baćak, ujedno i član Poticajnog odbora za formiranje Hrvatskog bloka. Osnovni razlog utemeljenja ove stranke Baćak vidi, prije svega, u neradu HDZ-a Bosne i Hercegovine.
BAĆAK
Mislimo da je HDZ napustio središnji prostor, kako se to kaže, politički centar. Ili, recimo, da je desni centar potpuno prazan na hrvatskoj političkoj sceni, jer stranke, koje su se dosad predstavljale takvima - HSP, HKDU i ostale, jednostavno su postale minorne, beznačajne.
RSE
Osim Baćka u Poticajnom odboru Hrvatskog bloka su i Štefo Masatović i Željko Matić, bivši članovi HDZ-a, te Marko Tokić, član ove stranke, koji je, nakon projekta “Hrvatske samouprave”, odlukom Visokog predstavnika, skinut sa svih javnih dužnosti.

Nakon utemeljenja, Hrvatski blok pristupiće ujedinjenju sa Hrvatskim demokršćanima, te Hrvatskim kršćanskim demokratskim preporodom. Na pitanje koliko će rad ove stranke biti sličan radu Pašalićevog Hrvatskog bloka u Republici Hrvatskoj, Baćak naglašava kako je sličnost samo u imenu.
BAĆAK
Niko iz HDZ-a ne izlazi. Marko Tokić je već odavno politički umrtvljen. Jedini djelatni političar, koji izlazi iz HDZ-a, sam ja. Tako da, nema nikakve veze sa onim što se događalo u Hrvatskoj. Niti ovdje ima kopija Pašalića, niti kopija Sanadera. Mi planiramo imati dobru suradnju i s jednim i s drugim i trećim i četvrtim u Hrvatskoj.
RSE
Baćak nije želio komentirati pitanje o programskim ciljevima Stranke, obzirom na ideje o trećem entitetu, koje su zastupali određeni članovi Poticajnog odbora. Na pitanje da li očekuje isključenje iz HDZ-a, Baćak nije želio odgovoriti.

Glasnogovornik HDZ-a Bosne i Hercegovine Pero Pavlović ističe kako ova stranka neće praviti probleme članovima koji smatraju da je neka druga politička opcija bolja.
PAVLOVIĆ
Statut Hrvatske demokratske zajednice je jasan: onog trenutka kada se nađu u drugoj političkoj stranci ili kada se kandidiraju na listi druge političke stranke ili, pak, kada, bez suglasnosti Stranke, poduzmu određene korake, njima prestaje članstvo tog trenutka.
RSE
Na konstataciju kako je do slične situacije došlo i na izborima za Hrvatski sabor, kada su članovi bili na pojedinim listama koje nisu imale podršku HDZ-a Bosne i Hercegovine, a što ipak nije rezultiralo njihovim isključenjem, Pavlović kaže kako se radilo o susjednoj državi.

Kako nezvanično saznajemo, osnivanje Hrvatskog bloka u Bosni i Hercegovini podržavaju i pojedini članovi Predsjedništva HDZ-a Bosne i Hercegovine, nezadovoljni radom svoje stranke.
XS
SM
MD
LG