Dostupni linkovi

Prednosti i rizici dvojnog državljanstva


Petar KOMNENIĆ Srpska lista, zadovoljna što je Srbija omogućila svima koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi da dobiju državljanstvo te zemlje, predložila je danas da se ustavno određenje o crnogorskom državljanstvu treba dobiti najliberalniju formu i da treba omogućiti svim građanima Crne Gore da mogu uzeti bez ikakvih prepreka dvojna, čak i trojna državljanstva. Zašto je omogućavanje dvojnog državljanstva opasno po malu državu kao što je Crna Gora?

Nakon što je Srbija donijela zakon koji omogućava dobijanje dvojnog državljanstva i crnogorskim državljanima koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi ponudila pasoš zaoštrila se debata da li bi i Crna Gora trebalo da donese sličan zakon za šta se zalažu predstavnici prosrpskih partija ili bi, kako insistira vlast, trebalo zadržati postojeće rješenje po kome dobijanje drugog državljanstva podrazumijeva ispis iz crnogorskog. Na pitanje koji su suštinski rizici po mali sistem i državu kao što je Crna Gora u slučaju da svojim građanima omogući dobijanje dvojnog državljanstva, Branislav Radulović, sekretar Udruženja pravnika Crne Gore, kaže da sve države nacionalnim zakonodavstvom štite teritorijalni i personalni suverenitet, pa se dvojno državljanstvo s toga pojavljuje samo kao izuzetak:

„U onim slučajevima kada nije moguće precizno, tačno i ne na štetu samog građanina, odrediti njegovo državljanstvo, međutim, postoje i oni kontra primjeri kada druga država jednim svojim posebnim radnjama prelazi iz okvira svog suvereniteta i ulazi u izvjesnom smislu u okvir suvereniteta druge države i klasični primjeri su Mađarske koja je pokušala sve Mađare u svijetu proglastiti mađarskim državljanima i upravo Mađarska svjesna te opasnosti i pod pritiskom međunarodne zajednice se na referendumu odbila jedno tako rješenje“.

Drugi sličan slučaj zabilježen je, podsjeća Radulović, u Bugarskoj:

„Kada su u Bugarskoj donijeli odluku da se i oni Makedonci koji napišu da Bugarsku osjećaju kao svoju državu mogu dobiti bugarski pasoš, odnosno dobiti vize za put u međunarodnu zajednicu, odnosno Evropsku uniju i na taj način izvšiti u izvjesnom smislu bugarizaciju Makedonaca. Isti takav slučaj sada imamo kod Republike Srbije koja je prije svega kao jedan od osnovih uslova za prijem u srpsko državljanstvo predvidjela da svi Srbi moraju podnijeti pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatraju svojom državom. Na taj način ona direktno zadire u personalni suverenitet drugih država i na taj način vrši jedan oblik povređivanja personalnog suverenitete drugih država jer prirodno je da onaj građanin koji odbije i izjasni se da pripada drugoj državi na taj način gubi svoju emotivnu i svaku drugu vezu iz države iz koje potiče“.

Lider Liberalne partije Miodrag Živković kaže da uvođenje dvojnog državljanstva nosi brojne rizike po malu državu kao što je Crna Gora u kojoj živi nešto preko 400 hiljada punoljetnih stanovnika. Živković vjeruje da je u crnogorskom slučaju ključna opasnost od dezintegracije. On smatra da nije teško pretpostaviti da bi mnogi državljani Crne Gore, pa i oni koji se nacionalno ne osjećaju kao Srbi, srpsko državljanstvo uzeli radi privilegija koje im se nude, na primjer, tokom školovanja ili u oblasti pružanja zdravstvenih usluga. Taj bi trend bio veoma rizičan, kaže Živković, ako se zna da politička elita u Srbiji crnogorsku nezavisnost ne doživljava kao konačnu i zauvijek riješenu:

„To bi bilo primamljivo i za druge ljude koji se možda ne osjećaju nacionalno kao Srbi i koji Srbiju ne doživljavaju kao svoju državu, da takođe zatraže taj pasoš. Takođe, kako bi mogla Crna Gora da zabrani i ostalim narodima u Crnoj Gori da im dozvoli dvojno državljanstvo, na primjer, Albancima, Hrvatima, eventualno bošnjacima ukoliko bi oni to zatražili za državu Bosnu i Hercegovinu. To bi bio siguran put za dezintegraciju Crne Gore i to bi bio siguran put za nestanak jedne male države sa tako malim brojem stanovnika. Suština je da se male države moraju štititi, a zaštita u ovom slučaju za malu Crnu Goru, za njenu stabilnu budućnost, svakako jeste da ne dozvoli dvojno državljanstvo“.
XS
SM
MD
LG